A 30. terhességi héten, hiába állsz még messze a szüléstől már minden egyre nehezebb. Hetente változik minden a szervezetedben, amitől egyszer jobban, másszor gyengébben érzed magad.

A 30 hetes magzat mérete: hossza kb. 39 cm, súlya megközelítőleg 1400 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 30. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 76 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 274 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 262 mm (+/- 25 mm)

FL (a combcsont hossza): 58 mm (+/- 6 mm)

30hetes

Beléptünk a 30. hétbe. A hasad már hatalmas. Kisbabád is rohamosan gyarapszik, egyre szűkebb neki a hely, ezért kevesebbet mozog, inkább csak fészkelődik. Tapasztalhatod, hogy egy-egy nagyobb dudor megjelenik a hasad különböző részein. Ez lehet a baba feje, vagy akár a popsija is.

A pocakod már egyre több mindenben akadályoz. A lábak, a gerincoszlop, a keresztcsont és a derék tehermentesítése érdekében próbáld ülve végezni azokat a feladatokat, amiket csak lehet.
Érdekes lesz majd, hogy az eddig megszokott dolgok szinte már sehogy sem mennek. Például nem férsz oda a mosogatóhoz, csak oldalvást. Ha kinyitod az ajtót is kicsit oldalra fordulsz.
Most már inkább pihenj és kérj meg valakit, hogy segítsen otthon.

Ha hajolni kell valamiért, inkább próbálj meg leguggolni, aztán felállni, mert az amúgy is alacsony vérnyomásod miatt könnyen megszédülhetsz, sőt, legrosszabb esetben el is ájulhatsz.
Ha eddig is csináltad, most se hagyd abba, tegyél hosszú sétákat vagy menj el egyet úszni. Azonban, ha eddig nem tetted, most már ne kezdj bele semmilyen erősebb erőkifejtésbe.

Gyakran kínozhat erős gyomorégés még mindig. Ezt a gyomrodat egyre jobban nyomó méhed okozza, de ne keseredj el.
Ha étkezések után még úgy 30-45 percig ülő helyzetben maradsz, kisebb az esélye ennek a kellemetlen tünetnek.
Sokak szerint jó, ha kicsit ülő helyzetben alszol, vagy a nap folyamán kisebb adagokban eszel. Ezt neked kell kitapasztalni, hisz nem vagyunk egyformák.

Azonban mielőtt bármit bevennél, kérdezd meg az orvosod. Hisz a legtermészetesebb dolgokkal is „tehetsz” rosszat, főleg, hogy itt emésztési problémáról van szó.
Pl. a szódabikarbónát kerüld messzire.

Babád hihetetlen gyorsan „zsírosodik”. Már nem ráncos, kezd kigömbölyödni. Ennek a célja az is, hogy a melegítés szerepét átvegye a magzatvíztől.
A baba még mindig gyakorolja a légzést és ilyenkor, ha sok vizet nyel, csuklani kezd.

Kisbabád maradandó fogainak kezdeményei már teljesen kifejlődtek, és türelmesen várakoznak az íny mélyén. Gyermeked már érzékenyen reagál a környezetére, szemét nyitja és csukja. Olykor körbenéz, és ha fény hatol a méhbe, arccal arra fordul, mert a méh nem egy sötét hely. A fény ugyanúgy áthatol a bőröd falán. Hisz a baba közvetlenül alatta foglal helyet.
A hangodat már felismeri, és sokszor reagál is rá.
Az ujjai már olyan erősek, hogy meg tudná ragadni az ujjadat. 🙂 És persze a sajátját szopizza is odabent.

Terhességi vizsgálatok a 30. héten:

Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és a magzat szívhangját is, valamint beutalót kapsz a harmadik ultrahangos vizsgálatra.

Mi a héten egy hosszú hétvégére megyünk Miskolc Tapolcára. Még egy utolsó baba nélküli út. Igaz az utazás már fáraszt, nehéz ülni egy helyben. Azonban a pihenés jól sikerül. Sokat sétálunk, Bálint ezalatt sokat rugdal még mindig. Bár inkább a kis fenekét látni a hasamon kidudorodva. Sokszor még mintha a kis fenék vágata is látszana, ahogyan kinyomja magát.

Ezen a héten van szilveszter is. Mi otthon vagyunk. Igazából már pihenek. Újra előjön a fejfájásom, így az újév nem kezdődik jól. De ezt a pár hetet már kibírom gyógyszer nélkül – ja és utána is, hisz ekkor még azt hiszem tudok szoptatni.

 

Előző cikkKiakadtak az anyukákra a mentősök
Következő cikk31. terhességi hét! Minden nehéz!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .