kisbabanaplo - 1 éves gyermek

Egyéves korára a gyermek már odafigyel, amikor beszélünk (bár ezt korábban is megteszi), érti is amit mondunk neki. Ilyenkor már megérti az egyszerű kérdéseket is. Hol a maci? Tapsolj… stb. A szókincse szinte napról – napra változik.

Ebben a korban nagyon jól elgügyög magában a gyermek. Néha a mondanivalójában fellelhetőek az értelmes szavak is. Emellé a mimikája is társul, sőt gesztusokat is használ. Így azért már könnyű megérteni is.:)

A szakirodalom szerint egyéves korra a gyermek 3-4 értelmes szót tud kimondani. Persze ez egyénfüggő is. Néhány hónap után, szinte naponta új szóval fog bővülni a szókincse.
Azonban ezt nekünk is fejleszteni kell.

Egyszerű mondatokat használjunk. Értelmesen fejezzük ki magunkat. Persze itt is igaz, mint minden korban, hogy nézzünk a Pici szemébe, mikor hozzá beszélünk.

Mivel ilyenkor már több időt töltünk a babával (itt úgy értem, hogy sokkal kevesebbet alszik a baba, mint pár hónappal ezelőtt, ami ugye „üres járat”).

Ezeket az időszakokat használjuk ki és beszélgessünk. Mindent osszunk meg vele. Pl. ha megyünk a játszótérre, mindenhez legyen mondanivalónk. Nézd milyen aranyos kisbaba. Látod milyen ügyes az a fiú? Látod biciklizik. Majd nemsokára Te is fogsz. Látod milyen szép virágok vannak ebben a kertben? Stb.

kisbabanaplo- 1 éves gyermek kommunikációja

Lehet nekünk unalmas, de neki nagy öröm lesz. Ha többször járunk ugyanazon az útvonalon és már többször megnéztük – mondjuk a néni virágait a kerítésen keresztül – akkor egy idő után már kérdezhetjük a Picit is. Sőt kérjük ki a véleményét. Tudod milyen virágok ezek? Milyen színű? Stb. Persze mondani nem fogja, hogy ez bizony rózsa. De lesz rá szava, amit ő kreált hozzá. És ebben a korban bármikor jöhet majd a „helyes” szó is a séták során.

Olvassunk vele sokat. Ennek a szeretetét feltétlenül osszuk meg vele. Hisz a könyv az soha nem maradhat háttérben a tv, vagy a számítógép „varázsában”. A könyv színesíti a fantáziát. A képzelet szárnyalására a kicsik a legjobb mércék. Hisz egy üres dobozt is fel tudnak ruházni, azonban mikor előjön a tv és a gép vizuális látvány világa, ez a fantázia könnyen eltompulhat. Ezért szükség van erre.

kisbabanaplo- 1 éves gyermek kommunikációjaHa tehetjük és a baba már tud egyedül aludni, akkor az olvasás szertartását bevezethetjük a lefekvés elé. Ezen kívül pedig olvassunk napközben is, de itt kettesben. Léteznek nagyon jó készség fejlesztő könyvek. Színesek szép nagy érthető ábrákkal.
Ebben az életkorban, ha ikreid vannak, ők még több figyelmet igényelnek. Ha meg tudod oldani kell velük külön-külön is foglalkozni.

Kezdetben még a gyermek tárgy, fogalom, cselekvés megnevezésére is ugyanazt a szót használja. Tehát pl. a Teta, jelentheti a teát, a menjünk sétálni, de azt a helyet is ahol előző nap olyan jót játszott.
Ezek a szavak azonban egyediek. Minden kisgyermek maga „választja” ki ezt.

Minden kisgyermek fejlődése egyéni mintát követ, azonban vannak általánosan érvényes „menetrendek”.

Problémára utaló jelek lehetnek:

  • 12 hónaposan még nem gügyög
  • 12 hónaposan nem figyel ha beszélünk hozzá
  • a szavak használatához csak magánhangzókat használ
  • Idősebb (18 hónaposan) korban csak 6 vagy kevesebb szót használ.

A nyelvkészség fejlettsége a legtöbbször halláskárosodásra vezethető vissza. Ilyenkor ezt a vizsgálatot fogja javasolni a gyermek gyógyász, vagy orvos.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az én drága kislányom 12 hónapos, és már nagy ügyesen használja a szavakat. Már mondja, hogy: Apa, baba, Papa, Mama, tik-tak, brek-brek… A nevét (Blanka) például már 8 hóbapos kora óta mondja, úgy hogy Bakka 🙂 Nagyon értelmes, mindent megért amit momdunk neki. 🙂

  2. Az én kisfiam 2 nap múlva lesz 1 éves és szinte semmit sem gagyarászik. Vannak napok (kb havi 3) amikor gagyog de egyébként mutogatással, grimaszokkal és különböző hangokkal kommunikál amik inkább nyögések, vinnyogások stb. Hallás vizsgálaton nem voltunk de biztosan jól hall mert ha alszik még levegőt venni is csak lábujjhegyen lehet körülötte. Engem eléggé aggaszt ez a helyzet de mindenki (fül-orr-gégész, gyerekorvos stb.) szerint jól van és nincs elkésve. Remélem. Majd megírom ha megszólalt! 🙂

    • Tudod mit mondanak.:) A lányok előbb beszélnek – és utána be sem fogják életük végéig – a fiúk viszont előbb járnak és később beszélnek.:) Bálint 16 hónapos. Maximálisan megérteti magát, mutogat, néha gagyog, megfogja a kezem és viszi, mutatja mit akar. DE nem beszél.:) NIncs ezzel semmi baj. Majd egyszer csak hirtelen mindent fog mondani. Nem csak szavakat, hanem kész mondatokat. Van baba, aki 2 évesen szólal meg.:) Nem vagyunk elkésve.:) Bár kíváncsi leszek mi lesz az első amit mond.:)

  3. Az én kisfiam Zsombi épp most 1 éves. Az “anya” szót már lassan 1,5 hónapja tudatosan használja, mostanában a legújabbak az apa, baba, ennyi, igen, adjál, de tényleg napról-napra lehet szinte felfedezni a gagyogásai között újabb értelmes szavakat is. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .