A 19. terhességi héten már készülhetsz a baba érkezésére. Már az is aki babonából eddig titkolta a picit most már nem tudja tovább elrejteni.

A 19 hetes magzat méretei: hossza kb. 20 cm, súlya megközelítőleg 250 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 19. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 45 mm (+/- 5 mm)

HC (a fej körfogata): 160 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 140 mm (+/- 15 mm)

FL (a combcsont hossza): 30 mm (+/- 5 mm)

19hetes

Ezen a héten a bőröd már jelzi a változásokat. Kiszáradhat, foltok jelenhetnek meg rajta, pihésedhet. Azonban ezek a szülés után rögtön el fognak múlni. Most kicsit furcsák, hogy olyan helyen is piheszőrök borítják a tested, ahol eddig nem.

A „linea nigra” is elkezd kialakulni. Ez a sötét vonal, mely hosszanti irányban húzódik az alhason. Ennek eltűnése azért majd időbe telik. (Nekem fél év múltán is látszik halványan). Azonban lehet, hogy ki sem alakul, mert ilyen is van.

Ebben az időszakban tapasztalhatod, hogy fényesebb a hajad, gyorsabban is nő, a körmeid tökéletesek, nem töredeznek. Esetleg ritkábban kell borotválkoznod, gyantáztatnod is, ami azért furcsa, mert a hajad viszont látványosan gyorsabban nő.

Sajnos ez is elmúlik a szülés után rögtön. 🙁

Gyermeked ekkor már 250 g és 20 cm is lehet. Ha pici lány van a pocakban, akkor az ő petefészkeiben már megvannak a még éretlen petesejtek, amikből majd a Te unokáid születnek. (Ezért is van az, ha minél később vállalsz gyermeket, annál nehezebb lehet, hisz a petesejtjeid is annyi idősek, mint Te, ellentétben a hímivar sejtekkel.)

A baba teljes felületét finom szőr borítja és persze a magzatmáz, ami védi a bőrét. A magzatmáz egy fehér kenőcs szerű ragadós anyag. (Mégis csak 9 hónapig „vízben” van a babád, képzelheted milyen lenne a bőre, ha nem védené.)
A születés után ez felszívódik, nagyon táplálja a bőrt, és nem utolsó sorban védi a fertőzésektől is a babádat.

A növekedés innentől még gyorsabb lesz, egyúttal megkezdődik a vas felhalmozása a vörösvértestek előállításához. Gyermeked már REM fázisú alvást is produkál, azaz ÁLMODIK!
Már megjelennek a parányi mellbimbók is.
Kisbabád folyamatosan gyakorolja a légzést, bár még csak a magzatvizet tudja „lélegezni”.

A hét legfontosabb mozzanata, hogy már más is érezheti a pocaklakód. A pici izomzata annyira erős, hogy a külvilág számára is végre felfedi magát.

Terhességi vizsgálatok a 19. héten:

A második ultrahang szűrés (genetikai ultrahang vizsgálat) a 18-20. terhességi héten aktuális, amely során alaposan ellenőrzik a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését, valamit kiértékelik az AFP vizsgálat eredményét is.

A héten ez a mozzanat nálunk is megtörténik. Én már a 9-10 héttől éreztem a Babámat, azonban most végre a család is érzékelhette, ahogy mozgott a pocak.Ebben az időben én sokat sétáltam, még volt energiám és nem volt olyan hatalmas a pocakom. Pár héttel ezelőtt, egy nap a fülemben csengett az én gyermekkorom felhúzható zenélő játékának dallama. Azóta azt vadászom. Persze mindenhol csalódnom kell, mert általában ugyanazok a zenék szólnak, csak a külső forma más. Azért töretlenül járom a boltokat, mindenhol végig húzkodom a játékokat, majd csalódva eljövök.Ettől függetlenül babám már így előre kapott a családtól jó néhány ilyen játékot. Az egyiket a pocakkal rendszeresen hallgatjuk, zenéjére a babám mindig megnyugszik.Az anyukám ekkor kezd egy bizonyos dalocskát énekelni a pocakhoz. Kíváncsiak vagyunk, hogy a születés után megismeri-e. Egy kis kísérletezés, mert sokan nem hisznek ebben. Hát nálunk nagyon szépen bevált. Azonban erről majd a szülés után. 🙂

Közös játékunk folytatódik. Ha megnyomjuk a hasam, akkor a Picim oda rúg egyet és így tovább. Már percekig lehet vele így játszani. 

Előző cikkA 18. terhességi héten hol tart a babánk?
Következő cikk20. terhességi hét! A várva várt félidő!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagyon szuper ez az oldal,csak gratulàlni tudok. Rengeteg hasznos és érdekes informàciót talàlok itt. Remélem hamarosan én is pozitív teszttel büszkélkedhetek Nektek!

  2. Csodálatosan gyönyörű lett a Kisbaba Naplója honlapotok!

    Szívből gratulálok hozzá!

    Nagyon érdekes és színvonalas oldal tele fantasztikus cikkekkel, írásokkal! Itt mindenki megtalálja a kérdéseire a válaszokat!

    További munkátokhoz sok sikert kívánok!

    Zsuzsa dúla

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .