Forrás: NLC

Évtizedeken át riogatták a nőket az orvosok azzal, hogy szülni csak és kizárólag 40 előtt érdemes, mert nagyon sok-sok-sok-sok kockázata van annak, ha az ember “öregen” (sicc!) nyög ki magból egy babát. Remélem értitek: öregen, 40 felett.

Hirdetés

A mai tézisek szerint ezek egyáltalán nem rokonértelmű szavak, függetlenül attól, hogy szülészeti szempontból valóban van némi negatív hozama annak, ha valaki 40 felett lesz terhes. Akárcsak az is tény, hogy egy 40 feletti nő érzelmileg, testileg sőt, szellemileg is felkészültebb a kicsi érkezésére. E mellett a statisztikák azt mutatják, jobb esélyei vannak, hogy egészséges, jó tanuló váljon belőle.

Tovább él

A University of Utah felmérése szerint akik természetes módon estek teherbe 40 felett, négyszer esélyesebbek arra, hogy megérjék a 100 éves kort. A termékenység meghosszabbodása együtt jár a hosszú élet génjeivel.

Tovább marad fiatalos

Nem kérdés, egy gyerek tagadhatatlanul megfiatalít: a totyogós után rohanni kell, játszótérre vinni, egészségesen étkezni (már akit érdekel a saját gyermeke egészsége), és csupa fiatal anyuka mellett kell talpon maradni. ismerni kell a gyermek számára az új filmeket, kütyüket, divatot. A kutatások szerint aki fiatalosan tekint önmagára, az fiatalos is marad.

Nagyobb esélye van kislányra

Ez kinek előny, kinek hátrány, de tény és való, hogy a fiúmagzatok sérülékenyebbek, így a lánymagzatoknak nagyobb esélyük van arra, hogy megmaradjanak. Ezért van az, hogy a tiniterhességek közel 50%-a fiút eredményez, ott nincs még meg ez a fajta természetes szelekció.

Jobban élvezik az anyaságot

A fiatal anyukák számára létkérdés, hogy tökéletes gyereket adjanak a világnak, hiszen a gyerek egyfajta kivetülése annak, amik ők maguk. De ez egy erősen téves teória, hiszen a gyerek egy önálló, saját énképpel rendelkező egyén. Aki 40 felett szül, az ezzel teljes mértékben tisztában van, különösen ha túl van már egy-két lurkón. Megcsinálta a saját karrierjét is, és nem akarja a saját vágyait, elképzeléseit megvalósíttatni a babával. Ez a fajta nyugodtság, határozottság pedig pozitív kivetüléssel van a babára.

Boldogabbak a házasságban

A gyerek érkezése komoly kihívást jelent minden kapcsolatnak, házasságnak. Felborulnak a családi szerepek, és mindkét fél elégedetlen lehet ezzel a változással. A statisztikák szerint a 40 felett szült gyermekek érkezése nem okoz akkora traumát a már érett és kiegyensúlyozott kapcsolatoknak. Hiszen ők már nem a társadalmi nyomás miatt vállalnak gyereket, átgondolják a lehetőségeiket és felkészülten várják a nagy pillanatot – amit talán már egyszer-kétszer átéltek.

Könnyebben elkerülik az anyagi csődöt

Amíg az ember fiatal, nagyon ingatag lehet az anyagi helyzete: lakáshitel, áruhitel, alacsony GYES, megtakarítás hiánya, stb. A negyven feletti nők java része már túl van a lakáshitelen, talán már az áruhiteleket sem veszik olyan könnyen fel, esetleg egy is megtakarítás is leledzik valamilyen számlán… A sok munka pedig magasabb GYES-t eredményez.

Több segítséget kapnak

Ugyan kevésbé számíthatnak a nagymamák segítségére, jóval nagyobb és őszintébb lehet a baráti körük. A gyermeket már szült nők tisztában vannak azzal, hogy egy kismamának milyen sok segítségre van szüksége a szülés előtt is és után is. A fiatal anyukáknak ráadásul korbeli hendikeppet is kapnak a trend miatt, mivel a barátaik többsége van szintén babás (azaz túlságosan elfoglalt), vagy még nincs gyerekük és nem is érdekli őket az élet ezen oldala.

Egészségesebb gyermeket hoznak a világra

A közhiedelem szerint egy öregecske petesejt sérülékenyebb és gyengébb, amitől maga a gyerek is sokkal nyámnyilább lesz. Viszont nincs arra semmi bizonyíték, hogy létezne bármi korreláció is a baba betegeskedése és az anya kora között. Sőt, a negyven feletti nők gyerekei kevesebbszer kerülnek kórházba, kevesebb krónikus betegséget hordoznak magukban. A svédek egy többéves, másfél millió családot végigkísérő kutatása szerint a későn született gyerekek egészségesebben étkeznek, magasabbra nőnek és ritkábban kerülnek kórházba.

Jobb tanulóval, okos gyermekkel ajándékozzák meg a társadalmat

Részben a genetikán múlik, hogy egy negyvenes nő gyermeke intelligensebb lesz, mivel több közöttük a balkezes, így a két agyfélteke között több/jobb kapcsolat alakul ki. De a környezeti hatások is nagyon erősek: az idősebb szülők egyszerűen több időt fordítanak a gyerekeikre, és több pénzt költenek az oktatásukra.

Forrás: NLC

Hirdetés