A 36 hetes magzat méretei: hossza kb. 47 cm, súlya hetente kb. 200-250 g-t is gyarapodhat a baba

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 36. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 90 mm (+/- 6 mm)

HC (a fej körfogata): 317 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 325 mm (+/- 35 mm)

FL (a combcsont hossza): 69 mm (+/- 6 mm)

Beértünk a véghajrába. A 36. héttől érett terhességről beszélhetünk.
Most már hetente jársz orvoshoz, és hetente akár többször is mész szívhang vizsgálatra.
Ez a CTG (kardiotokográfiás) vizsgálat a magzat szívműködését és a méh összehúzódásait regisztrálja. Figyelmeztet a méhlepény elváltozásaira, és a magzat állapota is jól követhető.

Ezen a héten még egy hüvelyváladék vizsgálaton is részt veszel. A Streptococcus agalactiae nevű kórokozó felelős az újszülött kori szepszisek („vérmérgezések”) döntő többségéért. Ez a kórokozó a nők kb. 30%-ának a hüvelyflórájában jelen van. Panaszt, betegséget nem okoz, viszont szülés során a magzat fertőződhet. Ez a vizsgálat ennek megelőzésére szolgál. Ha az anya fertőzött, akkor antibiotikumos kezelést alkalmaznak. Ezt a vizsgálatot általában a 36. héten végzik.

Súlygyarapodásod talán már 10-15 kiló körül mozog. Most az a legfontosabb, hogy napi 2400-2500 kalóriát vegyél magadhoz egészséges, kiegyensúlyozott, tápláló ételeket fogyasztva.
A méh és a has növekedési képessége a terhesség során egy igazán figyelemre méltó jelenség. Semmilyen más időszakban nem formálódik ilyen nagy mértékben, mint a terhesség alatt.

A babád már nagy valószínűséggel fejjel lefelé fordult. Ekkor látványosan a hasad is leereszkedik. Azonban 4%-uk még inkább talpal lefelé „ácsorog” a pocakodban, és heti negyed kilóval gyarapítja súlyát, – egyben a tiédet is.
A zsírraktározásnak azonban fontos szerepe van abban, hogy a külvilágban is fenn tudja majd tartani testhőmérsékletét, és abban is, hogy immunrendszere elég fejlett legyen ahhoz, hogy fel tudja majd venni a harcot a bacilusokkal, vírusokkal.
A vese, és a máj is teljesen kialakult. Az arcvonások szépen kisimultak.

Számos elmélet létezik arra, hogy mitől indul be a szülés. A kutatók szerint a baba jeleket bocsájt ki a magzati mellékvesének. Ez egy cortisol nevű hormont kezd termelni, ami megváltoztatja az ösztrogén és progesztogén anyagcseréjét, melynek a szülés lesz az eredménye.

Egy másik teória szerint a magzati tüdő olyan jeleket bocsát ki, amelyek jelzik , hogy teljesen kifejlődött, épp úgy mint enzimeket, aminek a prosztaglandin nevű vegyület lesz az eredménye, mely a méhnyak tágulását és a méh összehúzódását segíti elő.

Terhességi vizsgálatok a 36. héten:

Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és újabb hüvelyváladék tenyésztésre is sor kerül.

Beutalót kapsz a harmadik laborvizsgálatra és a negyedik ultrahang vizsgálatra, amelyre a következő héten kerül sor.

Én a héten már alig eszem, nincs étvágyam. Készül a Picim szobája, jönnek a festők (szép zöld szoba lesz, amit a Fiam választott ki a pocakbeszélgetések alatt).
A szobája bútorai már majdnem a helyére kerültek. A kis szekrényébe berakosgatjuk a ruhácskáit (Szerencsére nagyon sokat kaptam az ismerősöktől és persze a már említett turkálóból is több hétre elegendő ruhát szereztem).

A héten február 14-én a Fiam névnapja van. Fel is köszöntöm őt Bálint napja alkalmából.
A hétvégi szívhang vizsgálaton már jóslófájásokat mutat a műszer (ekkor nem gondoltam, hogy még 5 hétig terhes leszek).

36. terhességi héttől már hetente megyünk orvoshoz

Előző cikk35. terhességi hét! Furcsa változások!
Következő cikk37. terhességi hét! Csupa várakozás!

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Valójában a 36. terhességi hét elteltével már egy teljesen kifejlett babáról van szó, aki a pocakon kívül is tud már lélegezni, táplálkozni és gépi vagy bármilyen más segítség nélkül létezni. Ennek ellenére van olyan baba, aki csak a 41. hétben érzi elérkezettnek az időt, hogy kibújjon a védelmező pocakból, de van olyan is, aki a 37. héten épen és egészségesen jön a világra. […]

  2. En most kezdtem a 36. hetet a kicsi fiammal, mar erezhetoen kevesebbet mozog de amikor aktiv azt eppen ejszaka es kora reggel teszi…Rengeteget csuklik, feszkelodik, a testhosszat es sulyat viszont nem tudom, itt, Londonban a 20. heti volt a 2. es egyben utolso UH-m,azota “vak” vagyok…:S 🙁

  3. Az elmúlt héten töltöttem be a 36. hetet (2.terhesség). Uh szerint a kis babóm 2870g, már jó ideje befordulva, hosszfekvésben. Nagyon aktív még mindig, nagyokat nyújtózkodik, ami kicsit se kellemes, szinte állandó feszülést érzek, a hasam is sűrűn keményedik. Sokszor vannak nyilallások, főleg bal oldalt érzem (lent), ill. a combtövemnél. Aludni nem igazán tudok, sokat vagyok fent éjszaka, mégse érzem magam fáradtnak. Elkezdtem a málnalevél teát inni, ill. homeos bogyókat szedni, remélem fognak vajúdás alatt segíteni:)
    Ami még érdekes, hogy én megálltam a hízásban (eddig 12kg), de a baba uh szerint hízik.

  4. A 35.héten kiderült hogy a cukrom mellé még társult egy magasvérnyomás is és iszonyatosan vizesedtem, így az orvos befektetett a kórházba.
    Napi 3ctg , 2naponta flowmetria… Jó esetben. Gyakorlatilag az első nap 11db ctg-m volt! 😀 egész nap ott ültem és hallgattam hogy dübörög Nasi odabent.
    És vártunk…..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .