A 31. terhességi héten már nehéz a pocak. Hiszen a babád súlyának több, mint a dupláját cipeled magadon.

A 31 hetes magzat méretei: hossza kb. 40 cm, súlya megközelítőleg 1500 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 31. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 80 mm (+/- 6 mm)

HC (a fej körfogata): 284 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 272 mm (+/- 30 mm)

FL (a combcsont hossza): 59 mm (+/- 5,5 mm)

31hetes

Mivel már hatalmas súlyt cipelsz, nagyon figyelj oda a lábaidra. Séta után mindig pihenj le. Próbáld felpolcolva pihentetni, hisz egy egy erőltetőbb nap után, akár be is dagadhat.
Viszont ha hosszú napokig duzzadt a lábfejed, vagy ha a kezed és az arcod is ödémás lesz, érdemes szakemberrel beszélni róla, hogy kizárható legyen a magas vérnyomással időnként együtt járó preeklampszia.
Ez a kismamák 5-10 % át érinti, eszméletvesztéssel járó állapot. Duzzadásos tüneteit hirtelen súlynövekedés, fejfájás és látási zavarok kísérhetik.
A lábadon kívül a hasad is sajoghat a súlytól, egyre növekvő pocaklakód miatt pedig bordáid és medencéd is fájhat. Ehhez még sokszor derékfájdalom is társul.
A kellemetlenségeken egy kis mozgással, vagy nyújtással lehet segíteni, továbbá egy jó hát- és derékmasszázs is aranyat ér. A jó testtartás is fontos.

Méhedben érezhetsz véletlenszerű izom összehúzódást, melyek általában ritkák és fájdalommentesek. Ezek az un. Braxton-Hicks összehúzódások, azt jelzik, hogy a hasizmok készülődnek a szülésre. Ezek ebben a trimeszterben már sokkal sűrűbben jelentkeznek, de van olyan kismama is, aki nem tapasztal ilyesmit.

Sokan már most összekészítik a kórházi csomagot, azonban a szülés még 8- 10 hetet várat magára. Vannak azonban olyan kismamák, akik már csak a rossz ómen miatt nem csomagolnak. Inkább várnak a végsőkig.

Ha nem vagy férjnél – mert akkor automatikusan az apa nevét kapja a gyermek – akkor ideje elintézni az apasági papírokat.

A babád érzékszervei már jól működnek. Érzékeny a fényre, szagokra, hangokra és az ízekre is. A szeme már színes, de a végleges szín 6 vagy 9 hónapos korára alakul ki. Alvás közben a szemhéjak zárva vannak, de az aktív időszakban gyakran nyitva.
Már csak gömbölyödnie kell. Amit napról napra meg is tesz.
Bőre pedig már nem pirosas, hanem finom, babarózsaszín, hála a bőr alatt felhalmozott fehérzsírsejt raktáraknak. Körmei már elérték az ujjak végét.
Habár a babád mozgása folyamatosan erős, a mozgások mintha kevésbé lennének drámaiak, inkább ritkábbak a terhesség e pontján. Láthatsz egy karocskát amint lassan mozog a hasadon át.

Terhességi vizsgálatok a 31. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

Bennem ezen a héten tudatosul igazán, hogy hamarosan Bálint köztünk lesz. Nagyon várom, de félsz is van bennem. Ez természetes, hisz az ismeretlentől mindig tart az ember, még akkor is, ha évek óta erre várt.
Most már szinte csak pihenek és rengeteget olvasok. Azt hiszem, erre úgysem lesz időm a szülés után már.
A medencém folyamatosan tágul. Így a ruháim már nehezen jönnek fel, még akkor is, ha azok terhes ruhák.
Természetesen ahogy eddig is, most is sok a savam. Ég a gyomrom. Éjjel arra ébredek, hogy szinte lángol. Nem tudok ellene tenni. Ezt a kis időt már csak kibírom.

Még utoljára elmegyünk a barátnőmhöz és a keresztfiamhoz, akik 200 km-re laknak tőlünk. Az autóút nagyon elfáraszt. Nehéz már egy helyben ülni.
Egyenlőre még nem tudom, hol fogok szülni, mert a nőgyógyászom lehet, hogy kórházat vált. Kicsit aggaszt, jó volna már tudni valami biztosat.

Előző cikkMennyire veszélyes a korona vírus a gyerekekre
Következő cikkA 32. terhességi hét! Most érdemes babamozira menni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .