A 40. terhességi héten a legtöbb baba a világra jön. Ismerd most meg milyen méhszájnyitottsági értékek, mit jelentenek. És mit takar a születés utáni Apgar- teszt?

Az újszülött méretei: hossza kb. 54 cm, súlya megközelítőleg 3500 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 40. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 96 mm (+/- 8 mm)

HC (a fej körfogata): 340 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 362 mm (+/- 35 mm)

FL (a combcsont hossza): 76 mm (+/- 4 mm)

A 40. héten már lehet a kezedben tartod a babádat. Azonban, ha még a pocakban van, akkor is biztosan tudjátok már a nevét.
Az út végéhez értél, minden véget ér egyszer, így ez a varázslatos kilenc hónap is. A két szabad szemmel láthatatlan sejtből egy életerős, fejlett kisbaba lett.
A babák 95%-a nem az előzetesen kiírt időpontra érkezik. 25%-a korábban, 70%-a később születik.
A méhszáj nyitottságát 4 számmal jellemzik. Ezt a papírodon is megtalálod, és sokszor okozhat aggodalmat.
Az első számjegy azt jelzi, hány ujjnyi a méhnyak, a másik három pedig a külső, középső és belső méhszáj nyitott vagy zárt állapotára utal.
Ha a szám 1-es, akkor nyitott méhszáj, a 0, akkor zárt.

 • 3000 zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi
 • 2000 zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi
 • 1000 zárt méhszáj, a méhnyak 1 ujjnyi
 • 3100 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj zárt
 • 2100 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj zárt
 • 1100 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj zárt
 • 3110 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj zárt
 • 2110 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj zárt
 • 1110 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj zárt
 • 3111 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
 • 2111 2 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
 • 1111 1 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
méhszáj
méhszáj

A 2111-es állapot már jóval a szülés előtt előfordulhat (gyakran még a 30. hét előtt), de ne aggódj emiatt. Pihenj sokat. Ez semmi komoly problémát nem okoz.
Minden várandósság és minden szülés más. Ahogy közeledik a szülés ideje, a méhed mérete lehet, hogy csökken, mivel a baba feje már a medencédbe került.
A szülés a legtöbb esetben az utolsó hetek rendszertelen méhösszehúzódásaival kezdődik, a méhnyak megrövidülésével és a méhszáj felpuhulásával folytatódik. A tágulási szakasz már a vajúdás része. Ebben az időszakban kezd tágulni a méhszáj, majd fokozatosan eltűnik. Egy-két ujjnyira nyitott akár már az utolsó hetekben is lehet a méhszáj, de a vajúdás alatt fokozatosan eléri a tízujjnyi tágasságot, végül eltűnik, utat nyitva a babának.

Ezután következik a kitolási szakasz. Ekkor az anya egy „másfajta” tudatállapotba kerül. Nem is vesz tudomást környezetéről. Csak a babára koncentrál és a nyomásra.
Érezhet émelygést, rázhatja a hideg, libabőrös lehet. Vannak kismamák, akik a kitolási szakaszban összeszorított foggal, némán küzdenek, míg másokból soha nem hallott hangok törnek fel. Ilyenkor nem kell “viselkedni” – minden helyénvaló, megengedett; később se legyen bennünk bűntudat azért, ami a szülőszobán történt!

Végül ellenállhatatlan nyomási kényszer érezhető (van, aki székelési ingerhez hasonlítja), és a baba feje nekifeszül a gátnak. A hüvelybemenet kinyílása után szabad az út, hogy kibújjon a fejecske, majd egy-két újabb nyomás után “kicsusszanjon” a kis test is.

A baba világra jötte után megszületik a méhlepény is, de erre már a “nehezén túleső” mamák többsége alig-alig figyel, inkább csak az orvos vagy szülésznő felügyeli. Az ő feladatuk ellenőrizni a méhlepény épségét is.

Ezután, ha minden rendben van a babát már mellre is teszik.
Ha volt gátmetszés, azt érzéstelenítés mellett varrják össze.

A szülés után az orvosok Apgar tesztet végeznek a kicsin.
Az Apgar eredmény egy egyszerű módja annak, hogy értékeljük az újszülött kondícióját közvetlenül a szülés után.
Egy mérést végeznek 1 perccel és 5 perccel születés után. Az orvos vagy nővér a következőkről fog feljegyzéseket készíteni:

 • A baba színe szülés után (kékes vagy rózsaszín);
 • A baba légzése;
 • Az újszülött szívverése;
 • A kicsi izomfeszültsége;
 • A baba reflexei

apgar

Az 1 perces vizsgálat az mutatja meg, hogy a baba hogyan viselte a születést. A magas értékek értelemszerűen arra utalnak, hogy jól viselte ezt az időszakot. Az alacsony érték további megfigyelést vagy teszteket kíván, biztos legyen, hogy minden rendben.
A második tesz azt méri, hogy a baba milyen jól viseli az új környezetet méhen kívül.

Minden életműködési terület maximálisan 2 pontot kaphat.

A baba a következő paraméterek alapján kapja a pontot:

Szín:

2 pont a rózsaszín,
1 pont, ha a végtagok lilák,
0 pont a kék vagy sápadt szín az egész testen.

Légzés:

2 pont az erős sírásért,
1 pont a lassú vagy gyenge sírásért,
0 pont, ha nem sír a baba

Szívverés:

2 pont a 100-nál nagyobb szívverésnél (a normál a 120-140),
1 pont a 100 alatti szívverésért,
0 pont, ha nincs szívverés.

Izomfeszültség:

2 pont az erőteljes mozgásért,
1 pont a végtagok kismértékű mozgásáért,
0 pont ha a baba nem mozog.

Reflexek:

2 pont, ha a baba sír a vizsgálat során,
1 pont ha kis zajt csap, és
0 pont ha semmilyen hangot nem ad a vizsgálat során.

(Reflexingerlékenység vizsgálatnál egy vékony csövet dugnak a baba orrába. Ha tüsszent vagy köhög 2 pont, a fintor csak 1 pontot ér).

Ha az Apgar-érték 9/10, az azt jelenti, hogy a születés után közvetlenül valamelyik funkció még nem volt tökéletes (pl. nem sírt erősen), de 5 perccel később már jól működött.
Ezt az értéket a babád kartonjára fel is vezetik.

Én a 40. héten elég sokszor görcsölök, de valahogy tudom, hogy ez még nem a vajúdás. Megérzés. Rendszeresen járok orvoshoz, naponta megyek szívhang vizsgálatra. Még teljesen zárt vagyok (ez elkeserít kicsit, mert szedtem homeopátiás gyógyszert arra, hogy apránként nyíljak már). 

40.hét2011. március 10-én a napomon, mikorra ki voltam írva semmi nem történik. Most már azon izgulok, hogy a hamarosan kezdődő 4 napos ünnepet várjam meg.
Az orvosom szerint, ha nem szülök meg a napokban, akkor március 17-én szülést indítunk. 

2011. március 12. Ismét szívhang vizsgálaton vagyok. Hazaérve a lépcsőn baktatok fel a lakásig, mert nem szeretném a 4 napos ünnepet a kórházban tölteni. Illetve tudom, hogy minden orvos- a sajátom is- szabadságon van és messzire utazik. Este még egy forró fürdőt is veszek. 

2011. március 13. Pihenek, amíg tudok. Már fáradt vagyok és türelmetlen, de kezdek félni is. Főleg, hogy közeleg az ünnep. 

2011. március 14. Délelőtt még szívhang vizsgálatra megyek, ekkor még egy UH-ot végeznek rajtam. Már befordult Bálint. Ismét elcsodálkoznak, hogy hihetetlen az endometriózis mellett, itt vagyok és babám lesz. A lelkemre kötik, hogy holnap is be kell mennem egy szívhangra. Nekem egyáltalán nincs kedvem. Már nehéz felöltözni is. Úgyhogy úgy döntök 15- én nem megyek be a kórházba.

DE a kisfiam máshogy döntött. Nemhogy 4 napos ünnep, hanem olyan nap, mely minden évben ünnep.

2011 március 15-én 0 óra 00 perckor jönnek a fájásaim. 1 óra után már 10, nemsokára rá 3 perces fájások érkeznek. 

Innen pedig már a születés történetet olvashatod…

Előző cikk39. terhességi hét! Érdekességek!
Következő cikkMegalázták a kismamákat Békéscsabán, bugyi nélkül kellett várakozniuk a folyosón

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kis drágám július 28-ra volt kiírva, de ő már 25-én úgy döntött, hogy megérkezik körünkbe. 24-én vasárnap, még megvizsgált a dokim, hogy mi a helyzet. Akkor már egy ujjnyira nyitva volt a méhszájam pár hete, így szoros felügyelet alatt tartott. Már a vizsgálat után vacakul éreztem magam. Egész nap feszített a picur, kemény volt a pocak. Éjjel beültem egy kád meleg vízbe. Kb egy órát pihiztem és beszéltem a pocaklakómhoz. Aztán lefeküdtem és elaludtam. Éjjel háromnegyed kettőkor felriadtam valamire… hmmm…. még jó, hogy az ágy mellett hagytam a törölközőt… Ébresztettem párom, ő azzal a hülye, álmos vigyorral a fején kérdez vissza, hogy “tényleg? megyünk szülni?” Kétszer háromszor el kellett ismételnem, hogy “igen”… Aztán irány a kórház…
  A magzatvíz itthon még szép áttetsző, víz színű, édeskés illatú folyadék volt. A kórházban már kicsit zavaros… Vajúdás (a kéjgáz csak arra volt jó, hogy ne emlékezzek vissza rendesen, de fájást nem nagyon csökkentette) közben a kicsim szívverése “indokolatlanul” leeset… tehát nem csak akkor, amikor fájás jött, ezért dokim (aki pont akkor ügyelt) – nagyon helyesen – úgy döntött, hogy vegyük ki azt a babát, mert valami nem stimmel. Mikor doki kimondta, hogy császár, szegény párom lesápadt, és le kellett guggolnia… így mivel mindenki engem készített elő és rohangált, én nyugtattam páromat, hogy nem lesz semmi baj.
  Mint utólag kiderült, már mekoniumos volt a magzatvíz, mert a baba oxigénhiányos állapothoz került nagyon közel. Elkezdett leválni a méhlepény. A dokim azt gondolta, hogy a köldökzsinór tekeredett a nyaka köré, de nem. A lényeg, kicsim kereken 4:00-kor látta meg a napvilágot… azazhogy a holdvilágot…

 2. Majd leírom a saját történetemet is vagyis mindkettőt :)br /br /Mátéval én már a kórházban voltam amikor született, mindkettőt 2 ujjnyi tágulással indultam, az én dokim 17én ment síelni és ő volt az ügyeletes orvos.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .