Főoldal / Gyermek / Bölcsődei élet / Bölcsődei táplálkozás
evés

Bölcsődei táplálkozás

A bölcsődékben mindig a legfrissebb táplálkozási tanácsokat, elveket igyekeznek követni. Mivel ezek sokszor nagyon költségesek, az étkezésért viszont nem kérhetnek “horror” összeget, így egyensúlyt kell találni a helyes és megfizethető táplálkozás között.
A legfontosabb, hogy mindig a korosztálynak megfelelő minőséget, mennyiséget biztosítsák a megfelelő higiénia mellett. A bölcsődékben a gyerekeknek és felnőtteknek külön főznek.

Csecsemőtáplálásról: A bölcsődében hat hetes kortól vehető fel gyermek, amikor elkezdődik a hozzátáplálás.
Itt is, mint otthon eleinte gyümölcsöket kapnak pépesítve tízóraira, majd fokozatosan vezetik be a pépes ebédet. Ezt mindig a gyermekorvossal és a szülővel közösen döntik el. Igyekszünk a szülőkkel harmonikusan hozzászoktatni a gyermekeket a szilárd táplálékhoz. Amit már otthon kóstolt, eszik azokat adjuk neki mi is. Így könnyebben megszokja a különböző ízeket, szívesebben fog enni, nem tanúsít ellenállást.
A bölcsődében a hozzátáplálásnál a gyerekek eltérő igényeit is figyelembe vesszük. Ha valaki ételallergiában szenved (pl hüvelyesek), azokat kiiktatjuk az étrendéből. Ha a gyerek reggelire még üvegből iszik tápszert, azt kap, ha tejpépet, akkor azt adunk neki.
A hozzátáplálás ugyan úgy zajlik, ahogy otthoni körülmények között, a szülők, gyerekorvos, és a legújabb kutatások figyelembevételével (Például hiába ad az anyuka a tíz hónapos gyermekének habart főzeléket, a bölcsődében – jelen állás szerint – még nem kaphat, mert liszttel sűrített ételt csak egy éves kora felett kaphat. Ilyenkor krumplival sűrítenek.)

Kisgyermektáplálás
Az egy év feletti gyerekeknél már a kisgyerek étrendet használjuk. Itt is figyelembe veszik az éppen aktuális táplálkozástudományi elveket, amit aztán összhangba hoznak a bölcsőde költségvetésével.
Ebben a korban a gyerekek kezdenek önállóan étkezni, aminek az elsajátításához megfelelő ételeket kell felszolgálni (értem ezalatt, hogy nem folyós leveseket). Ügyelni kell arra is, hogy  lehetőleg idényzöldségekből- gyümölcsökből álljon az étrend, ne kelljen fagyasztott és külföldi árut felhasználni.
A leggyakrabban kínált ételek a főzelékek, mert a feltétekkel (sajt, hús, tojás) sokkal táplálóbbak és egészségesebbek, mint a levesek és tésztafélék, valamint könnyebben tudja a kisgyerek megenni, így nagyobb a sikerélménye az önálló étkezésben.
Az esetlegese ételallergia esetén az adott gyermeknek külön főznek.

Étkezések rendje
 
A bölcsődékben négy étkezést biztosítanak: reggeli, tízórai, ebéd és uzsonna.
A reggeli nyolc órakor érkezik (kenyér felvágottal, májkrémmel, kalács lekvárral vagy gabonapehely tejjel), majd fél tízkor gyümölcslevet, gyümölcsöt és zöldséget lapnak a gyerekek. Ebédre legtöbbször egy fogást készítenek, ez többnyire főzelékek (csecsemőknél csak ezt kapnak), vagy tartalmas levest (gulyás, ragu, gyümölcs, paradicsom) és kelt tésztát (bukta, pogácsa). Ezek után szintén van gyümölcs vagy tejes desszert (pingui, túró rudi, tejszelet). Néha napján túrós tészta, darázs tészta, rakott zöldségek, palacsinta is asztalra kerül.
Uzsonnára kenyeret, joghurtot és kekszet kapnak zöldséggel.

Timi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az e-mail címed nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *

*