A 18. terhességi hét átlagosnak mondható. Hiszen nem történhet 7 naponta valami fontos esemény. Neked lehet nem, de a babádnak a pocakban igen. Folyamatos változások és fejlődés jellemzi a kicsi életét.

A 18 hetes magzat méretei: hossza kb. 17 cm, súlya megközelítőleg 200 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 18. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 42 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 151 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 131 mm (+/- 15 mm)

FL (a combcsont hossza): 28 mm (+/- 5 mm)

18hetes

Immáron 18 hetesek vagyunk. Egyre növekvő pocakunkat büszkén mutatjuk a Világnak. Pocaknövés tekintetében szerencsésebbek a nyári anyukák, hisz nekik nem kell a hatalmas kabátokkal eltakarni, azt, amit mindenkinek meg szeretnénk mutatni. 🙂

Ebben az időszakban már előjöhet, hogy nehezebb az alvás. Nem találjuk meg a kellő testhelyzetet. Próbálkozzunk párnákkal, tapasztaljuk ki mi a legmegfelelőbb. Mindenképp vigyázzunk arra, ha felkelünk, ne csináljunk hirtelen mozdulatokat. A vérnyomásunk nem biztos, hogy a „normális” keretek között mozog. Ezért a hirtelen mozdulatok szédüléssel járhatnak.

Ne ijedjünk meg, ez teljesen normális.:) Méhed már egy kisebb dinnye nagyságával vetekszik, ezért már a köldök alatt érezheted is.

Babánk ekkor már 17 cm-es és 200 g körül mozog a súlya. Milyen pici és mégis már milyen sok mindent „tud”.:) Az ujjain kialakulnak a kis párnácskák. És már kirajzolódik a teljesen egyéni ujjlenyomata is. Már rúg, nyel és alszik is. Neki is megvan a maga napirendje a pocakban és persze ez nem mindig egyezik a mamáéval. Beleiben már kezd gyűlni a magzatszurok. A kis szíve már négyosztatú és naponta 25-30 liter vért pumpál. Hihetetlen nem, hisz még csak 17 cm-es a baba. Gyorsan növekvő tüdejében apró léghólyagok alakulnak ki.

A szeme már a végleges helyén van, de a szemhéjak még a 24. hétig zárva maradnak. Fülecskéi azonban még egy kis „út” elé néznek, míg elérnek a végleges helyükre.

A babánk egész testén magzatmáz képződik.

Terhességi vizsgálatok a 18. héten:

Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és a magzat szívhangját is, valamint beutalót kapsz a második ultrahangos vizsgálatra.

A második ultrahang szűrés (genetikai ultrahang vizsgálat) a 18-20. terhességi héten aktuális, amely során alaposan ellenőrzik a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését, valamit kiértékelik az AFP vizsgálat eredményét is.

Minden kismama szeret ilyenkor bababoltokban nézelődni én sem voltam másképp. Megvettük ezen a héten a babahordozót, majd kapott a Fiam vízhőmérőt és még egy cumit. Ekkor kezdtem el a turkálókat is járni, ahol rengeteg ruhát szereztem a kis jövevénynek, olcsón és szinte vadonatúj minőségben. 

Most egy héten kétszer kellett kapcsolatanalízisre járjak, így ez egy fix program volt a hétre. Nagyon vártam minden alkalmat és minden nappal többet tudtam meg a babámról. 

Az én pici babám hajnalban vált ekkor aktívvá. Ezért reggel 5 kor mindig ébredtem, hisz erőteljes boksz meccs zajlott a pocimban.
Nagyon vártam, hogy végre újra láthassam a babám.

Előző cikkÜzennek nekem a halott gyerekeim
Következő cikk19. terhességi hét! Keresem a megfelelő zenét!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .