25 terhes terhesség

A 25. terhességi hét vízválasztó a kismama életében. Hiszen az orvosi technikának köszönhetően a magzat már nagy eséllyel életben maradna, ha megszületne.

A 25 hetes magzat méretei: hossza kb. 33 cm, súlya megközelítőleg 800 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 25. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 64 mm (+/- 6 mm)

HC (a fej körfogata): 231 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 212 mm (+/- 20 mm)

FL (a combcsont hossza): 48 mm (+/- 5 mm)

25 terhes terhesség

A nagykönyv szerint ezen a héten csúcsformában vagy. Majd kicsattansz az energiától.

Hisz ha minden jól megy, elmúltak a rosszullétek már. Azonban ebben az időszakban feltűnhet, hogy nem tudsz olyan igazán jókat enni. Már nem fér beléd annyi, mint korábban. Ennek oka, hogy a méhed a beleidet nyomja, hisz már akkora, mint egy röplabda. Egyél többször kevesebbet!

Néhány nőnél a terhessége folyamán ülőidegzsába alakul ki. Ez gyakran akkor fordul elő, amikor a baba feje nyomja a medencecsontokat, ezáltal összenyomja a hát alsó részén és a lábakban levő idegeket. Ez gyakran okoz súlyos fájdalmat, mely jelentkezhet a hát alsó részén, a lábakban és még a farban is. Vannak nők, akik zsibbadtságot és bizsergést fognak tapasztalni a lábaikban. Néhányuk részére a fájdalom olyan erős, hogy nem képesek felemelni a lábukat, vagy járni rajtuk a különösen gyötrő fájdalom miatt.

Sok dolog van, amit megtehetünk, hogy segítsük enyhíteni a fájdalmat:

 •  Alkalmazzunk egy forró vagy jeges pakolást 10 percig azon a területen, ahol a legfájóbb
 •  Aludjuk kemény matracon
 •  Kerüljük a hosszú ideig egy helyben ülést
 •  Kerüljük a hosszan tartó felesleges hajolgatást
 •  Ne vegyünk részt olyan mozgásokban, ami a fájdalmat fokozza
 •  Vegyük számba a fizikai terápia lehetőségét, ha orvos tanácsolja azt
 •  Próbálj meg azonnal egyenesen felállni
 •  Használj támasztó vánkost, és egy teljes test párnát az ágyban
 •  Ne emelj semmit, ami nehéz

A nők többségénél ezek a tünetek megszűnnek, amikor a bábájuk megszületik.

A 24-26. héten következik a terhességi cukorbetegség szűrésre.

tejKétféle módszerrel szűrik:

 • Először éhgyomri vércukorszintet mérnek, majd egy óra múlva egy zsemle és 1,5 dl tej elfogyasztása után újra megnézik a vércukorszintet.
 • Másik módszer szerint az éhgyomri vérvétel után meg kell inni 75 gramm glükózt tartalmazó vizet, és két óra múlva újra vércukorszintet határoznak meg. Ha ez magasabb, mint 7,8 mmol/l, akkor terhességi cukorbetegségről van szó, melyet a megfelelő módon kezelni kell.

Most egyre inkább a babád szobája foglalkoztat. Milyen legyen, milyen bútorokkal. Az interneten is számos édesebbnél édesebb bútort találhatsz. Persze árban határ a csillagos ég. Mindenből a legjobbat szeretnéd neki, de azért nem kell adósságba verned magad.

A babád gerincoszlopa szépen alakul, 33 csigolyát, 150 ízületet és 1000 ínszalagot képez. Ez a szerkezet fogja tartani a baba testsúlyát. A pici hajszálerei, kapilláris erei is ezen a héten alakulnak ki, akárcsak a tüdő fő erei.
Felnyílnak az orrcimpái.
25 hetes magzatA kicsi már képes ökölbe szorítani a kezét, és az ínyében megjelennek az állandó fogak csírái is. Persze ezek majd a tejfogak kihullása után fognak kinőni, de mégis érdekes, nem?
A pici ajkai egyre érzékenyebbé válnak, hisz a születés után meg kell majd találni anyu mellét.

Ha most születne meg, az orvostudomány fejlődése eredményeként már életben is maradna a pici. (Érdekes említeni, hogy Amerikában, sokkal korábban született babákat is meg tudnak menteni, illetve életben tudnak tartani).

Én a héten már nagyon gyorsan fáradok. Újra előjön a hasmenéses szaladgálás, és meglepő módon a hányinger. Rosszul érzem magam ezen a héten. Ráadásul még a terheléses cukorvizsgálatra is mennem kell. Már előre félek, nehogy rosszul legyek.
A hét elején vérvételre megyek. Ez csak ellenőrzés végett kell. Nem találnak vénát.

A hét második felében már remegve megyek a terheléses cukorra, hisz az összeszurkált kezembe most minimum még kétszer bele fognak szúrni.
Este elkészítem a cukros folyadékot, mert nem tudták megmondani az orvosaim, hogy milyen terhelést végeznek mostanában. Én bízom benne, hogy a bejegyzés elején levő kifli tejet kapom.(a másikról csak rosszat olvastam). 

Odaérvén a vérvételre a nővérke közli, hogy biztosan nem fogok cukros lötyit inni, mert az hirtelen úgy feldobja a vércukrot, hogy nagyon rosszul lehetek. Ilyet kismamáknál nem is végeznek már. Hát erről ennyit, és persze azért van ahol így csinálják.

vérvételÚgyhogy leveszik az első adag vért. Majd jöhet a tej és a kifli. Egy óra múlva a második szúrást kapom, ami sajnos 5-6 lesz, mert megint nem jön belőlem a vér.
Ezután cukor ide, cukor oda, így is rosszul leszek. Már a sok szurkálás és a stressz miatt is.

Egy két percig ücsörgök még a vérvételi székben. A többi bent levő nővérke sarkig tárja az összes ablakot – persze rajtam kívül még 6 ember ült bent, akitől vért vettek, gondolom örültek, hogy november 29-én halálra fagytak miattam -, majd jobban lettem.

Mondanom sem kell, hogy a vérvétel előtt ettem otthon – még az orvosom mondta, hogy szabad – így a vércukrom tökéletes, de a többi értékem kicsit magasabb lett. Mikor kiderült, hogy kakaós csiga volt a menü, csak mosolygott a dokim. Hát igen, ez is én vagyok. 🙂

A hét többi részében sokat beszélgettem a Picimmel. Már nagyon erősen rugdosott.
Esténként játszottunk. Nappal pedig sok simit kapott.:)

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Sziasztok!Én a múlt héten voltam a terheléses cukorvizsgálaton.nem volt egy leányálom az biztos ,mert nekem a 2 deci glükózos melegvizet kellett meginnom,de amennyire féltem tőle,annyira rossz nem volt ,sem rosszulét ,sem semmi.

 2. Sziasztok!A héten voltam a terheléses cukorvizsgálaton,de nem tudok rosszat mondani róla.Nagyon éhes voltam már,de miután megittam azt 2-3 dl cukros vizet,elmúlt 🙂 Nyugi mindenkinek,ki lehet bírni 🙂 Hála semmi panaszom nincs,a kis picikém elvan odabent :)25 hkm

 3. Igen… kicsit sok lenne az az 55cm 🙂 Szerintem inkább 35cm szeretett volna lenni…. Most mi is kb ennyik vagyunk, és 750g 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .