Döbbenetes, ami a kanadai Moncton városában történik. Van ugyanis egy utca a városban, ahol sorban születnek ugyanazzal a rendellenességgel a kisbabák.

Hirdetés

A sort három évvel ezelőtt kezdte Andrea Cunningham, akivel az orvosok még terhessége során közölték, hogy kisfia, Dylan nem normálisan fejlődik, hasfalhasadékkal fog a világra jönni, ami ugyan gyógyítható, ám nagyon veszélyes.

hasfalhasadek

A hasfalhasadék (gastroschisis) azt jelenti, hogy a magzat belső szervei, főként a beleinek egy része a hasfalon kívül van, a magzatvízben úszik. A születést követően azonnal műteni kell a babát, hiszen hatalmas a fertőzésveszély esélye. Sok műtétet, utángondozást igényel ez a rendellenesség.

Andrea a terhesség alatt végig rettegésben élt, félve attól, hogy fián nem tudnak segíteni. Halifaxban adott életet kisfiának, ahol megismerkedett két másik anyukával, akiknek ugyanilyen betegséggel születtek gyermekei. Kiderült, a három nő egy utcában lakik.

A családok egyből elkezdtek gondolkozni, mi lehet az oka annak, hogy gyermekük ebben a betegségben szenved. A vízre kezdtek gyanakodni, de a vizsgálatok nem támasztották alá ezt a felvetést.

Később a történetük nyilvánosságra került, és még két család jelentkezett, akik hasonló problémával küzdenek.

A kutatók azt mondják, korai lenne bármiféle következtetést levonni, azonban a vizsgálatokat már megkezdték arra vonatkozólag, miért fordul elő ilyen csoportosulás az utcában.

image

Az eset nem egyedi, egy angliai kisvárosban, Kentben is történt hasonló, ott kilenc csecsemő született ugyanezzel a rendellenességbel, és ők is mind egy utcában laktak. Az angliai ügy kapcsán bezárattak egy festékgyárat, és egy vízművet is, mert arra gyanakodtak, ez okozhatta a tömeges rendellenességgel születést.

Dylan ma már három éves, huszonnégy sebészeti beavatkozáson van túl, és a sebhelyeken kívül már semmi nem emlékezteti arra, hogy életének első két évét gyakorlatilag a kórház négy fala közt töltötte.
Édesanyja, az utcabeli sorstársak, és a kutatók pedig keresik az okokat, a megoldást arra, mi okozza a betegséget.

Hirdetés