A 39. terhességi hét már a feszült várakozás hete, hiszen bármelyik nap gondolhatja azt a babád, hogy ő megszületik.

A 39 hetes magzat méretei: hossza kb. 52 cm, súlya megközelítőleg 3000 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 39. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 95 mm (+/- 8 mm)

HC (a fej körfogata): 336 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 256 mm (+/- 35 mm)

FL (a combcsont hossza): 75 mm (+/- 6 mm)

A 39. héten már csak pihensz. A hasadtól már sok mindent nem tudsz csinálni. És ne is csinálj! Használd ki még az utolsó napokat a pihenésre.
Már biztos sokat gondolkodsz azon, hogyan fog kinézni a manód. A képzelgésben segíthetnek a 4d ultrahang felvételei is. Egy azonban biztos, hogy az újszülöttek nagyon furcsán néznek ki. Többjüknek hosszú napokra van szüksége, hogy a szülőcsatornán való átjutás küzdelmeinek nyomai végérvényesen eltűnjenek.
A jó hír, hogy hasad valószínűleg már leszállt, tehát nem nyomja a belső szerveidet. Így újra könnyebben tudsz lélegezni. Azonban így a hólyagod még nagyobb nyomásnak van kitéve. Lehet sokkal gyakrabban látogatod a wc-t, mint eddig. (Pedig eddig is sokat mentél).
A hasad lesüllyedése miatt súlypontod ismét változott, ezért még inkább figyelj a hirtelen mozdulatokra.
Méhed csúcsa akár 20 cm-re is a köldököd fölött helyezkedhet el.

A héten már távozhat belőled a nyákdugó is. Ez azért történhet meg, mert a méh nyakcsatornája olyannyira kitágul, hogy kiszabadul a helyéről ez a nyúlós, áttetsző anyag, amely eddig a babát volt hivatott megóvni a fertőzésektől. Ez lehet véres, de lehet, hogy csak sárgás-zöldes összefüggő nyálkát észlelsz. A nyákdugó azonban a szülés előtt 1-2 nappal, de akár 1-2 héttel korábban is távozhat, így nem a legmegbízhatóbb támpont.

Honnan tudod, hogy menni kell?

  •  Ha összehúzódásokat érzel, kezdd el mérni a köztük eltelt pihenő idő tartamát. Ha ezek eltérő idejűek, akkor valószínűleg csak hamis szülési fájdalmak.
  • Azonban, ha rendszeres időközönként érzed, akkor a manód elindult.
  • Ezt a fájdalmat fel fogod ismerni, mert még soha nem éreztél ilyet korábban. Hasonló a menstruációs görcshöz, de körbe érzed a derekadnál, mintha egy úszógumit szorítanának rád.
  • Amikor ezeket észleled, még nem kell a kórházba sietned, mert lehet, hogy csak 12 óra múlva láthatod a picid. Talán kényelmesebb az idő elejét otthon, a biztonságban tölteni, mint egy kórteremben, ahol a vajúdás alatt- amíg nem jön a kitolás szakasza- nem fognak veled sokat foglalkozni, hisz hagyják, hogy táguljon a méhszájad. Eközben az orvosod a babád szívverését külső magzati monitorral figyeli. A vevőkészülék egy övvel odaerősíthető a hasadra (Ezt a szívhang vizsgálaton már láttad). Ez úgy működik, mint az ultrahang, kimutatva a magzati szívhangot. Az eredményt a berendezés egy papírszalagra rajzolja, amin nyomon követhető a baba szívműködése az összehúzódások között és azok folyamán. Ha van kísérőd a vajúdóban, ő a monitoron már előre le tudja olvasni az értékekből, ha fájás következik. Ez is egy kis segítség

Gabi 39 hetes terhes.

 

Amikor menni kell:

Ha elfolyik a magzatvíz, akkor rögtön telefonálj az orvosodnak és kövessed az utasításait. Az elfolyt magzatvíz után 12 órával meg kell születnie a babának. Ekkor felügyeletre szorulsz te is, de főképp a babád. Figyelni kell a szívverését.

Ajándék pocakA babád – az esetek többségében – már befordult a medencébe. Első babánál azonban előfordulhat, hogy majd csak a szülés folyamán teszi ezt meg.
A picit borító lanugo (fedőszőrzet), már szinte teljesen eltűnt.
Most már igazán semmi helye sincs odabent, szinte félbehajtva kénytelen szorongani, így mozgása sem túl aktív és gyakori.
A plusz zsírnak köszönhetően már a test hőjét is tudja tartani, de azért figyelj oda. Az első néhány hétben mindig egy réteggel több ruhát adj rá, mint amiben te jól érzed magad.

Minden újszülött jellemzője, hogy tipikusan nagy a feje, rövid a nyaka, vagy szinte nincs is, és felpuffadt a hasa. Legtöbbjük feje kúp alakú, különösen, ha a vajúdás hosszú időre nyúlt. A babád fejének lesznek lágy részei amiket kutacsoknak neveznek. Ezek nyílások a koponyán, amik lehetővé teszik a koponyacsontok mozgását a szülés folyamán. Ez azért szükséges, hogy a gyerek feje könnyebben átférjen a szülőcsatornán a csontok összecsúszása következtében.

Akár fiú, akár kislány a babád, láthatod, hogy a nemi szervei és a mellei is meg vannak duzzadva. Ne ijedj meg tőle, a szülés folyamán magasabb dózisú női hormon ment át tőled a babába. Ezek a szülést követő napokban el fognak tűnni. Akkor sem kell megijedni, ha a kislányok pelenkájában kis mennyiségű vért „menstruációt” találsz, ez is az említett hormon dózis hatása lehet.

Babád bőre lehet sima, de az is lehet, hogy pattanásokkal vagy egyéb foltokkal tarkított. Ez természetes.
A legtöbb újszülött tiszta bőrű, nincs rajta anyajegy. Ezek majd később alakulnak ki.
Ne feledkezzünk el a hajáról sem. Vannak babák, akik kész hajzuhataggal születnek, melynek színe teljesen eltér a szülei színétől. Ez a babahaj (ha teheted ebből tegyél egy kicsit emlékbe), a fejlődés során váltani fogja majd a babád a haját, míg elnyeri a végleges színt.

Gabi 39 hetes terhes 2

Terhességi vizsgálatok a 39. héten:

Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos NST vizsgálat segítségével két alkalommal ellenőrzi a magzat szívhangját is.

Én a héten már minden percben várom, hogy induljak. Mivel márciust írunk, közeleg a 4 napos ünnep, azonban március 8-ra vagyok kiírva, tehát bízom benne, hogy nem a 4 napban akar majd a fiam kibújni. Mivel ezekben a napokban mindenki elutazik, szabadságra megy.

 A hasam fájdogál, de valahogy tudom, hogy ez még nem a szülés. Még utoljára elmegyek vásárolni, de már inkább csak alszom és pihenek. Még 7-én egy családi összejövetelre is elmegyünk, ami ebéddel van összekötve. Én biztos vagyok benne, hogy onnan már a kórházba megyek. 

A család minden tagjának van elképzelése, hogy melyik nap megyek be. A szívhangon még ugra-bugrál a gyermek, tehát azt hiszem még várunk…

Előző cikk38. terhességi hét (Felkészülés a szülésre)
Következő cikk40. terhességi hét! A szülés!

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én Anyumat kèrdeztem vègig,vigy felismerjem ha menni kell..Ő erre csak annyit mondott,hogy nyugi tudni fogod! Mi ilyenkor màr 2.hete a kórházban voltunk,de 2 naponta láttam uh-n Maximot az volt a napom fènypontja 🙂

  2. Igen-igen, az úszógumi szorít körben, a fájások szinte másodperc pontossággal jönnek egymás után, előtte pedig egész délelőtt nagyon furcsán éreztem magam.

  3. Én most a 39.hétbe járok. Jövőhét péntekre vagyok ki írva. De már minden nehéz. Főleg ezt a nagy meleget nem nagyon bírom és így a pocaklakó se annyira aktív nappal a meleg miatt de este mintha a duracell elem feltöltödött volna 🙂 Remélem hamarosan a kezemben tarthatom

  4. Én pontosan tudtam, hogy hogy fog kinézni a manóm, még azelőtt, hogy UH-n láttam volna… és be is jött. Pisze orr, szöszke haj, kerek pofi, nagy kék szemek, csöppentett csókos száj…
    Hogy mikor kellett menni? Nos az én esetemben elég egyértelmű volt. Niagara effektussal elfolyt a magzatvíz! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .