A kép illusztráció

Már írtam arról, hogy milyen személyiségtípusokkal jelölték a babákat. Most leírom, hogy mik is a jellemzők.

Mielőtt elolvasod, azért azt fontos tudni, hogy a világ dolgaihoz való hozzáállást magyarázza, nem pedig egy múló hangulatot, esetleg valamilyen problémához, pl. hasfájáshoz vagy egy fejlődésbeli ugráshoz, mondjuk fogzáshoz kapcsolódó viselkedést ír le.
Lehet ráismersz a babádra egy rövid vázlatban, az is lehet, egy kicsit ilyen egy kicsit olyan.

Típusok:

  • Kisangyal
  • Mintababa
  • Mimóza
  • Talpraesett
  • Morcos

Kisangyal

Ugye minden szülő ilyen babát szeretne. Elképzeli, hogy majd a megszületendő Manó milyen nyugodt és mosolygós lesz. Szinte egy kis Tündér. Ezek a babák, derűsek, örökké mosolyognak, nem követelőznek. Érthető jelzéseket adnak. Nem veszik zokon, ha ismeretlen helyre viszed őt, jól bírják a kiruccanásokat.
Szinte bárhová elviheted őt.
Jól eszik, eljátszik magában, hamar elalszik. Ébredéskor nem sír, eljátszik egyedül, vagy beszélget az ágyban míg be nem mész hozzá.
A Kisangyal képes önmagát megnyugtatni, ha azonban mégis kifárasztja magát, talán mert nem értettük jelzéseit, elég ölbe venni és azt mondani, látom fáradt vagy. Majd besötétítünk a szobájában és el is alszik.

Mintababa

Kiszámítható baba. Ezért könnyen kezelhető. Mindenben megfelel az elvárásoknak, így nem igen érhetnek meglepetések. Minden mérföldkövet a nagykönyv szerint jelzett időpontban éri el.
3 hónaposan végig alussza az éjszakát, 5 hónaposan megfordul, hat hónaposan felül stb.
Órát lehet hozzá igazítani. A fejlődési ugrásokat is már előre sejteni tudjuk, mikor következnek be.
Már egy hetesen hajlandó rövid ideig egyedül játszani, gügyög és nézelődik. Ha rámosolyognak, visszamosolyog.
Persze neki is vannak nyűgös pillanatai, azonban könnyű megnyugtatni. Az elalvással sincsenek gondjai.

Mimóza

Szuper érzékeny baba. Összerezzen, ha egy motor felbőg, ha hangos a tévé, vagy kutya ugat.
Erős fényben nagyon hunyorít és elfordítja a fejét. Néha ok nélkül sír, még a karodban is. Ilyenkor azt kiabálja – a maga nyelvén – elegem van, békére vágyom.
Ha sokat babusgatják vagy sétából tér haza gyakran nyűgös.
Néhány percig eljátszik magában, de szüksége van a tudatra, hogy valaki, akit jól ismer a közelében van.
Az ilyen baba nagyon szeret sokat szopni. Ilyenkor az Anyák sokszor félreértve azt hiszik éhes, pedig csak cumizni szeretne.
Szoptatáskor kapkod, sokszor úgy tesz, mint aki elfelejtette, hogyan is kell csinálni.
Napközben és éjjel nem alszik jól, sokszor fent van. Könnyen kiesnek a napi ritmusból. Egy hosszúra nyúlt alvás, vagy kimaradt étkezés már kizökkentheti.
Neki olyan körülményeket kell teremteni, amilyen az anyaméhben volt. Bugyoláljuk be, vegyük a vállunkra a sss hangot suttogjuk ütemesen ( magzatvíz mozgása) és a szívdobogást hangját utánozva, paskoljuk a hátát vagy a fenekét.
Ez egyébként a legtöbb babát megnyugtatja. (Az én fiam, kisangyal vagy mintababa, azonban az alvás a ssss hangra és a popsi finom paskolására sikerül, igaz az szinte azonnal.:)).
Minél hamarabb kiismerjük a Mimóza jelzéseit, annál egyszerűbb lesz az életünk.
Az ilyen gyermek szereti a rendszert, a kiszámíthatóságot. Nem szereti a meglepetéseket.

Talpraesett

Ilyen baba a születése pillanatában tudja már, mit szeret és mit nem. És ezt tudtunkra is adja. Nagyhangú, sőt időnként szinte agresszívnak tűnhet.
Reggel, ha felébred, ordítva hívja a mamát. Nem szeret pisisen feküdni, rossz közérzetét lármával adja tudtunkra.
Sokat és hangosan gügyög.
Általában ő is szereti, ha bebugyolálják, így tud könnyen elaludni, mivel ébren tartaná a kalimpáló keze és lába.
Ha ilyenkor sírni kezd, akkor bele is lovalja magát és már a végén dühében bömböl.
Valószínűleg már egész korán nyúl a cumisüveg után. Hamarabb felfigyel a gyerekekre, mint azok őrá. Ha már meg tudja fogni a játékokat, akkor el is fogja szedni tőlük.

Morcos

Őket öreg lelkeknek is hívják. Hisz úgy tartják ők már jártak ebben a világban – azonban mi mindannyian voltunk már itt és leszünk is, én úgy mondanám, ők nagyon gyorsan inkarnálódtak újra. Nem mindegyik örül neki, hogy újra itt van.
Azonban ezek a babák haragban állnak a világgal. Ezt nem is titkolják. Nyűgösen ébrednek, alig mosolyognak, este pedig úgy tudnak csak elaludni, ha előbb sírnak egy sort. A kicsinek sokszor van rossz kedve.
Irtóznak a fürdetéstől, ha már készülődünk , ezt látva a baba rögtön ordítani kezd és egy percre sem marad veszteg.
Ha a tej nem jön azonnal a mama cicijéből szintén ingerült lesz. Nem könnyű etetni őket sehogy sem.
A lecsillapításukhoz türelem kell, mert nagyon fel tudnak dühödni és ilyenkor sokáig sírnak.
Ki nem állhatja, ha bebugyolálják, ezt is félreérthetetlenül tudatja velünk.
Ha végképp kiborul, a susogás helyett ritmikusan ismételjük, hogy jól van, jól van, közben gyengéden ringassuk előre hátra.

Egyébként minden babát előre hátra ringassunk, hisz az anyaméhben is így mozgott a baba, mikor mi járkáltunk, így ez a mozgás biztonságérzettel fogja eltölteni.

Én már a kapcsolatanalízis során tudtam, hogy egy végetlenül nyugodt babát kapok.:) Láttam a pocakban egyedül játszani, folyton mosolygott a Kincsem és mindenkihez bújt. Persze mindenki azt mondta, ez butaság csak elképzelem, hisz mindenki ilyen babát szeretne és képzel el. Majd mikor virrasztok, meg nem alszom. Majd akkor végre meglátom milyen butaság ez az egész.

Hát a Kisfiam ugyanolyan, mint a pocakban. Amikor hazahoztuk a kórházból 1 héten keresztül pontosan 3 óránként kelt éjjel evett és visszaaludt. Utána pedig végig aludta az éjszakát. Tehát egy hetes kora óta 12 órát alszik. És ilyen mosolygós babát még soha nem láttam.:)

Igen, egyedül is pompásan eljátszik, elmagyaráz a plüssállatoknak. Reggel hallom, hogy gügyög a szobájában. Sosem sír, vagy ébreszt. Én elkészítem a reggelit, elintézem a dolgaimat, közben hallom, ahogy beszélget. Mikor bemegyek egy hatalmas mosollyal és üdvrivalgással fogad.:) Most már állva az ágyban.:)

Előző cikkHogyan ápoljuk a köldökcsonkot?
Következő cikkHogyan kerüld el az éjszakai pelenka átázást

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .