8 hetes terhesség

A 8 hetes embrió méretei: hossza kb. 20 mm, súlya megközelítőleg 1,5 g

Babánk ezen a héten, akár már 2 cm-es is lehet. Jól felismerhető arca van. Nagyon érdekes dolog, hogy a nyolcadik hétre kifejlődik babánk orra hegye. 🙂 A végtagokon már láthatóak az ujjak, melyek még össze vannak nőve. Ez a kis gombóc, amit egy hete láttunk az ultrahangon, mára már kész „emberré” vált. Legalább is kezd hozzá hasonlítani.

A mama is nagy változásokon megy át. Ekkor méhed már akkora, mint egy grapefruit. Ez azért már változás, ahhoz képest, hogy normál esetben egy szilva méretével vetekszik. Persze ez kívülről még nem látszik. Sajnos. 🙁

Ezen a héten a kismama még futja a köreit a sok-sok orvosi vizsgálat miatt. Talán ha szerencsés vagy és jó éppen a környék sztk rendelése, akkor már túl vagy a vérvételen. (Még ha magán orvosod van is, azért a vérvételeket érdemesebb sztk alapon végezni, azért az mégis egyszerűbb, mármint anyagi szempontból.)

Vizsgálatok a 8. terhességi hét során:

Amennyiben még nem került sor rá, hüvelyi ultrahang segítségével az orvos megállapítja a terhességet és meggyőződik arról, hogy a megtermékenyített petesejt a megfelelő helyen ágyazódott be.

Orvosod beutalót ad a következő vizsgálatokra: laborvizsgálatok és vércsoport-ellenanyag vizsgálat, általános belgyógyászati vizsgálat, amelyet a háziorvos végez, fogászati szűrés, valamint EKG vizsgálat.

Elérkezett az ideje, hogy ellátogass a területileg illetékes védőnőhöz, ahol kitöltésre kerül a Várandós anya gondozási könyv is. Ebben a kis füzetben lesznek majd vezetve a különböző vizsgálatok eredményei.

8. terhességi hét

Nekem ekkor derült ki, hogy a vérvétellel minden rendben. Meg lehetett nyugodni, voltam rubeolás (pedig ez kétséges volt, mert kiskoromban egy pöttyel úsztam meg és az orvos sem tudott biztosat mondani), jó a vércsoportom (ugye az ), voltam EKG vizsgálaton is.

A Lelki köldökzsinór könyv elolvasása után pedig teljesen biztos voltam abban, hogy nekem is részt kell vennem egy ilyen felkészítésen. Már itthon ugye minden nap beszélgettem a babámmal, de nem tudtam biztosan, hogy ez mennyire sikerült és mennyire csinálom helyesen.

Azonban egy dologban halványan, de biztos voltam. Igaz még csak a 8. héten járunk, de én éreztem a babámat. Vannak kivételek. Annak ellenére, hogy első babámat vártam. Az érzés a leírások alapján érződött. Mintha pillangó szállt volna a pocakban, vagy belülről csiklandozott volna valami. (Természetesen azt tudtam, hogy nem a beleim játszanak, mert abból volt elég tapasztalat az elmúlt hetek során:().

Én annak tudtam be, hogy ennyire korán érzem (hisz érezhetem, mert a babám lubickol odabent), mert évek óta a testem minden rezdülésére figyeltem. Amikor a babára vártunk én már kívülről fújtam egy-egy aprócska jelről is, hogy most épp melyik szakaszban vagyok, mi fog következni. (Jobb voltam, mint egy meteorológus, sajnos).

A másik okként a gyakori meditációt gondoltam, hiszen akkor az ember befelé figyel. Olvastam más kismamákról is, akik ilyen korán érezték a Picit. Persze le lettek hurrogva, hisz aki a terhesség felénél érzi el sem tudja képzelni, hogyan lehet másként, pedig lehet. Később be is bizonyosodott, hogy jól éreztem. Ekkor azonban még nem tudtam biztosan, csak éreztem.

Előző cikk7. terhességi hét (Szabad – Nem szabad? Első kiskönyv és sok minden más)
Következő cikk9. terhességi hét! Érdekes furcsaságok!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .