Aki azt mondja, hogy szülőnek lenni könnyű, az még biztosan nem nevelt gyereket. Egy kisgyerekkel otthon lenni és figyelni rá a nap huszonnégy órájából minimum tizennyolcban, attól függően, éppen hogy aludt, csak annyira könnyű, mint puszta kézzel megemelni egy kamiont.

Hirdetés

Nincs időnk semmire, nem, hogy magunkra és emiatt egy idő után ingerlékenyé válunk, befeszülünk, ami nemcsak a saját egészségünkben tesz kárt, hanem a gyermekünkre is rossz hatással van hosszú távon.

Ha egész nap 2 perc szünetünk van a gyerek mellett, akkor mégis hogyan lazíthatunk gyorsan, mégis hatékonyan?

A problémára megoldás lehet a Jacobson-féle progresszív izomlazítás gyakorlata. Doktor Edmund Jacobson a stressz és a szorongás gyors, hatékony kezelésére fejlesztette ki a módszert, melyet mostanra világszerte használnak és ismernek.

De mégis mi ez?

Az elv elég egyszerű: akaratlagosan el kell engednünk az izmainkat, majd célzottan újra megfeszíteni őket. Érdemes egyszerre egy izomcsoportra koncentrálnunk; kéz, kar, arc, nyak, váll, has majd a láb izmai, melyeket megfeszítünk, megtartunk néhány másodpercig, majd elengedjük őket. Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan hatékony; aki rendszeresen végzi a gyakorlatot, az akár egy akkut stresszhelyzetben is képes megnyugtatni magát ezzel a módszerrel, mely nemcsak az idegeinknek tesz jót, de az alvászavarra, a depresszióra és az izomproblémákra is pozitív hatással van.

Érdemes kipróbálni, ha nincs sok időnk lazítani, de levezetnénk valahogyan a bennünk felgyülemlett stresszt és elsimítanánk a mindennapok közben összekuszálódott idegszálaink. Nemcsak mi, de gyermekünk is megérzi majd a pozitív változást!

Hirdetés