A 32. terhességi hét a legalkalmasabb a babamozira. Ekkor még nem túl nagy a babád- még éppen belefér az ultrahang fejének látóterébe. De már elég nagy ahhoz, hogy csodálatos arcvonásokat és akár mosolyokat is láthass…Meg fogsz lepődni mennyire hasonlít a babád arca a születéskori pofikához…

A 32 hetes magzat méretei: hossza kb. 41 cm, súlya megközelítőleg 1600 g

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 32. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 81 mm (+/- 4 mm)

HC (a fej körfogata): 288 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 283 mm (+/- 30 mm)

FL (a combcsont hossza): 62 mm (+/- 6 mm)

32hetes

A 32. héten már a szülés gondolata foglalkoztathat. Meghallgattál minden „rémes” szülésről szóló történetet. Egyre jobban izgulsz, mert ugye ezen át fogsz esni, hisz a baba bent nem marad.
Sose felejtsd el, hogy minden szülés más és más. Tehát lehet, hogy horrorként írják le az ismerősök, attól az még lehet, neked kellemes lesz. Egy idő után az emberek amúgy is másképp emlékeznek.
Főleg, ha belegondolunk, – akik már túl vagyunk rajta – hogy minden fájdalom ellenére is, szinte rögtön utána újra kezdenénk, hisz mindent kárpótol a csöppséged másnap már a fájdalomra sem emlékezünk, nem is tudjuk hasonlítani semmihez. Ügyesen jár el a természet, hogy ezt törli a memóriánkból.:)

Lassan érdemes átgondolni, hogy milyen szülést tervezel. Szeretnél-e dúlát vagy szülésznőt (érdemes választanod, hisz a vajúdás során ő lesz melletted, az orvos ezalatt csak be- benéz hozzád) ? Szeretnéd-e, hogy a párod bent legyen veled? Ki visz majd be a szülészetre? Esetleg az utat le is mérhetitek, hogy mennyi időbe telik, napközben- nagy forgalomban- és este. Szeretnél- e fájdalom csillapítást (bár ezt úgyis majd a helyzet hozza)?

Babád tüdejének léghólyagocskáit még folyadék tölti ki. Azonban az első sírással ezek levegővel telnek (ez egy nagyon fájdalmas mozzanat a babának, azonban az erős sírás segít abban, hogy az első feltöltődés tökéletesen sikerüljön).
A magzatvíz mennyisége kb. 1,5 hét múlva éri el a maximum szintet.
Kisbabád már érzékeli a nappal és az éjszakai fények közötti különbséget, és persze egyre többet álmodik. 🙂

Terhességi vizsgálatok a 32. héten:

Ezen a héten történik a harmadik ultrahangos vizsgálat, amely során ellenőrzik a magzat fejlődését és megfelelő növekedését, továbbá a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét is.

Én a héten elmegyek babamozira. Ahol is egy Tüneményt látok. Egy mozgolódó, ásító, mosolygó, sőt a végén pisilő kisfiút. Gyönyörű képek készülnek, melyek már tökéletesen megegyeznek a majdan megszülető Bálint arcocskájával. 

A héten még megkapom a H1N1 oltást is. Hisz január közepe van, a legnagyobb influenzás fertőzés ideje.

Már beszélek a fogadott szülésznőmmel, de a héten még nem ér rá megmutatni a szülőszobát. Azt mondja, úgyis van még időm.
A közérzetem egyre rosszabb. Kellemetlen már minden. Enni sem tudok, annyira nagy a nyomás a hasamban. A bordáim kiszakadnak a helyükről. Pedig még hátra van 2 hónap.

31 hetes magzat 4H UH

31 hetes magzat 4H UH

31 hetes magzat 4H UH

31 hetes magzat 4H UH

Előző cikk31. terhességi hét! Minden nehéz!
Következő cikkA 33. terhességi hét! Szülőszoba látogatás!

1 hozzászólás

  1. Mi kicsit később, a 33 héten voltunk babamozizni. Remek volt. A felvételt, ami akkor készült még most is előveszem…
    Lánykám nyitogatta a szemét, lehetett látni a szembogarát is. Mosolygott, ivott, nyelvet nyújtott a végén pedig, hogy tudtunkra adja, hogy elfáradt, ásított egy hatalmasat. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .