28 terhes terhesség

A 28. terhességi héten újra energiával töltődsz. Nem véletlenül. A pocakod még nem hatalmas, a korábbi kellemetlen tünetek pedig jó esetben már elmúltak.

A 28 hetes magzat méretei: hossza kb. 37 cm, súlya megközelítőleg 1000 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 28. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 72 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 263 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 242 mm (+/- 25 mm)

FL (a combcsont hossza): 54 mm (+/- 4 mm)

28 terhes terhesség

A végső hajrában már nem érzed magad olyan fittnek, és ez nem véletlen. Ezzel a baba is arra szeretne utalni, hogy állj le. Most már pihenj, hisz erre van a legnagyobb szükséged. Miután megszületett nem lesz rá alkalmad.
A következő terhességed sem lesz már ilyen nyugodt, hisz egy pici baba vagy egy nagyobb tipegő már melletted lesz.
Pocakod egyre nagyobb, olyannyira, hogy lassan már az alvás, a cipőd bekötése és egy süppedős fotelból való felkelés is nehézséget okozhat.

Az elalvást segítheted azzal, hogy a szoptatós párnát vagy több kis párnát magad köré teszel. Így kibástyázva, talán még lesz egy két nyugodt éjszakád.
Visszerek, aranyér, és emésztési problémák kínozhatnak, de az lebegjen előtted, hogy hamarosan megszületik a kisbabád.
Vizelettartási problémáid is jelentkezhetnek. Ez gyakran nevetés vagy tüsszentés közben következik be. Ez természetes, hisz a pocak már mindenedet nyomja. Méhed csúcsa már 7 cm-rel a köldök felett van. Az intim torna segíthet. Látogasd gyakrabban a mosdót, mert a rendszeres ürítés nem csak a vizelet elcsepegtetését akadályozza meg, hanem a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét is csökkenti.

Az elkövetkező két hétben ismét mész majd egy ultrahang vizsgálatra, melyre azért van szükség, hogy a későn fellépő eltéréseket, betegségeket is kiszűrjék a babán. A magzatok a 20. hétig egyformán növekszenek, a különbségek ezután jelennek meg, melyek egy része már 30 hetesen felismerhető.

A melledből már szivároghat az előtej (colostrum), mely sárgás és sűrű. Ez a tej csak néhány napig fogja táplálni a babát születése után. Rengeteg fontos anyag lesz benne a pici számára, és az immunrendszerét is erősíted vele. Néhány nap után, pedig már a „rendes” anyatejet fogja szopogatni.

A babád testsúlya már elérte a születési súlya egyharmadát. Dundusabb és izmosabb lett.
Sokszor tapasztalhatod már ilyenkor, hogy a babád csuklik. Ezt ritmikus „rúgásként” fogod érezni. Ízérzéke még nagyon fejlett- fejlettebb, mint születéskor lesz- hisz sokkal több az ízlelőbimbó a nyelvén, mint majd világra jöttekor.
Eddig a pici agya sima felületű volt, azonban most hihetetlen sebességgel kezd barázdálódni.

Terhességi vizsgálatok a 28. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs.

Én a héten nagyon levert voltam, mert már nem tudtam aludni. Még mindig nézegetjük a babaszoba bútorait. Érdemes kisebb lerakatoknál érdeklődni. Hisz ott olyan bútorokat találhatunk, melyek a nagyobb drága áruházakban is megvannak, csak itt sokkal olcsóbbak. Természetesen vadonatújak ezek is.

Nekünk is felajánlották, hogy kapunk kinőtt bútorokat, de én ezt nem szerettem volna. A családban nagyon régen voltak már kisbabák. Nem tudtam volna fertőtleníteni a bútorokat.
Olyat vettünk, melyek később átalakíthatók nagyobb gyermeknek is.

Előző cikk27. terhességi hét! A harmadik trimeszterbe érkezve!
Következő cikk29. terhességi hét! Már nem ficánkol annyit!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mai nappal kezdtem a 28. hetet 🙂 Kb. 2 hete tart, hogy nem érzem magam olyan fittnek, előtte (az első 8 hét kivételével) néha meg is feledkeztem arról, hogy épp várandós vagyok. Sűrű wc-re járkálás már jó ideje tart, nagyon lent van a babó, mindent nyom. Nagyon aktív a kicsi lányka, főleg éjszaka, olyan, mintha ugrándozna odabent, remeg, hullámzik, dudorodik rendesen a hasam:) Szopipárnával alszok egy ideje, háton egyáltalán nem tudok, mert ha véletlenül úgy ébredek, akkor nagy kínlódás utána bármelyik oldalamra is fordulni. Előtejem nincs, viszont olyan érzés, mintha folyna a tej, sokszor előfordul. Idáig 7kg-ot híztam. Sajnos eléggé kívánom az édességet, nincs olyan nap, hogy ne egyek. Ma du-án kezdett keményedni a pocak, pihi sajna nem jött össze, mert a 21 hós “nagy lánykám” ezt ma nem engedte, de már lassan megy alukálni, aztán végre én is:) Jövő héten kell mennem köv. uh-ra, már várom.

  2. Nekem az előtej a 37.héten kezdett szivárogni csak. Én 25 hetesen voltam ultrahangon és a 32.héten, a 28. héten nem voltam,lehet azért mert nem volt fogadott dokim. De nagy élmény volt a 4d-s ultrahangon megpillantani a kicsi Fiamat 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .