A 29.terhességi hét ismét újabb és újabb titkokat rejt magában, amire lehet nem vagy felkészülve.

A 29 hetes magzat mérete: hossza kb. 38 cm, súlya megközelítőleg 1200 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 29. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 75 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 269 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 259 mm (+/- 25 mm)

FL (a combcsont hossza): 55 mm (+/- 5,5 mm)

29hetes

A 29. héten se feledd el, hogy minden „kellemetlen” tünet a babád születése után el fog múlni. Sokszor érezheted már úgy, hogy neked, illetve a belső szerveidnek nincs is hely odabent.
Mostantól sűrűbben mérj vérnyomást, hisz a hipertónia magzati fejlődési és növekedési rendellenességet okozhat.
Előfordulhat, hogy a babád befordul a szülőcsatorna felé. Azonban lehet, hogy ezt csak a születése előtti napokban teszi meg. Ez rá van bízva. 🙂

Ne ijedj meg, ha mostantól kevesebbet érzed mozogni. Egyre szűkebb a hely odabent. Az időjárás változások pedig rá is ugyanúgy hatnak, mint rád. (Hisz a 9 hónap alatt mindenképp bele fogsz futni 1-2 évszak váltásba).
A méhed már 10 cm-rel a köldököd felett van.

Írtam, hogy megjelenhet az előtejed. Sajnos az előtej mennyisége nem függ össze a későbbiekben az anyatej mennyiségével. Van, akinek sok előteje van, de nagyon kevés anyateje, és olyan is van, akinél nem jelenik meg előtej, de a szoptatás időszakában rengeteg teje termelődik.

Babád már képes a szemét nyitni és csukni. Körmei folyamatosan nőnek (meglátod majd mekkora karmokkal jön a világra). Sőt már a saját hőháztartását is képes irányítani. A babád izmai és tüdeje fog most folyamatosan növekedni és éretté válni az elkövetkezendő hetekben. A picurkád agyában idegsejtek milliárdjai alakulnak ki naponta.
Kisbabád naponta már több mint fél liter vizeletet ürít a magzatvízbe.
Az eddig sima felületű agyacskáján már megjelennek a barázdák.

 

Terhességi vizsgálatok a 29. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

Én a héten hazamegyek, hisz Karácsony van. Túl vagyok a héten ünnepelt névnapomon, most pedig készülök az utolsó baba nélküli ünnepre- ami nekem egyben a születésnapom is.

Nagyon fáradt vagyok a sok készülődéstől, vásárlástól. Bálint sem rugdos már, inkább csak mocorog, fészkelődik. Néha látszik, amikor a kis fenekét kinyomja a hasam jobb oldalán. Már kicsi a hely odabent. 

A három napos ünnep egy nagy utazás, hisz minden családtagot külön meglátogatunk. Majd a temetőbe is kimegyünk, ahol az én nagyszüleim vannak, akiket nem is ismertem. Valahogy érzem, hogy látnak minket, és ők is várják már a dédunokájukat.

Karácsony másnapján betöltöm a 31. évemet. Kapok egy gyönyörű fényképalbumot, mely igazából egy családfa. Anyukám állította össze az 1800-as évek végétől – a régi kezdetleges fényképekből – egészen az én ballagásomig.

A hét végén már csak pihenek. Rettenetesen fáradt vagyok.

Gabi 29 hetes terhes

Előző cikkA 28. terhességi hét! Újra fittnek érzed magad!
Következő cikk30. terhességi hét! Az utolsó hetek nehézségei!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A 29. Hét körül jöttünk haza a nyaralásból,ahol ráadásul dolgoztam is , hulla fáradt voltam, még aznap este (éjjel) le akartunk menni a boltba . Elementem a WC-re és valami folyni kezdett 🙁
    Azt hittem magzatviz… Vártam… Többször is folyt elég nagy mennyiség.
    De mellette semmi görcs, semmi, így vártam reggelig. Bementem a kórházba de minden rendben volt szerencsére.
    Nekem így telt 🙂 nem ez volt a legjobb hetem.

  2. Ez a hét nagyon zsúfolt volt nekünk is. Május volt. Születésnapom és az esküvőnk napja. Remekül bírtam a megpróbáltatásokat. Mindenki értem aggódott, engem féltett, de nem volt gond. Szép nap volt, szép hét volt, bár majdnem lekéstünk a saját esküvőnkről… de nem is mi lettünk volna, ha nem! 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .