A 11. terhességi héten energikusnak érezheted magad. Bár minden terhesség más és más, mégis a többség ilyenkor már ezeket a tüneteket tapasztalja.

A 11 hetes magzat méretei: hossza kb. 40-60 mm, súlya megközelítőleg 9 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 11. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 16 mm (+/-2 mm)

HC (a fej körfogata): 59 mm (+/- 15 mm)

AC (a has körfogata): 51 mm (+/- 10 mm)

FL (a combcsont hossza): 8 mm (+/- 2 mm)

11hetes

Lassan közelgünk az első trimeszter végéhez. Elérkezett a harmadik kimaradt vérzés ideje is. A babánkon ekkor „csak” apróbb változások következnek be. Elindul a körmök fejlődése. Kialakul az orr és az áll. Már hajlítgatja a pici a kezét, rugdos a száját nyitogatja. Az apró belei ekkor visszahúzódnak a köldökzsinórból a hasüregébe és el is kezdenek dolgozni a simaizmok benne. Már kezd kialakulni a szem szivárványhártyája és ezen a héten befejeződik a belső kialakulása is. A baba mérete kb. 40-60 mm és súlya 9 g. 🙂

A kismama is változik. Újra energiával van töltve. Lassan múlik a reggeli rosszullét is. Érezheted magad szomjasnak, ez azért van, mert a szervezetnek egyre több folyadékra van szüksége. Ezért igyál is naponta sok folyadékot. Az érzelmi hullámzás még tart, de lassan majd az is alább hagy, ahogy a hormonszinted egyensúlyba kerül.

Terhességi vizsgálatok a 11. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

A 11-13. terhességi hét időszakában önkéntes Down-szűrés is választható, ezt a vizsgálatot azonban a TB nem támogatja.

Én ezen a héten végre kezdek újra „életre” kelni. Soha nem reggeliztem, mert mindig korán kellett kelnem a munkába menet. Hajnalban meg ki tud félig holtan enni. Most ez is megváltozott. Életemben szinte először ettem reggelit és ezután már nem is tudok meglenni nélküle. 🙂 A terhesség még mindig nem látszik, inkább csak ez a bálnaforma növekszik. Épp nyár vége van, hihetetlen hőség. Egy fürdőzés után érzem, ahogy a picim húzódik a pocakban. Többet nem is megyek fürdeni, nehogy baj legyen. Már csak este érzem, hogy halálosan fáradt vagyok. Azonban ez természetes. A késői fekvés helyett, most már korán elalszom. Szinte bárhol.:)

 

Előző cikk10. terhességi hét (A fejfájás és a tini bálna külső…)
Következő cikk12. terhességi hét! A genetikai vizsgálat és a többi érdekesség!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .