1 hónapos baba

A babák kommunikációja nem köthető a 3 hónapos korhoz. Hiszen a gyermek már a megszületése előtt is kommunikál. Emlékezzünk csak vissza a pocak játékokra. Mikor megnyomtuk finoman a hasunkat és a babánk ott rúgott vissza. Ez is már a kommunikáció és a játék egy bizonyos fajtája. A pocakon belüli kommunikációt használják kapcsolatanalízisre is, mely a babával történő méhen belüli „beszélgetést” rejti.

Hirdetés

Az újszülött, hiába nem tud még beszélni, folyamatosan kommunikál velünk. Az első 6 hétben alapvető eszköze erre a sírás. Azonban ez hatékony, hisz az anyuka erre rögtön ugrik. Kezdetben még kicsit tanácstalanul, azonban minél régebb óta van a kicsi a háznál, annál jobban megérti a sírása lényegét és a baba is egyre több fajta sírással fog reagálni.:)

A Kicsi a testével is kommunikál. Hisz összegömbölyödik vagy épp megfeszíti magát. Ehhez az idő előre haladtával hozzájön még a mimika is. Mindezt összegyúrva a Baba a születése után rettentő jól kommunikál az anyjával, a kérdés az, mi mikor tudjuk ezt pontosan megérteni.

A baba első mosolya hat hetes kora körül jelenik meg. Azonban már az első perctől kezdve megjelenhet a szájában egy egy „húzódás”, mely mosolyra utalhat. Azonban csak a hatodik hét után (az esetleg többségében) jelenik meg a mosoly mellé az a bizonyos csillogás a szemében, az a kis „sunyiság”, ami már tényleg igazi mosolynak számít.

Azt, hogy a mosolyt magát mi váltja ki a mai napig nem tudják, hisz a vak csecsemők is mosolyognak. Az azonban biztos, hogy a mi mosolyunk elősegíti ezt.

0 - 3 hónapos baba kommunikációja
2 hónapos baba

Mindannyian ismerjük azt, hogy amint pici babát látunk elkezdünk hozzá gügyögni, magasabb hangon szólunk hozzá. Több helyről hallottam már, hogy ez butaság és márpedig a gyerekkel nem szabad így beszélni, hanem komolyan a saját hangunkon. Azonban ez a gügyögés nagyon lényeges a babánál. Ez segít megtanulni neki a nyelv különböző hangjait. Az újszülöttek amúgy is szeretik, ha a mama halkan gügyög nekik, vagy ha elhúzza a hangszínt. Ezzel egy sajátos közös nyelvük is kialakul az idők folyamán.

Egy-két hónap elteltével láthatjuk, hogy ha babánkhoz beszélünk ő válaszul szintén mozgatja a száját. Szinte az arcára van írva, hogy mondanivalója van, csak nem találja a szavakat. Ilyenkor akár még a kezét és a lábát is mozgathatja, mintegy megerősítésként arra, hogy kommunikál, csak még nincs meg hozzá a kellő „anyaga”. Mivel azonban kezdettől fogva utánzással tanulnak, hamarosan elkezdik utánozni az általunk kiadott hangokat. A legtöbbször olyankor szólalnak meg ha mi szünetet tartunk a beszédben. Tehát mindig hagyjuk őket kibontakozni.:)

Az első beszédhangok majd a magánhangzók lesznek, ezek közül is az a, ö, u, o. Ezeket is csak a hetedik héttől (a legtöbb esetben), mondják ki érthetően.

3 hónapos korára pedig már mássalhangzókat is mond: g, gn esetleg a p és b hangokat is. Ilyenkor megfigyelhető már a tipikus „agu” is, amit szinte mindenre használ. És néha igen elnyújtott „agggu” hangot hallat.:)

Mit tegyünk?

 • Mindenképpen töltsünk sok időt a babával. A háztartás várhat, hisz a baba úgyis sokat alszik még (a legtöbb esetben) napközben. Azonban ha a saját szobácskájában alszik (ami ajánlott, altassuk el kézben, ha jól esik, de tegyük be az ágyába, így meg fogja szokni a fekhelyét), nyugodtan tudunk akár takarítani is mellette. Ha a terhességünk alatt is sokat használtuk pl. a porszívót, nem kell aggódnunk, mert az első hetekben nyugodtan akár a baba mellett is tudunk porszívózni. Neki ez megszokott hang lesz. Majd 3 hónapos kor után jön, hogy zavarni fogja (esetleg) a közvetlen közelében levő zaj.
 • Mindig nézzünk a baba szemébe, ha szólunk hozzá. Ezzel segítjük, hogy a szavakat felismerje
 • Bármit is teszünk vele (pelenkázás, etetés, szoptatás, fürdés), beszéljünk hozzá. Mondjuk el mit teszünk. Hisz gondoljunk bele, nekünk sem lenne jó, ha valaki odalépne hozzánk mikor fekszünk, felrántaná a lábunk és kirántaná alólunk a „pelust”.
 • Mindig reagáljunk babánk hangjaira.
 • Szólítsuk a nevén a Picit.
 • Énekeljünk vagy mondjunk mondókát neki, ezzel a ritmussal könnyebben tanul a Pici.
0 - 3 hónapos baba kommunikációja
6 hetes baba

A sírást csökkenthetjük:

 • Maradjunk nyugodtak, az újszülött még ösztönösen érezni fogja milyen a hangulatunk.
 • Ki kell ismernünk a babát és csak mi ismerjük a legjobban, tehát ez időbe telik. Azonban higgyük el 1-2 héten belül profik leszünk.
 • Minden baba másmilyen. Tanácsokat lehet kapni és próbálni is, de nem biztos, hogy nálunk beválik
 • Csináljunk napirendet. A babának rettentően fontos, hisz biztonságérzetet ad. Itt most nem olyan napirendre gondolok, hogy pontosan délben ebéd és ha a baba már egy órája sír, akkor sem adunk neki enni, mert még nincs dél, vagy felrázzuk, mert már idő van. Régen így csinálták, ez nagyon drasztikus. Azonban a napirendtől nem kell megijedni, ez nem egy „brutális” dolog. Csak a régi „divat” szerint már ez rögzült belénk.
 • Ne hagyjuk a babát sírni. Ha sír valami oka van. Ő csak így tud közölni velünk bármit. Azonban sem a lelkének nem jó ha sírni hagyjuk, hisz a sírós baba előbb utóbb elveszti szülei bizalmába fektetett hitét. Tehát minek sírjak úgyse jönnek. Magamra hagytak. Nem számíthatok rájuk. Azonban testileg sem jó, mert sok levegőt nyel és ezután már a hasfájás miatt is sírhat.
0 - 3 hónapos baba kommunikációja
1 perce született
0 - 3 hónapos baba kommunikációja
egy napos baba

Hirdetés

1 hozzászólás

 1. Nálunk hasonlóan voltak a dolgok,de 1 hónapos korára csodás mosollyal lepett meg minket 🙂 Maximnak kedvenc “szava járása” az eüm. Sosem hagytam sírni,de igény szerint szoptattam így gyakorlatilag nem volt napirendünk. Viszont (lehet,h csak beképzelem) de én különbséget tudtam tenni,hogy mikor és miért sír. Tudtam,hogy mikor éhes vagy álmos és mikor hiányol engem. Az állandó kézben való tartást a pihenőszék kiváltotta nálunk 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..