Ebben a korban a baba már magában is elücsörög. Minden érdekli, ami körülötte van. Fejlődik a hosszútávú memóriája.

Emlékezet

9 hónaposan a baba már nemcsak az elrejtett tárgyakra emlékszik. Ekkor már vannak kedvenc játékszerei is. Tehát fejlett az emlékezete. Már megjegyzi a napirendet. Tudja mi a sorrend, mikor jön a fürösztés, az evés. Ha meglátja a tányérkát, mosolyog, esetleg a száját is rögtön tátja (ha cumi van, az ilyenkor már röpül ki a szájból). Ezért is fontos a napirend.

Az emlékezet kulcsfontosságú, hisz ennek segítségével tanul a gyermek beszélni is.

Azonban ne felejtsük el, hogy az emlékező képesség fokozatosan fejlődik, tehát hiába ismételjük, hogy mit nem szabad, ettől függetlenül a kicsi újra megpróbál belenyúlni a konnektorba. Ez nem hiszti, nem rosszaság, egyszerűen még nem emlékszik mit mondtunk. Ekkor a mi felelősségünk, hogy minden biztonságos legyen számára.

????????????????????????????????????

Állandóság

Ebben az időszakban a baba rájön arra, hogy a tárgyak akkor is léteznek, ha nem látja őket. Jól látható ez akkor, pl. 6 hónaposan a padló felé néz, ha kiesik a kezéből a játék. 8 hónaposan már keresi az elgurult játékot. 9 hónaposan pedig meg is találja azt. Ha eddig eljutott a picink, akkor elkezdhetjük játszani a játékot is. Eldugjuk a tárgyat és keressük meg. 🙂

Játékszerek

Egy aktív baba, nagyon sok mindent kipróbál. Azonban a régi kedves játékait sem hanyagolja el. Pl. a pár hónaposan rázott csörgőt vagy nyálkönyvecskéket.

Építők

Az egymásba illeszthető tárgyakat nagyon szeretik. Pl. kockák, poharak. Ezek különböző színűek, mely még érdekesebbé teszi a játékot. Ha tornyot építünk belőle, a baba örömmel fogja ledózerolni. Maguk az építő játékok fejlesztik a következtetési képességeket.

Mozgó játék

Ebben az időszakban előtérbe kerülnek a labdát. Mindegy hogy csörög vagy nem. A babát ültesd magaddal szemben és gurítgasd neki a labdát. Ha elgurul, utána fog mászni. Azt is nagyon élvezik, ha a földön megpörgeted őket, és ő a kis kezével megállítja.
Erre jó egy búgócsiga is.
A kerekes játékok, autók, dömperek, ekkor kezdenek teret hódítani. Hisz lehet őket tologatni.

Azonban mindig nézzük meg, hogy biztonságos e. Hisz azért még ilyenkor is minden megjárja a baba száját.

Hangos játékok

A csipogó, csörgő dolgok, már az első perctől érdeklik a picit. Ekkor azonban már maga is tud velük játszani. Rájön a titokra, hogyan szólnak.:) Itt az ideje, olyan játékokat venni, melyek tanítanak is. Pl. léteznek játékok, melyeken állatok, járművek képeit találod. A megfelelő gombot megnyomva a hangjuk hallatszik. Először Te fogod ezeket nyomogatni. És persze mindig magyarázd is el, hogy melyik kép mit takar. Pl. Ha már régebb óta nézegettek könyvet, amiben állatok vannak. És Te mindig mondtad, hogy.. Nézd ez itt a vau vau kutya. Látod? Hol van a a vau vau kutya? Igen. Itt van a vau vau kutya… Ezután egy ilyen hangos játék, rettentő nagy öröm forrás lesz. Ha meghallja a kutyaugatást, és te is mondod hozzá, hogy vau vau, hatalmas mosoly lesz a jutalmad.

Most már akár hangszereket is adhatsz neki, xilofon, bébizongora, dob. Persze ezt is felügyelettel.

Képes könyv

Most már a könyv nem csak a szájba dömködésről szól (eddig csak falták a könyveket), hanem érdeklődés tárgya is. Ezt végezzük közösen, hisz a szép képek érdekelni fogják már a picit. Egy rongyból készült könyvet pedig bátran oda is adhatunk neki.

Egyéb játékok

A legjobb és legolcsóbb játékot mégis a babák találják meg. Rettentő élvezettel tudnak játszani a kiürült pille palackkal, az üres műzlis dobozzal. Percekig tanulmányoznak egy összegyűrt papírt.

Ha van nagyobb dobozunk építsünk belőle alagutat. Igaz itt is a döntögetés lesz a lényeg.

Este pedig a kádban a fürdetéshez, már szerezzünk be neki játékokat. Akár egy színes fürdőszivacs is érdekes lehet (abból kiszívogatni a vizet csodás dolog).

Azt azonban ne felejts el, hogy ezek csak számok. Minden baba más és más. Tehát mindent a saját csemetéd érdeklődésére vegyél. És az ő fejlettségi szintjére.

Az én fiam 6 hónapos korától áll és megy kapaszkodva, így a dömper már neki való. Persze ezt mászva is lehet tolni. Azonban nem biztos, hogy hosszú távon leköti a gyerkőcöt.

Minden gyermek egy külön csoda…

 

Előző cikkKét gyerekkel az élet állandó lavírozás
Következő cikkInni tanítjuk a babát

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .