A 22. terhességi héten, már kezdődik  nemalvás, hiszen a nagy pocak és az állandó rugdosás nem sok pihenést hagynak neked.

A 22 hetes magzat méretei: hossza kb. 29 cm, súlya megközelítőleg 500 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 22. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 52 mm (+/- 5 mm)

HC (a fej körfogata): 188 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 176 mm (+/- 20 mm)

FL (a combcsont hossza): 37 mm (+/- 5 mm)

22. terhességi hét! Kezdődik a nemalvás!

Ettől a héttől már érezheted, hogy néha keményedik a méhed. Ezt „Baxton Hicks” kontrakciónak hívják.

A pocakod súlya már tetemes lehet, ezért sokszor görnyedten mész. Erre ha tudsz figyelj oda, hogy a tartásod ne tedd tönkre.

Biztos sok helyről hallgattad már , hogy milyen a szülés, sokan rémisztgetnek is vele. Erre ne figyelj oda. Igazából azt majd mindenki máshogy éli meg. Nem kell előre félned – bár egy kis félsz mindig lesz benned, ami NORMÁLIS, hisz egy olyan dolog előtt állsz, amit még soha nem tapasztaltál-.

A méhed most kb. 2 cm-rel van a köldököd felett.

A kis manó már hosszú szempillákkal rendelkezik. Azonban színanyag még nincsen bennük, így színtelenek.
Ujjlenyomata tökéletesedett.
Orrában a porcok már rendeződnek, így kezd hasonlítani „saját magához”.
Már bukfencezik, erőteljesen rugdal. Még egy darabig. Aztán egyre kisebb lesz a helye.
A szívverését sztetoszkóppal is hallani lehet.
A körmei is szépen kifejlődtek. (Meglátod születése után a csöpp ujjain olyan nagy lesz a köröm, hogy rögtön vágni kell majd).

Érdekesség, hogy babád egyensúlyszerve, ami a belső fülben található, mostanra kifejlődik. Tehát a pici érzi, hogyha lefelé van. Mégsem zavarja majd, hogy az utolsó néhány hetet már fejjel lefelé fogja eltölteni.:)

Terhességi vizsgálatok a 22. héten:

Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és hüvelyváladék tenyésztésre is sor kerül.

Ha még nem történt meg, akkor ezen a héten orvosod kiállítja számodra a beutalót a második laborvizsgálatra (vérkép és vizelet), ahol sor kerül a terheléses vércukor vizsgálatra is.

Én a héten sokat pihenek. Éjjelente már nem alszom a hasam miatt, ezért valamikor pótolnom kell az alvást. Már fáj a hátam a pocakomtól. Így se hason, se háton nem tudok feküdni.
Azonban ha épp nem pihenek, akkor dolgozom. Végre befejeztem a következő könyvem írását. Ez egy kicsit felvillanyozott, mint mindig, ha könyv végére érek. Ettől már csak az jobb, mikor majd a boltok polcain látom viszont.

Anyukámhoz megyek haza pihenni. Már egyre jobban ég a gyomrom minden étkezés után, de szerencsére a haskeményedések elkerülnek.
Majd megvesszük az első nagyobb babaholmit, a babakocsit. Sikerült egy jó és olcsó boltot találni, ahol megtaláltuk a megfelelőt.:)

Sajnos a héten újra rám tört a migrén, ami szinte végig kíséri a terhességemet, de nem veszek be gyógyszert. Én bíztam benne, hogy a terhesség majd elmulasztja az állandó fejfájást – ezzel biztattak más migrénes anyukák- sajnos nálam nem lett így. 

22. terhességi hét! Kezdődik a nemalvás!

Előző cikk21. terhességi hét! Már sok mindenről tud a Kicsi!
Következő cikk23. terhességi hét! Már 30 cm és fél kiló!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .