16 hetes magzat

Közeledünk a félidőhöz. A hasad most már egyértelműen mutatja, hogy nem ételfüggőségben szenvedsz, hanem babát vársz. Ha eddig nem tetted, most már biztosan visszafelé is számolod az időt.

A 16 hetes magzat méretei: hossza kb. 14 cm, súlya megközelítőleg 100 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 16. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 36 mm (+/- 5 mm)

HC (a fej körfogata): 128 mm (+/- 15 mm)

AC (a has körfogata): 106 mm (+/- 10 mm)

FL (a combcsont hossza): 22 mm (+/- 4 mm)

16 hetes magzat

A 16. héten már látszik a pocak. Ezért aki eddig még nem tette itt már vásárolhat magának kismama nadrágot is. Ezen a héten esedékes a II. AFP vizsgálat, sőt várható a Down-szűrés eredménye is.

A kismanó kifejlett végtagjai már kalciumot raktároznak azaz csontosodnak. A lábai kezdenek nyúlni, így lesznek hosszabbak, mint a kezei. Már az idegrendszere is működik. A baba izmai válaszolnak az agy által küldött ingerekre. Nagyon sokat mozgolódik, már érezheted is.

A bab nagyságú szíve egy nap alatt 28 liter vért pumpál át, ami nem is rossz teljesítmény egy olyan emberkétől, aki jelenleg nem nagyobb, mint egy grapefruit.

A belső nemi szervek is fejlődésnek indulnak ezen a héten.
A szopó- és nyelőreflex is működik, így a pici már 1-2 hete szopja az ujját.
Gyermeked kb. 14 cm és kb. 100 g a súlya. A magzatvíz mennyisége kb. 250 ml.

Terhességi vizsgálatok a 16. héten:

Ezen a héten aktuális az AFP vizsgálat. A vérvétel során ellenőrzik az alfa-fötoprotein nevű fehérje koncentrációját, melyből bizonyos fejlődési rendellenességekre lehet következtetni.

Az AFP vizsgálattal egy időben történik a HbsAg vizsgálat is, amely során a Hepatitisz-B antigén jelenlétét ellenőrzik.

A 14-16. terhességi hét időszakában az önkéntes Down-szűrés következő fázisa esedékes, ezt a vizsgálatot azonban a TB nem támogatja.

Nekem ezen a héten vérvételre kell mennem a második AFP vizsgálat miatt. Szintén egy tortúra, mert nem tudnak vért venni tőlem most sem. Egyszerűen nem „folyik” a vérem. Hiába ittam a vérvétel előtt sok folyadékot, amit ugye javasolnak a könnyebb levétel miatt.

Azonban megéri a fáradozást, hisz a hét végére megjön az eredmény, hogy a Babám teljesen egészséges.

Sokat rugdos, ami egyre nagyobb örömmel tölt el és kezd az ember egyre jobban hozzászokni. Most már gyakran a „külső” hangokra is reagál. A héten két színházjegyünk is volt (még elmaradt karácsonyi ajándék), a Babám a hangos zajokra folyamatos „tánccal” reagált. Azért ezzel később már vigyáztunk, nem tettük ki hangos zajoknak.

Egy újabb tünetem jelentkezett, az állandó szomjúság. Egy kiselefánt vízigényét tudtam magamba tölteni a nap folyamán. Persze ehhez hozzájárult az is, hogy nyár volt és meleg. Bár ez a vízmennyiség még engem is meglepett.

Előző cikk15. terhességi hét! Mozgás a pocakban, pillangó vagy box?!
Következő cikk17. terhességi hét! Fiú vagy lány? A nagy meglepetés!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .