A 35. terhességi hét már a véghajrá. A hasad miatt aludni már nehezen tudsz, ha tudsz egyáltalán. Egyre többet foglalkozol a szülés várható jeleivel. Félsz, hogy nem fogod észrevenni őket.

A 35 hetes magzat méretei: hossza kb. 45 cm, súlya megközelítőleg 2500 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 35. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 88 mm (+/- 6,5 mm)

HC (a fej körfogata): 310 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 315 mm (+/- 30 mm)

FL (a combcsont hossza): 67 mm (+/- 6 mm)

Belépünk a 9. hónapba. A hasad még mindig növekszik. Pedig lehet, nem gondoltad, hogy még ennél is nagyobb lehet. Ha eddig nem tetted, most már, kend a bőröd a hasadon természetes olajokkal, hidratáló- vagy speciális stria elleni krémekkel. Ekkorra a nagy növekedés miatt a bőr szinte ég, gyakran viszket a kiszáradástól és a húzódástól. Ez nagyon kellemetlen lehet.
Fájhat a hátad, dagadhat a lábad, és nehéz kényelmesen elhelyezkedni. A lefekvés előtti medencekörzések esetleg segíthetnek.
A méhed csúcsa már a szegycsont magasságában van, és szinte valamennyi belső szervet “elnyom” az eredeti anatómiai helyéről. A légzésed is nehézkes már. Azonban a hasi tájék kicsit fellélegzik, mikor a baba befordul majd a medence irányába. Azonban lehet, hogy ez csak az utolsó héten történik majd meg.
Azonban a gyakori pisilés most még gyakoribbá válhat.
A nőgyógyásznál most már minden alkalommal megvizsgálják a méhszájad. Fontos, hogy még zárva legyen.

A babád rohamosan gömbölyödik, hetente akár 250-300 g-ot is hízhat. Lábai és karjai új formát kapnak a rajtuk gyűlő zsírpárnáktól.
Már nagyon kevés helye van a mocorgásra odabent.
A kisbabád bőrét védő magzatmáz egyre vastagabb lesz, míg a lanugo, a magzati pihe lassan teljesen eltűnik. A pici immunrendszere is továbbfejlődik, már saját immunreakciókat is képes produkálni.
Koponyacsontjai még nem nőttek össze, ezért tud majd áthaladni a szűk méhnyakon és hüvelyen keresztül.
Tüdeje immár teljesen érett, és tökéletesen termeli azt a felületaktív anyagot, amely majd segít az oxigénfelvételben.

Terhességi vizsgálatok a 35. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

Én két napig tartó migrént kaptam. A gyógyszert az egész terhességem alatt elkerültem. Így teszek most is. Két napig szinte csak fekszem, próbálok pihenni. 

A gyomorégés és a nagy pocak miatt már éjszakánként nem alszom, és persze újra visszatért a hányinger is esténként. Rendszeresen ébredek hajnali 4 kor. Ilyenkor tv-t nézek- már ha van mit- de inkább csak forgolódom. Fáradt vagyok, mégsem tudok aludni.

Már nagyon készülök a babaszoba berendezésére. Magam szerettem volna festeni rá mesehősöket, de sajnos erre nem volt módom. Későn álltunk neki- én már régóta szerettem volna, de terhesen nem tudtam egyedül a bútorokat tologatni, kipakolni- így most az internetről nézegetünk szép mesefigurákat, amit később ki lehet nyomtatni. 

A héten szívhang vizsgálatra is mennem kellett. Ahol a Fiam nem akart mozogni, így beszélgettem a picivel – ahogy az analízisen – hogy ébredjen fel és produkálja magát. Ezt meg is tette (ismét)…

Előző cikk34. terhességi hét! Tervezgetés, növögetés, vizsgálat!
Következő cikk36. terhességi héttől már hetente megyünk orvoshoz

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .