12 hónaposan a gyermek tudatában van már a világgal. Minden érdekli. Gyorsan tanul, így az elkövetkezendő 6 hónap a felfedezések ideje.

Már nem veszi a szájába a tárgyakat, hogy ismerkedjen velük.

Látás és hallás

Ekkorra a baba már mindent tisztán lát, a gyorsan mozgó tárgyakat is képes követni. Azonosítja a hangok forrását. Tehát már nem tudunk elrejteni tőle semmit. Ilyenkor még jobban figyeljünk már oda mit mondunk vagy teszünk előtte.
Most már a tárgyak apró részleteit is érdeklik. Pl. egy gesztenye apró foltjai, egy levél erezete stb.
Másfél évesen pedig már az ismerős tárgyak ábrázolását is megismeri. Ezt nagyon szereti is ekkor. Tehát mutassunk ábrákat, könyveket, a gyermek rá fog mutatni az ismerős képekre.

érdeklődés

Egyéves kor után már a távolságokat is sokkal pontosabban méri fel. Azonban veszélyérzete továbbra sincs, ezért nagyon figyelmesnek kell lennünk. Egy kis szemfényvesztés.
Azonban érdekes, hogy a térbeli tájékozódása még fejletlen. Így nem tud vagy nehezen tud különbséget tenni, az egyenesen vagy fejjel lefelé álló tárgy képe közt.

1,5 évesen ha kirakóztok észreveheted, hogy kitartóan fog próbálkozni, hogy fejjel lefelé helyezze a részeket a helyükre. Ilyenkor segítsünk neki. De tudjuk azt, hogy nála ez még nem világos.

Emlékezés

Az emlékezete ekkor már fejlett. Sok tárgyra, sőt a napirendjére is emlékszik. Egyre többet tanul a játékaiból. El tud merülni mászás közben, s olykor meg sem hallja, ha szólunk hozzá. Emiatt azonban ne aggódjunk addig, míg más helyzetben megfelelően reagál a hangra és kommunikál is a kicsi.

Kreativitás

15 hónaposan a baba kiváló utánzó. Mindent csinál, amit tőlünk lát, ebédet főz, hajat mos, telefonál stb. (persze nem ténylegesen).
Most indul az „ azt játszom, hogy…” korszak. Nagyon jól elfoglalja majd magát, eközben mi tudunk házimunkát végezni. Persze foglalkozzunk vele nagyon sokat. Be is segíthet.:)
18 hónaposan már az alkotó korszakába lép. Élénk lesz a képzelete is. Ezt sok sok mesével, diafilmekkel, könyvekkel támogassuk is. Ne a tv-vel, videóval, számítógéppel. Egy jó képzelőerő később a könyv szeretetére is rá fogja vezetni. Hisz a tv-t nézve erre nincs szüksége. Ott adva van a kép. Egy könyvnél fantázia kell.

Ilyenkor legalkalmasabbak az egyszerű játékszerek, mert a saját képzeletét tudja hozzájuk kötni.

Képzetek

Egy tipegő gyermek érdeklődése már mindenre kiterjed. Az ismereteket vígan szívja magába. Logikája fejlődik, azonban ezt napi szinten nem biztos, hogy mi észleljük.
12 hónaposan már számos fogalmat ismer, tudja, hogy bizonyos dolgok csoportot alkotnak.
18 hónaposan már az idő fogalmát is sejti. Bár maga a perc vagy óra semmit nem jelent még neki. Azonban kezdi megérteni az előtte, utána, később szavakat.
Ilyenkor az ellentétekkel is ismerkedik.

És természetesen ebben a korban kezd kialakulni az én tudata is.

1 éves baba

Előző cikkHogyan fejlődik a 8 hónapos baba!
Következő cikkHogyan szoktassuk a babát a szilárd ételekhez?