A várandósság alatt és a szoptatás időszakában a női szervezet tápanyagigénye megváltozik, vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek pótlására különösen figyelni kell.

Érdemes a termékválasztás előtt megismerni, hogy a várandósság alatt és az azt követő időszakban a női szervezet tápanyagigénye miben tér el a korábbi szükséglettől. Néhány fontos vitaminból és ásványi anyagból ugyanis többet igényel ilyenkor a szervezet. A Gravida Optima étrend-kiegészítőt* ezen szempontok alapján állították össze, amely támogatja szervezetet a fogantatás tervezésétől, a várandósságon át egészen a szoptatás végéig.

Íme a legfontosabb összetevők, amelyek pótlására ügyelni kell a kismamának:

  1. A-vitamin: Ez egy olyan összetevő, melyből a szokásos mennyiségnél körülbelül 25 százalékkal többet kell bevinni a szervezetbe a várandósság idején. Részt vesz a normál anyagcserében, hozzájárul a nyálkahártyák és a bőr normál állapotának fenntartásához, a normál látás fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez és szerepet játszik a sejtek differenciálódásában.
  2. B-vitaminok: A B2-vitamin részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséthez. A B6-vitamin fontos szerepet tölt be a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul a vörösvérsejt-képződéshez és az immunrendszer normál működéséhez.
  3. Folsav: A vitaminok mellett fontos szemügyre venni, hogy a választott készítmény tartalmaz-e megfelelő mennyiségű folsavat és annak mekkora része az L-metilfolát.  Ez a vitamin hozzájárul a normál vérképződéshez, szerepet játszik a sejtosztódásban és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében.
  4. D-vitamin: Fontos megemlíteni a D-vitamint is, hazánkban ugyanis ebből nem termelődik elegendő a bőrben napfény hatására, ezért pótlása elengedhetetlen. A kismamáknak ajánlott mennyiség legalább 600 NE, de a legújabb hazai állásfoglalás szerint ez akár 2000 NE is lehet.
  5. Omega-3 zsírsavak: Léteznek olyan összetevők, melyek fokozottabb bevitelére azért van szükség, mert azokat a kisbaba szervezete nem képes előállítani, ezért csak az anyától tudja megkapni. Ilyenek például az omega-3 zsírsavak (ALA-alfa-linolénsav, EPA-eikozapentaénsav, DHA- dokozahexaénsav). A DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához. Nem minden kismamavitamin tartalmaz omega-3 zsírsavakat. A Gravida Optima étrend-kiegészítő készítmény a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtabletta mellett külön lágyzselatin kapszulában biztosítja a megfelelő mennyiségű, létfontosságú omega-3 zsírsavakat.
  6. Kalcium: Az a makroelem, amely hozzájárul a normál izomműködéshez, valamint szükséges a normál csontozat és a normál fogazat fenntartásához, illetve részt vesz a normál véralvadási folyamatokban. A kalciumból a terhesség idején másfélszeres mennyiségre van szüksége a szervezetnek.
  7. Magnézium: Hasonlóan megnövekszik az igény a magnéziumpótlására is, amely szintén nagy jelentőséggel bír, hiszen szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez és a normál izomműködéshez is.
  8. Vas: A vér megfelelő oxigénszintje elképzelhetetlen a megfelelő mértékű vas bevitele nélkül, mivel ez az összetevő hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobinképződéshez, és a szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban. Ebből az ásványi anyagból a kismama szervezetének a normál mennyiség kétszeresésére van szüksége. Hiányában vérszegénység és fejlődési rendellenességek léphetnek fel, ezért ennek is szerepelnie kell egy kiegyensúlyozott várandósvitaminban.  
  9. Jód: A pajzsmirigy működését szabályozó jód hiányában akár növekedési vagy szellemi visszamaradás is előfordulhat. Mivel ezt az ásványi anyagota táplálékból és a csapvízből tudjuk felvenni, azokjódtartalma dönti el a szükségletet. Magyarország legnagyobb részén a termőföld és a víz nem tartalmaz elegendő jódot, így a pótlása elkerülhetetlen.  

Amire szüksége van a babának és a mamának – Ismerd meg a Gravida Optima várandósvitamint! Kattints ide!

*Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

  A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!        

  Gyermek elől elzárva tartandó!

Forrás:
432/2012/EU rendelete
1924/2006/EK rendelet
Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében, Magyar Orvos-Szupplementum 2014/1

Előző cikkA gyerekek az anyukájuk társaságában viselkednek a legrosszabbul
Következő cikkAnyukák kíméljenek!