A 27. terhességi héten már elkezdhetsz visszaszámolni. Hiszen beléptél az utolsó trimeszterbe. Ez a 3 hónapos ciklus azonban több meglepetést okoz majd, mind az eddigi fél év.

A 27 hetes magzat méretei: hossza kb. 36 cm, súlya megközelítőleg 900 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 27. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 68 mm (+/- 5 mm)

HC (a fej körfogata): 250 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 230 mm (+/- 25 mm)

FL (a combcsont hossza): 50 mm (+/- 5 mm)

27hetes

Hurrá, hurrá, beléptünk a harmadik trimeszterbe. Mostantól már máshová hízol, mint eddig. Ha továbbra is próbálsz egészségesen enni, akkor ez a hízás nem lesz tartós és a szülés után rögtön le is fog menni rólad.

Most már sokszor érezheted tehernek a hasad, hisz nehéz. Felkelni, felállni, hajolni már csak óvatosan, hisz a súlypontod is már egész máshol van, mint ahogy eddig megszoktad.

Mivel a méhed már a mellkasodat nyoma, ezért tapasztalhatod a légszomj érzését is. A tüdőd sem tud olyan mértékben tágulni, mint ahogyan „fénykorodban”. Azonban aggodalomra nincs okod, elegendő oxigénnel lát el mind téged, mind a babádat is.
A kutatások szerint a nyári hónapokban gyakoribbak a korai fájások, mint az év egyéb szakaszaiban, köszönhetően a dehidratációnak, amelyet a meleg okozhat.
Azért a folyadék fogyasztásra évszaktól függetlenül figyelj. Sokat- sokat igyál.

Babád agya egyre összetettebb lett. Benne rohamosan képződnek az idegsejtek, mire megszületik, több billióval fog rendelkezni. Születés után már nem képződik több sejt.
A retina rétegei is ezen a héten érik el a végleges állapotukat. Szemhéja most már teljesen kinyílt, így látja a fényviszonyok változását is.
Most már érzi a fájdalmat és reagál is rá.

Persze rohamosan hízik és hízik. Testének 2-3 %a zsírszövet. Ha most születne meg már tudna levegőt venni, bár még elég nehezen. A tüdejében termelődik már az a bizonyos felületaktív anyag, mely megakadályozza, hogy a léghólyagok összeessenek.

Terhességi vizsgálatok a 27. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

Én ezen a héten sokat utazom. Haza a szüleimhez, hisz a héten van a névnapom. Már december közepét írunk. Lassan közelegnek az ünnepek is.

A fáradságom most elhatalmasodik rajtam. Sokkal erősebb, mint az első trimeszterben bármikor.

Bálint fiam rengeteget mozog, rugdal, táncol. Minden este zenélek neki a zenélő játékkal. Azt nagyon szereti. Kezdek lélekben felkészülni az érkezésére. Azonban már kezdek megnyugodni, ha bármi baj történne, életben maradna a Kincsem.

Előző cikk26. terhességi hét! Ásít, és szopizza az ujját!
Következő cikkA 28. terhességi hét! Újra fittnek érzed magad!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .