15 hetes magzat

A 15. terhességi hét ismét hatalmas élményt jelent a kismama számára. Hiszen ha jól figyelsz már érezheted a babád mozgását. Persze aki jobban ismeri a testét- mert esetleg hosszú éveken át kénytelen volt arra figyelni a babára várás okán – hamarabb is érezheti ezeket. Természetesen második vagy harmadik terhességnél is gyorsabban rájössz, hogy azok a bizonyos érzések a babától érkeznek…

A 15 hetes magzat méretei: hossza kb. 13 cm, súlya megközelítőleg 70 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 15. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 31 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 108 mm (+/- 15 mm)

AC (a has körfogata): 96 mm (+/- 10 mm)

FL (a combcsont hossza): 17 mm (+/- 3,5 mm)

15 hetes magzat

Ezen a héten a méhed valószínűleg elérte a csípőd magasságát. Igaz, akik ritkán látnak még lehet, hogy nem merik megkérdezni a gömbölyödés okát. Azonban egyre nehezebben titkolod a pocakot, amit valljunk be őszintén ilyenkor már alig várjuk, hogy mindenki láthasson.

Mivel a pocaklakónk izmai már igen erősek, ezért sokszor érezzük a mozgolódását. Sőt. Gyakran mintha bokszmeccseket játszana a hasunk belső oldalán.

Ezt az érzést már számtalan anyuka próbálta leírni. Hiszen az apukák is szeretnék tudni, mi zajlik odabent. Azonban ezt nem lehet közvetíteni. Kicsit hasonlít egy buborék vándorlásához, vagy mintha egy pillangó költözött volna a pocakba, néha rebben egyet odabent. Sokszor (főleg már a terhesség vége felé), pedig egy kamion erejét is érezhetjük magunkban, gyakran nem is kellemes helyeken – például, ha a hólyagunkba rúg a drága.

Pici babád arca már hasonló a születéshez, tehát a szemek, a fülek a száj is a végső helyére került. Már van szempillája és szemöldöke is. A nyelvén kialakultak az ízlelőbimbók (majd érzed mennyire jelzi, ha olyat eszel, ami neki nem ízlik). És persze az a bizonyos 20 tejfogcsíra is kifejlett állapotban van.

Persze amire sokan kíváncsiak – a baba neme – mely már egy gyakorlott orvossal megállapítható.

15 hetes magzat UH

A pici kb. 13 cm hosszú és 70 g körüli a súlya.

Terhességi vizsgálatok a 15. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

A 14-16. terhességi hét időszakában az önkéntes Down-szűrés következő fázisa esedékes, ezt a vizsgálatot azonban a TB nem támogatja.

Én ezen a héten nagyon stresszesnek éreztem magam. Babám szüntelenül rugdosott. Főleg este lett aktív. Már itt is rendszert figyeltem meg az ébrenlét-alvás periódusában.

Ekkor végre elkezdődött az én kapcsolatanalízisem. Az első alkalommal még csak rólam volt szó és beszélgettünk az analízist vezető pszichológussal. Már nagyon vártam, hogy végre szakember segítségével találkozzam a babámmal ne csak otthon. Bár kétségeim voltak, ezt nem tagadom.

Az éhség érzetemet egyre jobban tudom kezelni, azonban egyre többet húzódik a hasam, ahogy nő a méhem. Ez teljesen normális, hisz a méhszalagok húzódnak, mégis csak nagy súlyt kell nekik is cipelni. 🙂

Ha jól számolom ez már a 4. kimaradt vérzés ideje, tehát lassan, de biztosan közeledünk a félidőhöz. Hihetetlen, de még szinte alig van pocak, a baba pedig már majdnem kifejlődött, csak a mérete pici még. El sem tudom itt még képzelni, hogy 20 hét alatt az ember hogyan tud így megváltozni. 🙂

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én 14. hétben jártam, amikor nagyon finom kis mozgást érzékeltem. Legjobban ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor a kádban ül az ember és a buborékok szállnak fel a bőrénél. Nagyon finom kis belső pocaksimi…

  2. Első babámmal a 16. hét végén éreztem, mintha buborékok szállnának felfele, akkor még nem tudtam, hogy ez Ő. 🙂 Jelenleg most vagyok második babóval 16 hetes, de Őt már a 14. héten éreztem. Nem voltam benne biztos, de a doki mondta, hogy lehetséges. Viszont azóta semmi, már több, mint 1 hete nem érzem, (remélem nincs baj),de azóta a hasam egyfolytában nő. Már nagyon várom, hogy újra érezzem…

  3. A fiam egyértelműen jelezte anno, hogy az , hiszen olyan kemény gólt rúgott, hogy élmény volt érezni is…

  4. Gyönyörűen írtad le. És minden babára várónak kívánom, hogy mielőbb megérezze ezt az érzést.

  5. Én már a 16. héten éreztem, hogy Erik mocorog a hasamba!:)Semmihez nem foghatő gyönyörű érzés volt!:)Aztán ahogy teltek a hetek egyre erősebben rugdosott, mígnem a hasam már hullámzott!Amikor kiabáltam, azt nem szerette, olyankor jó nagyokat rugott!:)Még ha néha fájt is vagy a hugyhólyagommal focizott akkor is életem legszebb pillanatai voltak!!!:):)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .