37 hetes magzat 4D UH

A 37. terhességi hét már csupa várakozással telik. Már látod, ahogy beteszed a picit a kiságyába, pedig még mindig van ideje odabent.

A 37 hetes magzat méretei: hossza kb. 48 cm, súlya megközelítőleg 2600 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 37. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 92 mm (+/- 6,5 mm)

HC (a fej körfogata): 321 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 333 mm (+/- 35 mm)

FL (a combcsont hossza): 72 mm (+/- 5 mm)

Terhességed már teljesnek tekinthető. Ha teheted még most- ha eddig nem tetted- látogass el a szülőszobára. Mégis jobb „ismerős” helyen szülni.
Ha van kedved – és még nincs összekészítve -, kezdd el legalább összeírni, mit vinnél a kórházba. Tedd őket egy helyre – ha babonából nem szeretnél még bőröndöt látni – és akkor, ha menni kell csak be kell dobálni egy táskába.

Most már sűrűn nézik a méhszájad állapotát. Ezt egy négyjegyű számmal jellemzik. Az első számjegy a nyakcsatorna hosszúságát, a többi három a nyakcsatorna 3 részének nyitottságát jelzi. A második a külső méhszájét, a harmadik a középső, a negyedik pedig a belső méhszáj tágasságát mutatja cm-ben.

Minden kismama szeretné tudni, honnan ismerheti fel, hogy szülni fog.

A szülés megindulásának jelei:

  • Könnyebbség (a baba feje rögzül a medencében, ez megkönnyíti a légzést)
  • A nyákdugó kilökődése (a méhszáj tágulásakor véres váladékos anyag lökődik ki)
  • Összehúzódások (érdemes mérni a Braxton-Hicks összehúzódásokat, mert ha ezek legalább 1 órán keresztül és 5 percenként, egyre hosszabb időtartamban jelentkeznek, itt az idő)
  • A magzatburok repedése (ilyenkor elfolyik a magzatvíz, a szülést 12 órán belül meg kell indítani)

Azonban hidd el, nem fogod tudni összetéveszteni az érzést. A fájások semmi korábbi fájdalomhoz (kellemetlenséghez) nem hasonlítanak. Rögtön tudni fogod- tudatosan vagy tudat alatt- hogy most már menni kell.

Az előző héthez képest babád, akár egy kilóval is nehezebb lehet. Gondoltad volna?
Már csak mocorogni van helye. Néha láthatod is, ahogy kidudorodik egy kis lábikó vagy egy könyök a hasadon.
A kisbabád a 37. betöltött héttől már érettnek számít. Tehát, ha most érkezne, már nem próbálnák késleltetni a születését. Már nem számítana koraszülöttnek.
Fejével mindig a fény illetve a hangforrások felé fordul, ahogy egy újszülött is. Ekkora már a babák nagy többsége fejjel lefelé helyezkedik el, kisebb részük még mindig popóval a szülőcsatorna felé fekszik. Farfekvéses magzatok esetén az orvos megkísérelheti a baba megfelelő testhelyzetbe fordítását.

Ha a kismama farfekvéses babával megy bele a vajúdásba, az orvos valószínűleg javasolni fogja a császármetszést, harántfekvéses babával szinte elkerülhetetlen.
A magzatmáz már kezd eltűnni a piciről. A levált magzatmáz és a lanugo a baba bélrendszerébe kerül, ez fogja az első pelust díszíteni. Ez lesz majd a magzatszurok, mely zöldes- fekete színű. Elhalt bőrsejteket, lanugót, a máj, az epehólyag által termelt sejttörmeléket tartalmazza.

Terhességi vizsgálatok a 37. héten:

Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett sor kerül a negyedik ultrahangos vizsgálatra is. Ennek keretén belül ellenőrzik a baba megfelelő fejlődését és növekedését, valamint a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét is.

CTG és NST vizsgálat segítségével a baba megszületéséig hetente ellenőrzik a magzat szívhangját és a nyugalmi méhtevékenységet (ez a vizsgálat segít megítélni a magzat oxigénellátottságát)

Én a héten már szülésfelkészítőn vagyok az analízisen. Már elválunk. Nagyon elszomorít, pedig most jön csak az igazi babázás. A hasam szinte lóg már. Úgy érzem nemsokára kint lesz Bálint. Esténként a megadott időben mozgolódni kezd. Aminek a vége, hogy a kis fenekét kidugja a hasam oldalán. 

A héten még a régi barátaimmal, kollégáimmal találkozom, de már nagyon nehéz a járás is. Több, mint 20 kiló plusz van rajtam.
A Fiacskám szobája már készen van. Még egy két apró csinosítás vár rá. Mindent lemosunk, – már nem én, hanem anyukám – kipucolunk és bepakolunk a kis szekrénykékbe.
Én a kórházi csomagot még nem szeretném összerakni. Tudom, hogy amint kész lenne, éjjel már mehetnénk is. Még nem szeretnék menni, kicsit félek tőle. Hisz nem tudom mi vár rám. 

A szívhangon megint szép összehúzódásaim vannak.

Gabi 37 hetes terhes

Előző cikk36. terhességi héttől már hetente megyünk orvoshoz
Következő cikk38. terhességi hét (Felkészülés a szülésre)

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ez a babamozgás a pocakban 🙂 32.hétben vagyunk,de hasonló élményben van részünk minden este 🙂 eygre többet gondolok a szülésre,és az első hetekre..és egyre napról-napra nehezebb a hasam,járás stb.

  2. Én ettől a héttől fogva kórházban voltam toxémia miatt 🙁 de egy nagy előnye volt,hogy 2-3 naponta láthattam a Picikémet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .