20 hetes magzat

A 20. terhességi hét mérföldkő a kismamaságban. Hiszen elérkeztél a félidőhöz. Innen már visszafelé számolsz.

A 20 hetes magzat méretei: hossza kb. 23 cm, súlya megközelítőleg 300 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 20. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 47 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 170 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 151 mm (+/- 15 mm)

FL (a combcsont hossza): 32 mm (+/- 6 mm)

20 hetes magzat

Lassan megkezdjük a hatodik hónapot, azonban ha szerencsénk van még mindig jól érezzük magunkat. Azonban ilyenkor már a méhed növekedése miatt rád törhet a légszomj. Ez persze nem orvosi probléma, ez természetes. Azonban, amíg a baba le nem száll, addig ez csak rosszabbodni fog.

Melleid fokozatosan nőnek. Nagyon figyelj, hogy kényelmes melltartót viselj, olyat, ami tartja is a melled, nehogy megnyúljanak a benne levő szövetek.

Lassan elkezdhettek gondolkodni mi is legyen a baba keresztneve / nevei. Az már jó, ha tudjátok, és már a pocakban is azon a nevén szólítjátok.

Hihetetlen, de az elmúlt 4 hétben a babád megnégyszerezte a súlyát. Ezért érzed már sokszor valóságos ringnek a pocakod, mintha folyton bokszmeccset tartana bent a kis pocaklakó. Azonban, ha most megszületne, még nem maradna életben. Én végig számoltam a heteket – gondolom sok anyukával egyetemben – mikor jön el az a pillanat, amikor már nem „probléma” ha előbújik.

A baba már tökéletesen hall. Érzékeli az őt körülvevő hangokat (beleid, szíved hangját, a véráramod zajait, a te hangodat és persze a környezeted hangjait). Kicsit tompítva ugyan, hisz odabent van, és a hangnak egy vízrétegen kell áthatolnia. Már jöhet a zenehallgatás, és apa is úgy beszélgethet már a pocakkal, hogy tudja, hallják is odabent. 🙂

Babád bőre vastagodik, már 4 rétegből áll. A szívverése sztetoszkóppal hallgatható.

Ha a pocakodban kislány van, akkor a petefészkeiben több millió petesejt található. Mire megszületik, ez a szám egymillióra csökken.

Terhességi vizsgálatok a 20. héten:

A második ultrahang szűrés (genetikai ultrahang vizsgálat) a 18-20. terhességi héten aktuális, amely során alaposan ellenőrzik a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését, valamit kiértékelik az AFP vizsgálat eredményét is.

Én ezen a héten nagyon rosszul éreztem magam. Sokat sírtam. A hormonok tomboltak. A pocakom már akkora volt, hogy nem esett jól ülni sem, levegőt pedig tényleg nehezen kaptam.
A Picim viszont annyira rúgkapál odabent, hogy a védőnő sem tudja meghallgatni, mert egy percre sem állna le.

Én ekkor már tudom, hogy a pici Tündérem Bálint lesz.

Előző cikk19. terhességi hét! Keresem a megfelelő zenét!
Következő cikk21. terhességi hét! Már sok mindenről tud a Kicsi!

1 hozzászólás

  1. Sziasztok! En egy husz hetes kismama vagyok,vereztem 13 -15hetig,de elmult.ez annak a jele is hogy valszinuleg csaszarom lessz? Nagyonfelek a kora szulestol.pedig az oevos azt mondta elofordul de felek mai napig pedig nincs verzes csak ici pici gorcs.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .