34 hetes terhesség

A 34. terhességi héten, ha eddig nem tetted meg, most már biztosan elkezded előkészíteni a babaszobát az új élet számára. Terveket szövögetsz, milyen lesz majd az élet, ha megszületik a pici.

A 34 hetes magzat méretei: hossza kb. 44 cm, súlya megközelítőleg 2300 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 34. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 86 mm (+/- 6 mm)

HC (a fej körfogata): 305 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 305 mm (+/- 30 mm)

FL (a combcsont hossza): 66 mm (+/- 4 mm)

Már biztos nincs olyan nap, hogy ne gondolnál a szülésre. Ha már szültél- és esetleg kellemetlen emlékek maradtak- akkor se félj a szüléstől, hisz nincs két egyforma.
Ha teheted a héten már látogass el a szülőszobára.
Kórház, infúzió, gépek, erős fények, zöld köpenyes emberek és hideg fém műszerek. Ez a környezet nem éppen lélekvidító, de biztonságos a mamának, babának egyaránt.

Ne félj attól, hogy fájdalom csillapítót kérj. Azok, akik „elítélnek” emiatt, azok vagy még nem szültek, vagy olyan szerencsések, hogy rövid szülésük volt. Az ilyen véleményekre ne adj. Ne feszélyezzen ezzel kapcsolatban semmi. Kérd ki az orvosod, szülésznőd véleményét. Rájuk hallgass és az ösztöneidre.

A méhed már 12-15 cm-rel a köldököd felett helyezkedik el.

Magzatod viselkedése egyre inkább hasonlít egy újszülöttére. Nappal nyitva a szeme, éjjel ő is alszik.
Elkezdődik az antitestek termelése, ezek az immunrendszer katonái, miközben bőre is egyre vastagabb védvonalat képez.
Sok változás már nem következik be a fejlődésében. Már csak növekszik.
Azonban a baba súlyát nagyon nehéz megállapítani. Az Uh alapján az ülőmagasságot veszik alapul, de még így is ez egy becsült érték marad. Ami akár 50g-ot is tévedhet.
Minél idősebb a terhesség, annál nehezebb a baba súlyát megállapítani.

Haja és körmei is nőnek. Születéskor láthatod majd, hogy a körmei túlnyúlnak az ujjain is. Ezt szerencsére még a kórházban orvosolják a nővérek. Így az első körömvágást nem neked kell elvégezni.

Terhességi vizsgálatok a 34. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

A héten én már félek a szüléstől. Főleg az egész szituációt érzem kellemetlennek. Hisz egy csomó ember fogja bámulni a szebbik felemet. Ez itt még zavar (ott már nem fog hidd el).
Majd még ellátogatok a könyvtárba. Ezekben a hetekben inkább már csak olvasok. A szülés után azt hiszem úgyis kevesebb időm lesz rá.
Már étvágyam sincs nagyon, inkább csak szomjas vagyok. 

Végre elkezdjük átalakítani a lakást. A kisebb szobát teljesen kipakoljuk, így a nappali lesz a mi életterünk. (elég zsúfolt lett). A kis szoba pedig készen áll, hogy babaszoba legyen. 

A hét végén szívhang vizsgálatra megyek. A Picim aludt, így sokáig nem is volt jó a mérés. Majd beszéltem vele, hogy fel kéne ébredni és mozogni, mert akkor itt fogunk ülni egész nap, sőt, ha azt hiszik baj van, még a kórházba is bemehetünk.
Ez hatott. Kisfiam innentől kezdve, mint a búgócsiga forgott. Minden teljesen rendben volt.

Előző cikkKizuhat egy kislány az ablakon Újpesten, az édesanyja sírva imádkozott mellette
Következő cikk35. terhességi hét! Furcsa változások!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .