A legjobb, ha a gyermek minél tovább tud szopni. Persze vannak olyan körülmények, mikor ez lehetetlen, de ettől még senki nem lesz rossza anya.

A szoptatás mostanában ismét előtérbe került. Az anyák szeretnék- jogosan- bárhol megszoptatni  a gyermeküket. Ehhez minden nőnek joga van. Ahhoz viszont a többi embernek, hogy ha ez őket zavarja- mert sokakat zavar- akkor ebből azért nem kell cirkuszi látványosságot csinálni. Egy zsúfolt helyen is lehet szolidan megetetni egy kisbabát.

A szoptatás hasznossága az első életévekben a legfontosabb. Azonban ennek is van egy ideje. Egy idő után már a káros is lehet a gyermek számára. Nem csak felesleges. Hiszen az anyai kötődés 5-6 évesen már nem ettől függ, sőt régen nem jó dolog, hisz a gyermeknek már erre nincs szüksége. Az immunrendszere fejlett, a kötődés is kialakult, már másfajta érzelmeket vált ki belőlük, ha az anya a mellére veszi őket. Roncsoló hatású is lehet.

Az, hogy az anya teje nem apad természetes folyamat. Lehet durva a példa- az emlősöknél is így van. A tehenek azért adnak folyamatosan tejet, mert fejjük őket. Így a a hormontermelést arra sarkalljuk, hogy továbbra is tartsa fent a tejtermelést. Nincs ez másképp nálunk sem. Nem azért termelődhet egy 6 éves nő teje, mert a gyermekének szüksége van rá, hanem azért mert ő gerjeszti a folyamatot.

Egy Angliában élő anya, Maha Al Musa annyira hisz az anyatej hatalmában, hogy bárhol bármikor hajlandó megszoptatni idén hat éves lányát, Aminah-t. Az 52 éves nő szerint a lány mindig szopik mielőtt elaludna, de bárhol, bármikor megteheti, amikor megkívánja. „Minden anyának, és gyermeknek a saját maguknak kell dönteniük arról, hogy mi a legjobb nekik és a családjuknak. Ha mindenki számára adott a döntés szabadsága, csak akkor vagyunk egyenlők” – véli Maha Al Musa, aki úgy gondolja, hogy a szoptatás négy és nyolc éves kor között is teljesen normális.

A kislány viccnek fogja fel a dolgot- de hogy hogyan hat ez a lelkére, ez majd talán csak évek múlva derül ki, amikor már késő: „néha olyan édes, mint a nyalóka, de nagyon sok, különböző dologra hasonlít az íze. Ez kedvenc időtöltésem, amikor nem vagyok iskolában, több gyereknek kellene csinálni, mert nagyon jót tesz”

A háromgyermekes nő egyébként paleo étrendet követ, és kreatív, művészeti csoportfoglalkozásokat tart várandós nőknek: segít nekik spirituálisan felkészülni a szülésre, illetve hastánc órákat tart nekik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .