13. terhességi hét

A 13. terhességi héten végre belépsz a második trimeszterbe. Ezzel végre elérkeztél a várva várt vizsgálatokhoz is, melyből megtudhatod ki lapul a pocakban és milyen egészségnek örvend.

A 13 hetes magzat méretei: hossza kb. 10 cm, súlya megközelítőleg 30 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 13. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 24 mm (+/-4 mm)

HC (a fej körfogata): 84 mm (+/- 15 mm)

AC (a has körfogata): 74 mm (+/- 10 mm)

FL (a combcsont hossza): 11 mm (+/- 2,5 mm)

13. terhességi hét

Végre megkezdtük a második trimesztert 🙂 A héten már teljes erővel dolgozik a méhlepény. Babánk arca, kezd “emberivé” válni. Szemei és a fülei már a helyén vannak. Már látszanak a külső nemi szervek is, de még nagyon nehéz meghatározni UH-gal is. Már megnyugodhatunk, mert a vetélés kockázata jóval kisebb, mint eddig.

A mamik is jól érzik magukat. Azonban most kezdünk terebélyesedni igazán. Még most lehet „erőnk” teljében mozogni, sétálni, mert később a nagy pocakkal már nem biztos, hogy lesz kedvünk hozzá.

A méh gyorsan nő, ezt érezhetjük is apró szúró fájdalomként. Nő az étvágy és múlik a hányinger is.

Terhességi vizsgálatok a 13. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

A 11-13. terhességi hét időszakában önkéntes Down-szűrés is választható, ezeket a vizsgálatokat azonban a TB nem támogatja.

PhDÉn ezen a héten átesem a vérvételen, ami az integrált teszthez kell. Bízom benne, hogy egy darabig nem lesz szükség erre, mert itt is mint mindig szitára szúrtak, mire sikerült leszedni a megfelelő adagot. Hirtelen kinőttem mindent és már kismamanadrágot kell hordjak. Azonban ennek ellenére még nem látszik a pocak, bár már nagyon büszke vagyok rá. Ez a hét nekem egy másik dolog miatt is mérföldkő. A hosszú évek munkájával szerzett PhD doktori címemet átvehettem egy szép rendezvény keretén belül. Nagyon feszítettem a pocakommal, persze senki nem vette még észre, csak aki tudott róla.:) Aztán persze, ahogy illik az ünnepély után elmentünk páran egy ebédre. Látszott, hogy nem a kis madárka csipegetés folyt, ahogy régen ettem. 🙂 Inkább olyan voltam, mint akit évekig éheztettek és most beszabadultam egy étterembe.

A pocakom gyors növése miatt már kenegetem, hátha sikerül kiküszöbölnöm a csíkokat.

A hét vége felé újra védőnőhöz megyek, aki megerősít abban, hogy nem érti, hogyan tudok még lábra állni, mert a vérnyomásom még mindig mérhetetlen, ezért beírta a 80/40-et, hogy valami érték legyen is a rublikában. A hasam pedig már 96 cm. Majd a nőgyógyásznál újra láttam a Babámat. Alig lehetett megfigyelni, mert ficánkolt, mint egy kis madárka. Már 7,72 cm a Kincsem. Számomra hihetetlen, hogy hogyan nőhettem én meg ekkorára egy ilyen kis Pöttöm miatt. Mi lesz később?

UH 13. hét

Előző cikkA 4 éves kisfiú méhen belüli élményeiről mesélt édesanyjának!
Következő cikk14. terhességi hét! Sok szabadidő!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .