24 terhes terhesség

A 24 hetes magzat méretei: hossza kb. 32 cm, súlya megközelítőleg 680 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 24. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 60 mm (+/- 6 mm)

HC (a fej körfogata): 220 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 201 mm (+/- 20 mm)

FL (a combcsont hossza): 45 mm (+/- 4 mm)

24 terhes terhesség

Erre a hétre már bátran mondhatjuk, hogy ismered a babádat. Tudod, mikor alszik, mikor van ébren.

Már néha tapasztalhatod a méhed összehúzódásait, de ez teljesen normális. Ilyet máskor is csinál a méhed, csak nem észleled, hisz nincs benne „csomag”. Most már érzed, a méhed pedig gyakorol a nagy napra.

Lassan itt az ideje a terheléses cukor vizsgálatnak. A terhesség cukorbetegséget kiváltó hatása régóta ismeretes. A terhesség előre haladtával a méhlepényben termelődő hormonok hatására az inzulin hatékonysága fokozatosan csökken. A többszörös inzulintermelés ezt kompenzálja, így a vércukor a normális értékhatárokat nem haladja meg. Azonban ellenőrizni kell.

A magzatvíz térfogata ettől a héttől kezd el növekedni. Ez a szülésig eltart majd.

babaA kisbabád már teljesen kifejlődött. Már csak nőnie és zsírosodnia kell. Mikor megszületik kis pufók lesz, amit csak néhány éves korára fog elveszíteni. Addig marad kis angyalka kinézetű.
Azonban a feje még mindig nagy a testéhez képest.

Ezen a héten nagyon sokat fejlődik a kicsi tüdeje. Kialakulnak a tüdőben a vérerek és léghólyagok, amelyek az oxigént fogják kicserélni és elszállítani a test többi részébe.
Az anyaméhben nincs levegő, ezért a léghólyagok laposak. A baba szervezete egy olyan anyagot termel, mely megakadályozza a léghólyagok összetapadását.

Ha megszületne életben lehetne tartani.
Megkezdődik a fehérvérsejt-képzést, hogy szembeszálljon a fertőzésekkel.

Terhességi vizsgálatok a 24. héten:

A héten kerül sor a második laborvizsgálatra (vérkép és vizelet). Ha a vércsoportod Rh negatív, akkor ezen a héten történik az ellenanyag szűrés is.

Én a héten már csak egyszer megyek kapcsolatanalízisre, mert már nagy és önálló a Fiam. Ez egy kicsit lehangol. A babázás előtt állatokkal foglalkoztam, otthon is számos kis kedvencet tartottam, főleg törpenyulakat. A héten sajnos elveszítettem az egyiket. Már öreg volt, de nagyon megviselt az elmúlás. Holott tudom, hogy egyre több ilyenben lesz részem, mert idősek az állatkáim. Most, hogy új élet van a szívem alatt, valahogy elképzelhetetlennek tűnt a pusztulása.

Már túl vagyok 10 kiló hízáson, ezért nagyon fáj a hasam és a lábam is. Vizesedem is. Főleg a bokámon látszik. Kis elefántlábú lettem, bálna testtel. 

zenélőMivel még mindig nem találom azt a bizonyos zenélő játékot, anyukám akart választani Bálintnak egyet. Anyuval együtt mentünk a bababoltba, így meghallgattam én is a zenéjét. Nekem különösebben nem tetszett, de a Fiam rögtön rugdosott amint meghallotta. Kérdeztem is tőle, hogy ennyire tetszik? Mivel újra meg újra rugdosni kezdett megvettük.

Ezután minden nap a pocakra téve hallgattuk a zenét. Hallatára mindig felébredt a Babám és élénk rúgásokkal válaszolt. (Reméltem, hogy tényleg azért, mert tetszik neki. Utólag már biztos, mert az első játéka volt, amit idekint megtanult rángatni, hogy zenéljen.)

Előző cikk23. terhességi hét! Már 30 cm és fél kiló!
Következő cikk25. terhességi hét! Már életben maradna!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .