A 10 hetes magzat méretei: hossza kb. 40 mm

10hetes

A terhesség tizedik hetéhez érve, már kezdhet gömbölyödni a pocakod. A nadrágjaid már biztosan szűknek bizonyulnak. Biztos folyamatosan lesed magad a tükörben, hogy mennyire látszik már a Manó. 🙂

Babádnak már ilyenkor kialakult az összes létfontosságú szerve. Hihetetlen nem? Már nyel is a magzatvízből, sőt kis is üríti azt. Bár még kezdetlegesek a veséi. Pici gyomra akkora, mint egy rizsszem. 🙂

A külső nemi szervei is kezdenek kialakulni. Mostanra kialakultak az ízületek: a váll, a könyök, a csukló, a térd, a boka és az ujjak. Húsz kis tejfogkezdemény jelenik meg az ínyben.

Elképesztő, de agyában percenként 250.000 idegsejt jön létre. Ő maga pedig majdnem 24 mm. Egy aprócska minicsoda. Az anyaméhben már megfigyelhető a reflexes járás.

Terhességi vizsgálatok a 10. héten:

Ezen a héten orvosod kiértékeli a belgyógyászati és laborvizsgálat leleteit, hüvelyi ultrahang segítségével ellenőrzi a babát, valamint további vizsgálatokat is végez (vérnyomás, vizelet, testsúly).

fejfájásEzekben a hetekben nekem még fennállt a reggeli hányinger, de szerencsére már nem olyan erősen, mint korábban. Sajnos azonban egy újabb tünetem jött elő, ami végigkísérte az eddigi életemet. Sokan mondták, majd a terhességgel elmúlik, de nem így történt. Migrénem volt. És rosszabb, mint ezelőtt bármikor. Gyógyszert nem mertem bevenni, pedig a védőnő mondta, hogy nyugodtan vehetek be, amit szoktam, mert az a gyógyszer nem árthat a babának (nurofent szedtem, amit már a baba, akár 3 hónaposan kaphat is). Azonban nem mertem semmit beszedni. Inkább feküdtem, borogattam a fejem, próbáltam mentolos kenőccsel kenegetni a halántékom. Ez segített kicsit. Persze itt már a hányás is előfordult. És nem a baba miatt. 🙁 Két nap után elmúlt szerencsére. Közben folyamatosan beszéltem a babámmal, hogy mi ez és ne ijedjen meg, nincs semmi baj. És persze bíztam benne, hogy ezt a fejfájást a picim nem fogja örökölni.

 

A hét második felében a terhesgondozóba is felvettek. Itt kaptam egy homeopátiás készítményt a fejfájásra, ami nagyon jó volt, hisz nincs benne káros anyag, de nem használt. A doktornő nyomási pontokat is mutatott a kezemen, a hüvelykujjam tövében. Ha csomót érzek ott, akkor próbáljam kimasszírozni, mert ettől múlni fog a fájás. Ez azért használ elég gyakran, de csak kisebb fejfájásnál.

kézmasszázs

 

 

 

 

 

Külsőre sokat változtam. Épp augusztust írtunk, jött a szabadság. Én pedig úgy néztem ki, mint egy jóllakott bálna. Mindig sovány voltam, nem értem el a 60 kilót sem. Most pedig a hasam még épphogy látszott csak. Így olyan látványt nyújtottam, mint aki most jött rá, hogy milyen jó enni. Terhesnek abszolút nem tűntem, inkább falánknak. 🙁

Én azonban tudtam, hogy ott a pici babám és nem érdekelt a külsőm…

Előző cikk9. terhességi hét! Érdekes furcsaságok!
Következő cikk11. terhességi hét! Energiával töltve újra!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .