petezsák
petezsák

A 6. terhességi hét a csoda indulásának pillanata. Legalább is amikor  a legtöbb kismama ilyenkor szerez tudomást a terhességéről.

A 6 hetes embrió mérete: hossza kb. 5 mm

A terhesség hatodik hetében, babánk rohamosan fejlődik. Még kis ebihalra hasonlít és semmiben sem különbözik más emlős állatok ennyi idős embriójától. Már pulzál a szívcső is. Ilyenkor még lassan 80-90-szer percenként, de ez a szám nőni fog a következő hetekben. Már kezd kirajzolódni az arca és a hét végére megjelennek a végtagnyúlványok is.

Ezeket az adatokat bármelyik könyvben elolvashatjuk, elcsodálkozunk milyen hihetetlen ütemben fejlődik a gyermek. Mi ebből pedig ilyenkor még vagy semmit, vagy semmi jót nem érzünk.

Előjön a mérhetetlen fáradság, és az émelygés is ebben az időszakban kezd(het) elhatalmasodni rajtad.

Természetesen, ha már a terhességi tesztet néhány hete megcsináltad, akkor már vagy túl vagy, vagy a héten fogsz elmenni az első orvosi vizsgálatodra.

Terhességi vizsgálatok a 6. héten:

Amennyiben még nem került sor rá, hüvelyi ultrahang segítségével az orvos megállapítja a terhességet és meggyőződik arról, hogy a megtermékenyített petesejt a megfelelő helyen ágyazódott be.

Egyes orvosok már ezen a héten adnak beutalót a következő vizsgálatokra: laborvizsgálatok és vércsoport-ellenanyag vizsgálat, általános belgyógyászati vizsgálat, amelyet a háziorvos végez, fogászati szűrés, valamint EKG vizsgálat.

petezsák
petezsák

Nagyon vártam a hét végét, hisz akkora volt időpontom az orvoshoz. Az eddigi tüneteket talán csak az eszem produkálta és a tudat, hogy babát várok, azonban innen már félreérthetetlen jelei voltak a terhességnek. Majdnem kétszer olyan nagynak éreztem magam, annyira felfúvódtam, ezen csak rontott a gyorsételek kívánása. Nem voltam egyedül, mert sok fórumon olvastam, hogy ilyenkor a kismama (és még a harmadik trimeszterben), szinte kiűzi szeretteit a világból, mert a levegő valahol kijön. Mindkét megoldás elég elkeserítő. Emellé még jött az állandó émelygés, már azt vártam, hogy fussak a mosdóba, talán megkönnyebbülök. Erre azonban nem került sor. Tulajdonképpen egy Jim Carrey filmben simán szerepelhettem volna ezzel a „stílussal”, azonban egy idő után, már otthon is nehezen tűrtek meg. Szerencsére nem tartott sokáig, mert száműztek volna a második trimeszterig.

Aztán jött a nagy pillanat. Halálos izgalomban mentem az orvoshoz. Igazából úgy éreztem magam, mint egy első randis lány. A betegségem miatt számos orvost „elfogyasztottam”, soha nem izgultam vizsgálat miatt, most idegességemben szinte azt sem tudtam kinyögni miért jöttem.

Aztán jött a vizsgálat és az ultrahang, ahol is láttam egy „valamit”. Az orvos először gratulált, hogy igen bizony itt egy baba van, majd kibogarászta nekem a monitoron, hogy mit is kéne és hol lássak. Nem hittem a fülemnek, szinte bódult voltam, hogy hát igaz mégis, nem csak a szemem káprázott a dupla csíkon (bár több tesztet is csináltam, de kellett a megerősítés). Hallhattam a legszebb dolgot amit anya hallhat, a szívdobogását. Az orvos lemérte a picit és 0,65 cm volt. Próbáltam elképzelni mekkora lehet, a két ujjam között (ezt mindenki csinálta az biztos :)), majd jött a sokkhatás, hogy a pici babám mellett van egy több centis petefészekcisztám is, hogy azért a múlt rémsége se maradjon el. Megnyugtattak, hogy ez el fog múlni, legalább is el szokott a terhesség előre haladtával, de ha nem múlik sem fog baj okozni. Legalább is reménykedjünk.

Hát nem nyugodtam meg, de mosolyogva indultam haza. Ilyenkor jön elő a kismama másik énje, hogy szinte mindenkivel meg akartam osztani a dolgot. Meg persze miért is állok a tömegközlekedési eszközön, hisz terhes vagyok? Azért inkább csöndben álltam tovább, aztán a hónapok során rájöttem, legyen bármilyen nagy a pocak, akkor is csak ritkán ülhetek. 🙁

Előző cikkAz 5. terhességi hét! A kezdet!
Következő cikk7. terhességi hét (Szabad – Nem szabad? Első kiskönyv és sok minden más)

10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én nem tudtam még 6 hetesen hogy van baba 😀
  8 hetes és 4 napos volt mikor egy rákszűrés keretében kiderült 🙂

 2. Nem tudtam,hogy mi a menet ilyenkor és kicsit rám ijesztett a nődokim mikor mondta,hogy először megnézi hogy méhen belüli-e a terhesség és,hogy él-e a magzat. 2 hétig ezen járt az eszem,hogy nincs-e baj,de mikor meghallottam a szívhangját Maximnak csodás érzés kerített hatalmába. Azonnal hívtam a Páromat és mondtam,hogy minden rendben van.

 3. Hetek óta vártam a menzeszemet,de nem akart megjönni.Jó laborasszisztensként volt otthon terhességi tesztem,gondoltam megcsinálom,bár nem hittem,hogy pozitív lesz,mivel papírom van arról,hogy meddő vagyok. Megvártam az 5 percet,és legnagyobb meglepetésemre 2 csíkot láttam. Nem akartam elhinni,ezért másnap ismét csináltam egy tesztet,és az is pozitív lett. Felhívtam az orvosomat,aki azonnal berendelt. Mivel már 42-ik éves voltam ekkor,az orvosom nagyon meglepődött,de velem együtt örült. Meg ultrahangozott,és ott virított a monitoron a petezsák. Még nem látszott benne a baba,de a következő héten már látszott,ekkor voltam 5 hetes.Azóta már 13 hónapos a gyönyörű és egészséges kislányom,és én vagyok a világ legboldogabb anyukája!!!

 4. Nálunk nagy riadalom volt mert éppen betöltöttem a 6.hetet mikor reggel pecsételő vérzésem volt!Természetesen a legrosszabbra gondoltunk mivel már volt egy vetélésem…..irány a kórház!Nem a legkedvesebb nővéreket,szonográfusokat kaptam mi..első kérdés miután elmondtam mi a baj “és meg akarom tartani?” természetesen még jó!!!Ezután behívtak UH-ára!felfeküdtem hasamat hagyjam szabadon szonográfus vizsgál sima hasi UH-ával következő kedves kérdés “pisilt?” igen miért nem kellett volna? “nem mert nem lát semmit” vetkőzzek le!Levetkőztem hüvely UH!és akkor megszólal de nem hozzám beszél az asszisztensnek morog “1 ÉLŐ embrió” innentől kezdve semmi mást nem hallottam!Bejön egy kedves nővérke(a dokim barátnője)és kérdi “jó hír?” könnyekkel küszködve bólogatok hogy igen az!végzünk felöltözök kimegyek!Apa tűkön ül,aggódás az arcán mondom minden rendben van de okosabb nem lettem csak azt tudom hogy 1 ÉLŐ babánk van!Dokim oldalbordája kijön kihozza a kis könyvemet és megnyugtat minden oké de este randim van a dokimmal a magán rendelésén!Addig aggódás mert a vérzés nem múlt el ami miatt tulajdonképpen a kórházat felkerestem!
  Este doki aki megnyugtat a baba jól van a szíve erősen dobog(meg is mutatta)korának megfelelő!Vérzésre kaptam Utrót és sok pihenést!
  A kis embriónk azóta 16hónapos nagyfiú! 🙂

 5. En a 13. hetben voltam mikor eloszor lathattam 🙂 Gyonyoru kis kerekfeju babocam ott mocorgott en meg majdnem bogtem nagy oromomben :)))) A mai napig megkonnyezem ha ultrahang kepet latok,mindig eszembe jut a sajatunk 🙂 Amugy a masodik es a 4D-s ultrahangon is folytak a konnyeim 😀 Erdekes modon szuletese utan mikor a kezembe adtak nem…gondolom a kimerultsegtol nem volt idom meghatodni teljesen 😉 Szerencses voltam,csodaszep idoszak volt szamomra a varandossag. Nulla rosszullet,csak jo kajalasok,es sok kellemes es a vege fele kellemetlen rugdosodas a pocakbol….de en azokat is imadtam 😀 Szules utan hianyoltam is sokaig 🙂

 6. Amikor először megláttam az ultrahangon, addig soha nem érzett, hihetetlen boldogsag lett úrrá rajtam, és sírvafakadtam. 🙂

 7. sziasztok.én is nagyon vártam azt hogy elmenjek a dokihoz.május 20-án kellett volna megjönnie a menzesznek de nem jött meg.rá öt napra csináltam egy tesztet és pozitiv lett.de elötte már éreztem hogy nem vagyok egyedül mert a tonikot liter számra ittam és a halászlevet kívántam(nem szeretem pedig).mondtam is a férjemnek hogy szerintem babát várok.elmentem az orvoshoz és ő megerősitette.azóta már 2-és fél éves.nagyon boldog kisbaba és az egész család szeme fénye:)

 8. Amikor elöször megláttam nem hittem a szememnek.De akkor hittem igazán mikor a következő alkalommal a szívhangját meghallottam megcsordult a szívem. Most a másodikat várjuk tegnap hallottam a szívhangját ugyan úgy megcsordult a szívem mint 2 éve. 🙂

 9. Én emlékszem 🙂 Bementem az orvoshoz úgy a 6. hét környékén, és elmondtam neki, hogy pozitív a tesztem, meg 2 hete késik. Morcosan rám nézett, és megkérdezte: mi lesz a sorsa? Mondom neki: ha ez így van, kevés nálam boldogabb ember lesz a világon 🙂
  Ettől már Ő is jobb kedvre derült, megvizsgált és csinált egy uh-t. Még képet is kaptam, amin semmi nem látszott lényegében, de annyira örültem, mint még soha… 🙂

 10. Életem egyik legszebb mondata volt, amit a szonográfus 5+1-nél mondott “és az a pötty ott egy gyermek” 🙂 Szívhangja még nem volt – korán volt még nagyon 🙂 -, de a maga 0,99mm-es testhosszával már igazi gyerekecske volt 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .