A 23. terhességi hét csupa meglepetés. A babád már kifejezetten nagy súllyal rendelkezik ez pedig a te dolgodat nehezítheti meg.

A 23 hetes magzat méretei: hossza kb. 30 cm, súlya megközelítőleg 600 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 23. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 57 mm (+/- 5 mm)

HC (a fej körfogata): 210 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 186 mm (+/- 20 mm)

FL (a combcsont hossza): 43 mm (+/- 5 mm)

23 hetes terhesség

A 23. héten már nagyon várod a babádat. Úgy érzed készen vagy az érkezésére, közben pedig élvezed a kismamaságot, és nem is szeretnéd, hogy vége legyen, akkor sem, ha épp nem túl kellemes szakaszban vagy.

Egy gombás fertőzés sosem jön jókor, de a babavárás időszakában különösen óvakodj tőle. A várandósság következtében egy picit meggyengül az immunrendszer, és emiatt könnyebb elkapni bármilyen fertőzést. A gomba és az egyéb kórokozók alattomos ellenségek, mert szinte észrevétlenül lesz belőlük egy olyan felszálló fertőzés, amely koraszülést idézhet elő.

Sajnos újra visszatérhet a hangulatingadozás. Már ha egyáltalán elmúlt. Emiatt ne aggódj, ez is természetes.
Még nem késő elkezdened naplót vezetni. Ezt úgyis a születés után néhány hétig ajánlani fogják, hisz ahhoz, hogy megismerd a babád szokásait és napirendet tudj neki állítani (ami kell, mert a pici életében rendszer kell), feljegyzéseket kell készítened.

A héten a Babád már élesíti az érzékszerveit. A baba hallása egyre élesebb, hiszen a belső fül csontjai megkeményedtek. Születéskor kisbabád a magasságáról és a hangszínéről már megismeri a hangotokat, ezért javasolt, hogy te és az édesapja minél többet beszéljetek hozzá.

Gabi 23 hetes terhesEgy kis ráncos manó, hisz a zsírraktárait még nem kezdte el feltölteni. Működni kezd a hasnyálmirigye is. (Ez a szerv termeli az inzulint, ami a cukrok lebontásában játszik nagy szerepet.)
A testét borító szőr (lanugo) sötétedni kezd, és kezdenek kialakulni a baba izzadságmirigyei.

Terhességi vizsgálatok a 23. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

Ha még nem történt meg, akkor ezen a héten orvosod kiállítja számodra a beutalót a második laborvizsgálatra (vérkép és vizelet) és a terheléses vércukor vizsgálatra is, amelyekre a 24. terhességi héten kerül sor.

Már nehezen kapok levegőt, mert olyan nagy a hasam. Azonban esténként mindig játszunk egy kicsit a Bálinttal.

Persze én még mindig azt a bizonyos zenét játszó felhúzós játékot keresem. Minden hiába. Sehol nem lehet már kapni olyat. Sokszor csak azért rohanok be egy útba eső bababoltba, hogy végighúzogassam a zenélőket. Miután zene orgiát váltok ki a boltban, letörten kimegyek.

A hét végén nálam is újra jelentkezik a sírós korszak.
Azonban ismét eltelt egy hónap, és újra láthattam a babámat. Jött a szokásos orvosi ellenőrzés.

Kicsi Életem 30 cm és 500 gramm. 🙂

Előző cikk22. terhességi hét! Kezdődik a nemalvás!
Következő cikk24. terhességi hét (Már csak nőni kell…)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .