A kép illusztráció

A szülés után nehéz dolga van az anyukának. Nem elég, hogy a testének is regenerálódni kell, mellé meg kell ismerjen egy teljesen önálló személyiséget. A baba azonban nem kommunikál szavakkal, az ő eszköze a sírás. De vajon miért sír? Meg tudod különböztetni hangjait? Idővel biztosan. Most megmutatjuk mik a lehetséges okok, amik miatt egy kisbaba sírhat.

9 dolog, ami miatt sírhat a csecsemő!

Éhség

Ez az első amire rögtön gondolsz, ha sírást hallasz a kisszoba felől. Azonban sokszor hibásan méred fel az igényeket. Figyeld meg a babát, mielőtt sírni kezd cuppogtatja az ajkait, esetleg a kezét próbálja a szája felé vinni. Ha igen, akkor tényleg az éhség a sírás oka.

Piszkos pelenka

Azt gondolnád ezt a legkönnyebb észrevenni, azonban nem mindig jár bűzzel a baba pelenkája. Az viszont biztos, hogy a legtöbb baba egy percet sem hajlandó eltölteni a kakiban. Persze vannak ellenpéldák is, de ezek ritkábbak. A modern pelenkákban már a nedvességet nem érzi a baba, ha azonban széklet van a pelusban, azt jelezni fogja. Egyetlen módon derítheted ki, ha megnézed.

Aludni szeretne

Furcsa, de a babák ezt is sírással fejezik ki. A nagyfokú fáradtság jele, ha már vakargatja magát, esetleg piszkálja a fülét. Ha ezt tapasztalod, akkor nemsokára a bőgés sem marad el.

 

9 dolog, ami miatt sírhat a csecsemő!

Dédelgetést akar

Tévhit, hogy a síró babát nem szabad felvenni, mert túl anyás lesz. Ezt a kényelmes anyák találták ki. Hiszen a gyermeknek az első évben pont az anyja közelségére van szüksége. Igaz, ha nem veszed fel elmarad a sírás, de ez bizalomvesztésből fakad. Hiába sírok, anya úgysem jön. Lehet az anyuka élete könnyebb lesz, de már csecsemő korban elvesztett egy részt a gyermekéből. Tehát h sír, igenis vedd fel, hiszen az illatod, a hangod, a szívverésed neki a legjobb altató.

Fáj a hasa

Az orvosok szerint, ha a baba napi három órát sír, legalább heti 3 napot 3 héten keresztül, akkor a bélgázok okozzák a fájdalmát. Ma már kaphatóak gyógynövények, mellyel segíthetünk a picinek. Azonban ezt a korszakot át kell vészelni. Ilyenkor a pici emésztése még fejletlen. Ez a probléma azonban olyan gyorsan megy, mint ahogyan jött.

Nem jön a büfi

Minden etetésnél ügyelni kell arra, hogy a baba megszabaduljon felesleges gázoktól. Ha ez nem történt meg, akkor a sírás mellett a pici arcán is láthatod a fájdalmat. Esetleg tekeri a testét, grimaszol. A legjobb, ha megpróbálod újra megbüfiztetni.

9 dolog, ami miatt sírhat a csecsemő!

Túl sok inger

Még a szülés előtt berendezed a babszobát. A kiságy felé is szerelsz forgó játékot, sőt plüss játékok is kerülnek majd az érkező baba mellé. Ez azonban sok esetben frusztrálja a picit. A sok nem mindig jó. Éppen elég egy játék, mely a színével, hangjával felkelti a baba érdeklődését. Ha azonban túl sok az inger, akkor jön a sírás.

Túl kevés az inger

Ezért a legnehezebb munka a gyermeknevelés, hiszen az sem jó ha van játék, de sem jó, ha nincs. Meg kell találnod a babád személyiségének megfelelő mennyiséget.

 

 

Túl hideg vagy túl meleg van

Szintén nem tudod a szülés előtt eldönteni, milyen ágyneműt illetve milyen hőmérsékletet teremts a babaszobában. Hiszen mindez majd a jövevény igényeitől függ. Azt pedig nem ismered addig, míg haza nem viszed a picit. A fejedben azonban mindig legyen benne, ha sír és már ötleted sincs mi lehet a baj, egyszerűen csak vedd le róla a takarót. Vagy épp takard be még jobban.

Előző cikkRégen a szék lábához kötötték a csecsemőket
Következő cikkA csecsemőknél is lehet bárányhimlő! Mire figyelj és hogyan kezeld!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .