Lassan közeleg a Karácsony. Ez a legszebb ünnepünk, hisz – ha szerencsénk van – esik a hó, minden fehér, a fa szép díszes, csillogó. Lehet ez az első karácsonyunk a babával. Igaz erre ő még nem fog emlékezni, de most kell elkezdeni a későbbi tradíciók kialakítását.

Lakás 

A nagytakarítás ekkor is fontos. A Picivel azonban nehéz megoldani. Kérj egy kis segítséget hozzá. Azonban ha nincs az összes ablak vagy az összes ajtókeret lemosva, nem fog össze dőlni a világ.

Szekrény

Ha tudsz szabadíts fel egy polcot a baba vagy a Ti szobátokban, ahová a pici ajándékait gyűjtitek. Ez később is jó lesz majd. Hisz a gyermek mikor már tudni fogja, mit is jelent az ünnep – sőt ha már nagyobb lesz és azt is tudja, hogy nem az angyalkák és Jézuska hozza az ajándékot – akkor mindenkinek lesz egy önálló „dugihelye”, ahová majd az ajándékokat gyűjti. Ez is egyfajta bizalom lesz, hisz nem lessük meg a saját ajándékainkat, mert akkor nem lesz meglepetés.

Terv

Most már önálló család vagytok. Tehát a szenteste a gyerekről szól. Persze ezt lehet tartani nagy családi körben is. Azonban arra azért ügyelj, hogy a baba megszokott környezete az ahol él. Ott legyen a „fő” Karácsony. (Az, hogy az összes nagyszülő jelen van, nem probléma, hisz attól még lehet külön Karácsony a nagyiknál is, de a Szent este első ajándékozása otthon legyen.)

Történet

A pici, bármennyi idős is legyen, imádja szülei hangját és a foglalkozást. Így értelmes, szép magyar szöveget hall, ráadásul nektek is örömet okoz, hogy foglalkozhattok értelmi fejlődésével is. Tehát mesélj neki karácsonyi, Mikulás történeteket.

Ajándék

Készíts listát arról, mit szeretnétek a picinek. Ő még ezt a listát nem tudja megírni, azonban így nem lesz 3 villogó tűzoltóautó 5 egyforma plüssmaci a lakásban. A listát egyeztesd a rokonokkal.

Jelmez

A tapasztalat azt mutatja, hogy a piros nagy darab szőrös bácsik inkább sírást váltanak ki a kicsikben mint döbbent csodálatot. Ezért az első Karácsonyra elegendő, ha a kicsinek szerzünk be egy aranyos mikulássapkát vagy a dekorációba lopjuk be a karácsonyi dekorációt.
(Nálunk már megvan a Mikulás rugdalózó, mint Húsvétkor a nyuszifüles és farkas rugi. Erről itt találsz képet és történetet is.

Három-négy hónapos kor előtt a kisbaba szinte tudomást sem vesz a karácsonyról. Ilyenkor elsősorban a szülei, nagyszülei ünnepelnek, ünneplik őt is, hogy már köztük van. Ajándéknak számára semmi jelentősége nincs, persze a magunk örömére azért biztosan veszünk neki valamit. Talán egy zenélő figurát a kiságyára – ebben ő is gyönyörködhet. Szép takarót, ünnepi rugit – ebben pedig a felnőttek lelik kedvüket.

Ne zsúfoljuk tele a kiságyát túl sok játékkal, inkább tegyünk félre néhány darabot. Olyasmit kérjünk a rokonoktól, amit az elkövetkező évben használhat majd. Ha pénzt kapunk erre a célra, ráérünk akkor megvenni az ajándékot, amikor valóban szükség lesz rá. Fényképezzük le vele a babát, és néhány kedves sorral küldjük el a fotót – ezzel a figyelmességgel az ajándékozónak is örömet szerzünk.

Hat hónapos korában már biztosan élénken érdeklődik a karácsonyfa iránt – nem könnyű távol tartani tőle, különösen a már kúszó-mászó, totyogó babát. Mindent szeretne megfogni, elérni – akár ajándék, akár nem. Akasszunk a fára néhány könnyű, kézbe adható plüssfigurát is, és hordozzuk körbe karunkon a babát, hogy kedvére gyönyörködhessen a sok látnivalóban. Ne okozzon csalódást, ha éppen nem a fa alá rendezett csomagok kötik le a figyelmét, hanem az égősor dugaszolóaljzata.

Nehéz eltalálni, milyen ajándéknak örülne a legjobban, hiszen a kis felfedezőt leginkább az izgatja, ami nem játék, és nem az ő kezébe való. A szétszedhető, kibontható, sok különböző részecskét tartalmazó játékszerek azért biztosan lekötik egy időre, különösen, ha hangot is adnak ki.

Zörgő zsebecske, ki-be húzható lábacska, csörgőkarika – mind arra vár, hogy az örökké matató kis kezek felfedezzék őket. Az óvatosabb babáknak csendesebb, lágyabb hangot adó játékot válasszunk, míg a kis vadóc nem ijed meg a hangosabbtól, sőt, nagyokat nevet a meglepetéstől. A kúszó babát megörvendeztethetjük egy olyan labdával, amely kissé elgurul ugyan, ám jól megmarkolható. A textiljátékok biztos sikert aratnak: még a nagyobb darabok is könnyűek, nem fáj a babának, ha magára ejti, nem történik baj, ha messzire elhajítja.

A kis egyéves egész nap járkál, élvezi új tudományát, és mindig magával hurcol valamit. Hol a macit vagy a babát cipeli, hol a dömpert tologatja. Akár kisautó, akár maci, fontos, hogy bírja az igénybevételt. A nagyobb, masszívabb darabok jobban állják a próbát.

A kisgyerek kötődni kezd a kedvencéhez, a plüssállat, a puha baba vagy a marokba illő kisautó hosszú ideig elkíséri őt mindenhová. Az első szerepjátékok ideje ez: utánozza a felnőtteket, leülteti a macit, megeteti, dédelgeti, lefekteti.

Játékában magunkra ismerhetünk, és meglephetjük kedvenc szerepjátékához szükséges kellékekkel. Mit lát tőlünk, mit szoktunk együtt csinálni? Főzőcskézünk, barkácsolunk vagy kertészkedünk – a kisgyerek játéka kézbe illő, masszív darab legyen, mert a könnyen elhajló, eltörő, vékony eszközök csak keserűséget okoznak.

Dekoráció

A hangulatteremtés legjobb módja ha kidekorálod a lakást. Az ünnepi égőkön kívül szerezz be vagy készíts adventi koszorút, dekorálj fenyőágakkal és gömbökkel. A kicsi is élvezni fogja a fényeket és színeket. Így korán megismeri milyen különleges és varázslatos is a Karácsony!

Karácsonyfa

Sokan a babának eleinte műfenyőt választanak, nehogy megegye a földön talált tűlevelet. Azonban egy műfenyő (bármennyire is igazinak tűnik, ) nem hasonlít az igazihoz. Más az illata (nincs), más a fogása, a színe. Már kaphatóak olyan örökzöldek, melyek tényleg nem hullajtják a levelüket.

Itt nem kell a méregdrága különlegességekre gondolni. Egy bárhol kapható lucfenyő sem hullajtja a levelét, ha nem hagyjuk hónapokig a lakásban. Egy közönséges erdei fenyő vagy feketefenyő (hosszú levelű), tökéletes választás lehet…

Előző cikkElvált szülők karácsonya
Következő cikk5 tipp, első babás karácsonyhoz

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. De edes lehetet.Boldog Karacsonyi unnepeket kivanok.
    Az en kis dedunokam ma 1 eves.imadom ot,mint mindegyiket

  2. Jennyfer kislányom 2008.december 11.-én született,így első közös Karácsonyunkon 2hetes volt.Mivel a házat újítottuk és ugye a baba holmik is sokba voltak nem volt sem díszem,se fám,mikor haza mentünk az újba érkeztünk a kislányommal,míg a férjem újított én Anyukáméknál voltunk,a kórházba is onnan mentünk.Mondván,h pici,úgy sem fogja fel nem akartam fát,sem díszeket.Nem volt keretem a holmikra!Anyukám fogta magát összeszedte a régi díszít,műfenyőt és odaadta,h igen is legyen a Kicsinek fája!Megcsináltuk és az utolsó pillanatban sütöttem főztem az új,ismeretlen konyhámban. :-D:-D Soha nem felejtettem el azt a képet amit csináltam a férjemről Jennykével a karjában!A szeretet,a boldogság és ahogy nézte a fényeket,mert ha hiszitek ha nem nézte és mosolygott! Életem egyik legszebb pillanapa ez a kép,amit megörökítettem!br /br /Tavaly már Dominik fiam is velünk volt.24.-én sütöttem,főztem,mindent megcsináltam a 3napra.Sajnos ügyelet is jött hozzánk Jenny belázasodott,aztán estére Domi is.Este mikor elaludtak feldíszítettük a fát,ajándékokat alá tettük.Hajnalban odabújtak hozzánk és olyan jó volt mikor észrevették a fát és tudták reggel ajándék várja őket.Olyan izgatott voltam,h nem is tudtam aludni! :-D:-Dbr /br /Idén pedig még jobban várom,mert ez az első nagy Családos,Karácsonyunk!Idén Leila baba is megérkezett hozzánk! :-D:-Dbr /Jennyfer 3 éves,Dominik 18hónapos,Leila 4 és fél hónapos! ♥♥br /br /Mindenkinek boldog,békés Karácsonyi Ünnepeket!br /br /Szeretettel:br /Alexa ♥♥

  3. Fiamnak Második, de mégis az első karácsonya lesz 🙂 Dec 21.-én született és 26.-án jöhettünk haza a kórházból. Idén biztos élvezni fogja, kíváncsi leszek rá mit művel majd? Lányom 8 hónapos volt az első karácsonyán nem nyúlt a fához ami ehető volt és elérte úgy harapta le a szájával de a kezével oda nem nyúlt volna 🙂

  4. Nos,az én fiam tavaly novemberi!Alig 1.5hónaposan volt az első karácsonya.Sokat nem érzékelt belőle,békésen átszuszogta!Mi nekünk,viszont az volt a legszebb karácsonyunk!:)Az ideire nagyon kíváncsi leszek,mert így totyogósan,világ felfedezőn,biztos nagyon izgalmas lesz,de nem csak neki,hanem nekünk is!:)))

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .