Gabi 38 hetes terhes

A 38 hetes magzat méretei: hossza kb. 50 cm, súlya megközelítőleg 2900 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 38. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 93 mm (+/- 6 mm)

HC (a fej körfogata): 328 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 342 mm (+/- 35 mm)

FL (a combcsont hossza): 73 mm (+/- 5,5 mm)

Lassan elmondhatod magadról, hogy minden órás vagy. A hasadtól már nem férsz oda sehová. Fél méterrel a mosogató előtt állva mosogatsz. Már sokszor saját magadon mosolyogsz a sok ügyetlenség láttán.
Ha már teheted inkább csak pihenj, vagy olyan dolgokat tégy, amik pihentetnek. Olvass, fejts keresztrejtvényt… hosszú évekig nem lesz rá módod.:)
A terhesség vége nagyon fárasztó. Szeretnél már túl lenni rajta, akkor is, ha nem voltak panaszaid a 9 hónap során.
Gyakran áramütésszerű fájdalmat érezhetsz lábaidban és hüvelyedben is, köszönhetően annak, hogy gyermeked az idegeidet nyomja és egyre lejjebb nyomakszik a medencédben.
A Braxton-Hicks összehúzódások egyre erősödnek, ezek már jósló fájások. Ezek még nem köthetők időhöz, azonban fájdalmasak, a hátadban és a csípődben érezheted.
A jósló fájások, és az igazi, vajúdási fájások között az a különbség, hogy az utóbbiak általában a méh csúcsától indulnak, innen sugárzik ki a méh egészére, majd a hátba és a medencébe. A valódi fájások ráadásul az idő haladtával egyre erősebbek lesznek és egyre hosszabb ideig tartanak, és a testhelyzet megváltoztatásával sem múlnak el.
Ideje utánanézned, hogy mi is az a gátmetszés. Szeretnéd- e elkerülni. Sokan azt mondják első szülésnél elkerülhetetlen, azonban egy jó szülésznő mindent meg fog tenni, ha tudja és kéred, hogy elkerüld ezt a beavatkozást.

Szívhang a 38. héten

 

Gátmetszés

Egy erősebb fájás csúcspontján, a hüvelybemenettől indulva egy vágást ejtenek a gát bőrén és az izomzatán, szülés után pedig helyi érzéstelenítésben összevarrják. Mellette érvel, hogy megrövidítheti a kitolási szakaszt, a szabályos vágást könnyebb összevarrni, mint a megerőltetéstől szétszakadtat, ezáltal hamarabb is gyógyul a seb. Így jobban meg lehet védeni a medencefenék izmait, megelőzhető a későbbi hólyagsüllyedés vagy hüvelytágulás. Természetesen hátrányai, szövődményei is lehetnek, mint minden beavatkozásnak.

Míg a te súlyod már nem nagyon gyarapszik, addig a pocaklakóé még akár naponta 15-30 grammal is nőhet.
Beleiben egyre gyűlik a zöldes-fekete mekónium (magzatszurok).
A placenta egyre kevesebb tápanyagot közvetít, hiszen szerepe, hogy táplálja a kisbabát, a végéhez közeledik.
Kisbabád most már bármikor megszülethet. Szervezete teljesen kifejlődött.
A fejének és a hasának körfogata nagyjából egyforma, teste 15 %-a zsír.

Terhességi vizsgálatok a 38. héten:

Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos NST vizsgálat segítségével ellenőrzi a magzat szívhangját is.

Én a héten végleg elválok a babámtól kapcsolatanalízis útján. Már mindketten várjuk az igazi találkozást. A héttől két homeopátiás szert is elkezdek szedni. Az egyik természetes oxitocin,- a méhnyak izomzatának puhítására, a könnyebb vajúdás előkészítésére – (Caulophyllum thalictroides). Így bízom benne, hogy lassacskán, de a hatására tágulni kezd az amúgy teljesen zárt méhszájam. Így, mire a kórházba érek, már csak ki kell a hasamból bújnia.
A másikat pedig, – (Arnica montana) – vérzésmegelőző, visszérjavító hatása miatt szedtem. 

Itt még ő az én babám
Itt még ő az én babám

Teljesen biztos vagyok benne, hogy a jövő héten megszületik a Fiam.  Bár nem lenne szerencsés, hisz egy héttel vagyunk a névnapja után. Azonban az anyai ösztöneim ezt súgják.

Már szinte csak pihenek. Nagyon nagy a hasam, útban van mindenhol. Az ezredik terhes nő és a csapóajtó viccet is végig hallgatva, már nevetni sem tudok magamon.

Azonban elkészül a Fiam szobája a héten. Végre.
A videón láthatod, milyen lett. Igaz ez egy mostani (Bálint már 9 hónapos) állapotot mutat, de 9 hónappal ezelőtt is ilyen volt. Csak a kiságy volt feljebb emelve még és volt egy forgó zenélőnk (melyet a szülés utáni részben láthatsz is), de azt a fiam már lehalászta.

Előző cikk37. terhességi hét! Csupa várakozás!
Következő cikk39. terhességi hét! Érdekességek!

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .