A 9. terhességi héten hirtelen minden megváltozik. Már felfogtad hogy anyuka leszel, de még nem érzed nem látod a babád. Csak tudod, hogy ott kell lennie.

A 9 hetes embrió méretei: hossza kb. 30 mm, súlya megközelítőleg 2 g

A kilencedik héten már biztos, hogy centizel. 🙂 Hisz lassan vége az első trimeszternek. Ugye milyen gyorsan telik az idő? Ekkorra a terhességi tünetek fokozódnak, mely a központi idegrendszer gyengeségének a jele és következménye.

9. terhességi hét! Érdekes furcsaságok!
Fotó: Pinterest

Igyekezz ezért sokat pihenni, meditálj. Feküdj hanyatt egy nyugodt szobában. Ha kell húzd be a függönyt. Csukd be a szemed és csak nézz magadba. Próbáld kizárni a külvilágot. Erre a legjobb módszer: Gondolj a kedvenc virágodra. (Nekem a Jácint, úgyhogy írom ezzel. :)). Képzelj el ezután egy gyönyörű domboldalt, égszínkék eget és egy nyugalom szigetéhez hasonló környezetet. Majd képzeld el, hogy a domboldal a kedvenc virágoddal van beborítva. Sétálj közé és feküdj benne hanyatt. Csukd be a szemed és érezd a finom, szinte bódító illatot. Majd lassan távolítsd magadtól a képet. Mintha föntről látnád magad ahogy távolodsz ott fekve. Végül érj el addig, hogy csak a „semmit” látod. A nagy fehérséget, vagy aranyszínt. Maradj ebben az állapotban amíg jól esik. Hidd el nagyon nyugodtan fogsz felkelni és folytatni a napod. Az sem baj ha alszol egyet közben. 🙂

Ezen a héten babánknál kifejlődik a köldökzsinór, mely most már keringteti a vért közted és a magzat között. Érdekes dolog ez anatómiailag. Hisz ilyenkor 3 féle vért különböztetünk meg egy szervezetben. 🙂 Van a Te sajátod, van a Babádé és persze van egy közös vér, ami keveredik. Érdekes nem? Kezd kialakulni a külső fül (a belső már készen van. :)). Mire vége a hétnek, a pici pofija kezd emberi arcot ölteni. A fülei és a szemei kezdenek a „helyükre” találni.

Terhességi vizsgálatok a 9. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

Amennyiben még nem került sor rá, akkor ideje felkeresni a nőgyógyászt és a területileg illetékes védőnőt.

 

Én már ezen a héten szenvedtem a rossz emésztéstől. Ugye ismerős a terhesség székrekedéssel jár szöveg. Engem sokan irigyeltek azért, mert én 4-5 napi produkció hiány után tulajdonképpen a legváratlanabb időben futottam a wc-re. Nekem hasmenésem volt. Ez sem jobb a másiknál. Tény, hogy nem kellett a hasprést alkalmazni, ami ugye a székrekedés esetén veszélyes. Én igazából minden nap félve indultam el otthonról, mert nem tudtam hol kell majd sprintelnem egy mellék helységbe. És valljuk be, kis hazánk nem túl fényesen ellátott köztéri wc-kel. Így a napi 2-2 órás utazásom a munkahelyemre, pánikkal teljen el.

Emellett persze fokozódott a éhségérzetem. Most éreztem igazán, mi is az, éhesnek lenni. Egyik pillanatról a másikra tört az emberre, és akkor aztán mindegy mit, de valamit enni kellett. Én, mindig rossz evő voltam. Napközben ritkán ettem, inkább csak este (erre nem vagyok büszke, mert ez aztán minden, csak nem egészséges táplálkozás), most kénytelen voltam a munkából akár a sarki boltba is kimenni egy-két jó falatért. Ami ekkor már a zöldségekre (főleg a paradicsomra) korlátozódott.

Majd a hét vége felé közeledve újra orvoshoz mentem. Most már teljesen felkészülten hallottam a Picurim szívdobogását. Hihetetlen tényleg, ha belegondolsz, ez a pici szív már most ver, holott még kifejlődve sincs, és egy életen át megállás nélkül dolgozik. Gyönyörű a természet. 🙂

A Babám 2,7 cm volt, és persze gyönyörű, mint mindenkinek a saját Kincse…

Ezen a héten még egy csodás dolog is történt. Már biztossá vált számomra, hogy a babám mozgolódik odabent. Igaz csak halovány érzés volt, nem olyan erős, mint a terhesség második felében, de most már biztosan tudtam, hogy ez az eddig semmihez sem hasonlító érzés a babám jelzése.

Előző cikk8. terhességi hét (Talán szólt a babám?)
Következő cikk10. terhességi hét (A fejfájás és a tini bálna külső…)

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Első babámnak a 6.héten még nem hallottunk szívhangot, így újra a 8. héten mentem uh-ra. Második babámmal már a 6. héten volt szívhang. Első terhességemnél semmi rosszullét nem volt, viszont most a másodiknál az első perctől kezdve hányingerem van, étvágytalanság, migrénes fejfájás, de szerencsére a 14 hétre már mindez múlóban. Kezdetben fogytam is és hasmenésem is volt, de utóbbi a magneb6-tól. Viszont mióta nincs rosszullét, az étvágyam is visszajött, főleg este, de van, hogy éjszaka is bekapok pár falatot…Mostanság (18hetesen) hébe-hóba van hányingerem, de észrevettem, hogy a terhesvitamin bevétele után jön elő.
    Első babót 16 hetesen éreztem először mozogni, a 20. héten tudtam meg, hogy kislány. Második babót már a 14. héten éreztem és a 12. héttől tudom, hogy kislány:)

  2. En a 13. heten lattam eloszor a Picurkamat 🙂 December 20-an volt az UH-om,a karacsonyfa alatt ott volt a kis fotoja is :)Mar szep kerek feju kis pocakos babacska volt :)Es nagyon ficanka. Alig birta a szukseges mereseket/ellenorzeseket elvegezni a doki,mert mire megtalalta a labat/kezet-ujra-akkor mar fordult is ujbol a masik iranyba :)Alig vartam hogy tudhassam fiu vagy kislany,de arra varnom kellett a 20. hetig,akkor volt a kovetkezo UH.

    Es igen! Az ehsegerzet…..szinte allandoan ehes voltam 😀 Joforman orankent ennem kellett egy kcsit. Hala az egnek en a terhesseg egesz ideje alatt nem szenvedtem emesztesi gondokkal 😀 Semmi erolkodes,semmi szapora 😉 Nagyon nagyon boldog kismama voltam!!!!! 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .