A 14. terhességi hét rengeteg szabadidőt kínál, ha már nem dolgozol. Frissnek érzed magad és különösen jól esnek a séták, hiszen még nem nagy a pocakod.

A 14 hetes magzat méretei: hossza kb. 11 cm, súlya megközelítőleg 50 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 14. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 28 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 96 mm (+/- 15 mm)

AC (a has körfogata): 84 mm (+/- 10 mm)

FL (a combcsont hossza): 15 mm (+/- 3 mm)

14hetes

A babánk a 14. héten más gyorsan növekszik. Megjelenik rajta a pihe-puha szőrzet is. Azonban bőre még mindig nagyon áttetsző. Már néhány hajszála is lehet.

A pici nyeli a magzatvizet, mely a gyomron át a belekbe jut. Itt összekeveredik az elhalt sejtekkel, ebből jön létre a magzatszurok.

A baba feje egyre jobban távolodik a törzstől, már tényleg baba formája lesz. 🙂

Hossza kb. 11 cm és 50 g-ot nyom.

Ebben az időben szánjunk minél több időt a picire. A babával való kapcsolat felvétele ösztönszerűen működik, természetes, ám ha utána is szeretnénk járni, hogy egy-egy magzatmozgás vagy a gyermekkel kapcsolatos gondolat/álom mit is jelenthet, kérhetjük pszichológus szakember segítségét is, és eljárhatunk kapcsolatanalízisre.

Terhességi vizsgálatok a 14. héten:

Ezen a héten csupán az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) várnak rád, illetve beutalót kapsz további vizsgálatokra (AFP és Hepatitisz-B antigén vizsgálat).

A 14-16. terhességi hét időszakában az önkéntes Down-szűrés következő fázisa esedékes, ezt a vizsgálatot azonban a TB nem támogatja.

Ezen a héten én végre beszélek a főnökömmel. Már látszik a pocakom és mind az orvosom, mind a védőnőm és persze a család is kér, hogy ne járjak dolgozni. Minden reggel hajnali 5 kor keltem, hogy 2 órát utazva (BKV-val és vasúton), hogy beérjek a munkahelyemre 8 órára. Egy héten egyszer 7 –re kellett járnom, ez hajnali 4 órai kelést jelentett. Minden reggel futottam a buszhoz, vonathoz.

A hét végén bababoltokat jártam, már nagyon vártam a picurkámat. Talán most tudtam végre igazán rá koncentrálni. A fáradság azonban visszaütött, egy ilyen séta alkalmával rosszul lettem. A vérnyomásom leesett (még lejjebb) és ájulás kerülgetett. Még szerencse, hogy egy barátnőm velem volt. Ekkor örültem a legjobban, hogy itthon maradtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .