17. hetes magzat 4D UH

A 17. terhességi héten már akkora a babánk, hogy csak részletekben lehet látni az UH képernyőn. Szembesülünk vele, hogy milyen gyorsan halad az idő.

A 17 hetes magzat méretei:

Hossza kb. 15 cm, súlya megközelítőleg 150 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 17. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 39 mm (+/- 5 mm)
HC (a fej körfogata): 141 mm (+/- 15 mm)
AC (a has körfogata): 120 mm (+/- 15 mm)
FL (a combcsont hossza): 25 mm (+/- 4 mm)

Már olyan erőteljesen mozog, hogy ha a hasadra teszed a kezed, akkor érzed a rúgást. Sőt gyakran láthatod is, ahogy megrándul a hasad. Nagyon szép pillanatok ezek. Főleg az apukáknak, akik végre valami kézzelfogható dolgot kapnak leendő csemetéjüktől.

Neked azonban nemcsak a hasad nő most már, hanem a melled is. Ennek az apukák szintén szoktak örülni, azonban neked kényelmetlen lehet az új méret, ami valljuk be nem úgy áll, mintha egy szilikonos beültetés után léptünk volna ki a kórházból.

Az eddig csupa csont kisbabádnak kezd kialakulni a zsírszövete, és ennek hála, egyre jobban kezd hasonlítani egy újszülött gyermekre. Pislog, szopja az ujját, magzatvizet nyel, működik a kiválasztása is. Grimaszokat vág. Csukott szemmel ugyan, de érzékeli a fényt és a sötétséget. Ekkor még a napirendje nem egyezik a tiéddel. Azonban esténként, ha lefekszel nyugodtan beszélj hozzá (nem csak ekkor persze), hogy most van a lefekvés ideje, most aludni megyünk. Neked is jó éjszakát. Hidd el a baba így meg fogja szokni a „rendszert” és sokkal könnyebb lesz vele, ha már idekint lesz. Tapasztalat. 🙂

Sokunknak ekkor mindennél fontosabb, hogy a hét folyamán megtudhatjuk, hogy kisfiút vagy kislányt rejt-e a pocak.

Terhességi vizsgálatok a 17. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

“Én a héten már látványos pocakkal rendelkezem. Nem lehet összetéveszteni egy éhesebb, termetesebb emberrel. Látszik, hogy itt bizony baba van.

Még sokat sétálok, találkozom a régi kollégákkal, barátokkal. Egy ilyen utam alatt megveszem a babám első cumiját, holott nem szeretném, ha majd használná. Azonban nincs olyan kismama, aki a terhessége alatt nem csábult el valami kis apróság láttán, a kis apróságnak. 🙂

Lassan állandósul nálam az, hogy keveset eszem, azonban gyakran. Így nincs hányinger, nem érzem annyira a gyomorégést. Bár ezt még pár hétig azért megtartom. A szokásos migrénem azonban újra itt van. Sajnos ez egy ilyen hónap. Épp ősz van, de a mostani évszakokban már nincs se ősz, se tavasz, tehát a fejem jelzi a szeptember-októberi átmenetet.

A Kisbabám sokat rugdos. Nagyon élvezem. Már játékokat is játszunk. Ha megnyomom a hasam, akkor oda rúg vissza. Persze még csak nagyon gyengéden és inkább csak belülről érzem. Később természetesen már más lesz a helyzet.

A hét csúcspontja a genetikai vizsgálat, melyen kiderül, hogy teljesen egészséges a babám. (Ez még az integrált teszt része volt.) És megmutat valamit, amire már régóta vártam.

Gyermekkorom óta tudtam, hogy lányom lesz. Méghozzá Blanka. Ebben olyan biztos voltam, hogy bármire megesküdtem volna, nekem csak lányom lehet. Mióta kismama lettem, valahogy egyáltalán nem „vonzódtam” a lányokhoz. Más érzésem volt. A héten történt meg az első igazi találkozásom is a babámmal, mert végre lezajlott az első kapcsolatanalízisem. Melynél nagyon érdekes dolgokra derült fény és persze nekem bizonyosságot is adott az analízis teljes hitelességéről.

A Manóm ma mutat nekünk egy fütyit. Tehát minden kételyem elszállt, jól éreztem, jól mutatta a Babám is. Kisfiam lesz. Nagyon boldog voltam. Eszembe sem jutott, hogyan is akarhattam valaha lányt.”

A nyilacskánál ott a fütyi
Előző cikk16. terhességi hét! Közeledünk a félidőhöz!
Következő cikkA 18. terhességi héten hol tart a babánk?

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mi nagy izgalommal vártuk az uh-t,hogy kiderüljön fiúnk vagy lányunk lesz,de sajna az sztk-s doki bunkó volt és azt mondta,hogy kövér vagyok,hogy meg tudja mondani 🙁

  2. Én örülök, hogy nem tudtam előre, nagyon nagy meglepetés volt. 🙂 br /És persze, hogy az ember akkor is ugyanannyira imádja a gyermekét ha fiú, ha lány!

  3. Természetesen.:) Mindegy milyen lett volna. Csak így utólag az ember visszagondol. Miután megtudtam nem is tudtam volna mást elképzelni csak fiút.:) Ha lány lett volna a pocakban, akkor pedig azt.:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .