A babák reflexeiről! Hogyan működik a kicsi!A babák spontán reflexekkel rendelkeznek születésük pillanatában, melyek nagy része azokat a funkciókat segíti, hogy életben maradásának esélyeit növelje.
A reflexek nagy része csak rövid ideig, többsége pár hónapig van jelen, azután funkcióját vesztve elmúlik.

Babinsky-reflex

A baba talpát hosszanti irányban végigsimítjuk, a lábujjait először széttárja, majd összehúzza . 8-11 hónapos korban tűnik el, de előfordul, hogy ez a reflex akár két éves koráig is működik egy babának, de egyes esetekben már fél éves korában elhagyja.

Elemi járás

Ha babát szilárd talajra tesszük, lépegetni próbál (2 hónaposan tűnik el). Ennek a reflexnek az életben maradása roppant nagy különbözőségeket mutat, a legáltalánosabb a két hónap, és semmi köze ahhoz, hogy a baba mikor kezd majd járni.

Fogóreflex

A baba kezébe bármit teszünk, megfogja. Roppant erős a szorítása, valamint a lábnak is megvan ez a fogóreflexe. Általában fél éves korig működik. Ezután már tudatosan fog.

Moroe-féle átkaroló reflex

Ha megijed, először kezeit hátracsapja, a gerincét ívben megfeszíti és átkaroló mozgást végez (6-7 hónaposan tűnik el).

Kereső reflex

6 hónapos baba
6 hónapos baba

Ha a baba arcát végigsimítjuk, arra fordul és automatikusan szopó mozgást végez (3-6 hónaposan tűnik el). Szopás alapfeltétele. Hozzávetőlegesen egyszerre hagyja el a baba a szopóreflexet és a keresőreflexet, mivel a táplálkozás tudatos akaratának megjelenésével már nincs rá szüksége.

Szopó reflex

Ha valamit a szájába teszünk, automatikusan szopó mozgást végez. Legfeljebb 4 hónapig működő reflex, melyre később már nincs szükség, mivel felváltja a tudatos szopás akarata. Nyelés alapja. A baba szájpadlását megérintve automatikusan szopni kezd. A reflex elhagyása egyénenként változó a babáknál. (előfordulhat, hogy csak a 6-8. hónapban tűnik el).

Mászó reflex

A csecsemőt a hasára fektetjük, a lábaival és a kezeivel kapálózni kezd (3-4. hónapban tűnik el).

Vívóreflex

A baba hanyatt fekve fejét oldalra hajtja, egyik oldalon végtagjait kinyújtja, másik oldalon behajlítja azokat. A vívóreflex általában fél éves korig működik.

Légző reflex

Enélkül az élet nem jön létre

Pislogás reflexe

Egész életen át megmarad, feladata a szem védelme.

Ha ezeket a reflexeket próbálgatjuk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a baba is lehet fáradt, éhes stb. Ilyenkor ezek sem működnek egyformán, hisz mi sem vagyunk a legjobb formánkban, ha épp álmosak vagy nyűgösek vagyunk…

 

Segédlet: V. K.

Előző cikkErre használd az anyatejet!
Következő cikkMit kell tudni a fogzásról!

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Már mindent megpróbáltunk, ami csak létezik. Velünk alszik egy szobában, de külön ágyban. Csak szoptatáskor van mellettünk , aztán vissza kell tenni, mert mocorog, a saját helyén tud(ott) aludni.
  Így aztán marad a ki-be a kiságyból módszer. Néha alszik el közöttünk egy-egy fél órát, ha már nagyon fáradt.
  Remélem, egyszer visszatér a jó alvása.
  Köszönöm a választ!

 2. Kedves Gabi!

  Tanácsot szeretnék kérni, mert már tehetetlennek érzem magam. Kisfiam most múlt hét hónapos, egy hónappal ezelőttig csodálatosan aludt egész éjjel, egy vagy két ébredéssel. Akkor szopizott és aludt tovább. Azóta viszont nincs éjszaka, amit ne sírással, nyűglődéssel és több órás ébrenléttel töltene. Napközben minden ugyanúgy megy, mint eddig, jókedvű, eszik rendesen, sokat játszik. Van két foga is, de akkor másképp sírt, mikor jött neki.
  Már nem tudom, mit tehetnék, hogy ne sírjon éjjel, nagyon nehezen nyugszik meg, ringatàsra és halk zenére sem alszik vissza, csak több óra mùlva. Lehet ennek köze a mozgásfejlődési időszakhoz? Gondoltam még a szeparációs szorongásra is, mert sokkal anyásabb, mint eddig, de nem sír, ha pl. kimegyek a szobából. Már nagyon fáradtak vagyunk. Köszönöm a segítséget!

  • Szia!

   Sajnos itt sok minden lehet a háttérben. Benne van a szeparációs szorongás is, a fejlődési ugrások az idő minden.:( Ez egy ilyen korszak. Az én fiam a születésétől fogva átaludta az éjszakákat. Mondtam is, hogy éjszakázás mi az? Nem is ismerem. Hát visszakaptam duplán.:) A nyugtatás segíthet, de egy idő után a fáradt szülők ilyenkor döntenek amellett, hogy a pici átvándorol anya mellé az ágyba. A másik módszer a felvesz megnyugtat letesz módszer- erről a honlapon olvashatsz. Pár nap alatt segíthet. Azonban általában azért nem működik, mert a szülők már olyan fáradtak, hogy nincs elég kitartásuk.
   Mindkét módszer jó- de mielőtt bármit is tesztek nektek kell eldönteni mit szeretnétek. Ha a pici veletek alszik- tudjátok mennyi idős koráig (tehát egy hét egy hónap, max. 2 éves koráig stb.) Mert akkor ezt már jó előre tudni kell, hogy a piciben is tudatosítsátok. A másik megoldásnál pedig tudnotok kell van-e bennetek még annyi energia, hogy lehet első éjszaka akár 40-50-szer is át kell menni a picihez és még mindig türelmesnek kell maradni.- ez hulla fáradtan nagyon nehéz.
   Mindegy hogy döntötök, jól döntötök és jól csináljátok.:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .