bolcsohalal

A bölcsőhalált más néven hirtelen halálnak is nevezik. Egy tragikus folyamat elnevezése, mikor a látszólag teljesen egészséges csecsemő váratlanul meghal. A halál okát pedig nem ismerik. Élnek olyan családok, ahol több csecsemő is halt meg ilyen módon, ilyenkor azt feltételezik, hogy ennek valamilyen örökletes, vagy örökletes enzimbetegség lehet a hátterében.

bolcsohalal

[box type=”warning” align=”aligncenter” width=”600″ ]Az esetek 80%-ban 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esnek a bölcsőhalál áldozatául, főleg a 2. és a 4. hónap közti időszakban.[/box]

Sajnos egyértelmű okokat még nem találtak a kutatók, azonban az feltételezhető már, hogy kiválthatja a bölcsőhalált a túlmelegedés és a hasra fektetés is.

Már a terhesség során tehetünk egy picit azért, hogy a babánk bölcsőhalálra való esélyét csökkentsük. Ne dohányozzunk a terhesség alatt.

Előfordulás

A kis súlyú újszülötteknél nagyobb a hirtelen halál kockázata.
Mivel az esetek 2/3-a a téli hónapokban következik be, ezért a kiváltó ok lehet akár egy enyhébb légúti megbetegedés, hisz ez már önmagában is okozhatja a test felmelegedését.

A test túlmelegedése

Nem olyan régen, csak 1980 környékén kezdték a tudósok azt a feltevést elfogadni és tovább vizsgálni, hogy a bölcsőhalál oka lehet a túlmelegedés. Hiszen a csecsemők ebben a kis korban még nem biztos, hogy tudják szabályozni a testhőmérsékletüket az éjszaka folyamán alvás közben. Így sérülékenyebbek.

A túlmelegedést előidézheti a ruházat, az ágynemű, a túl meleg szobahőmérséklet. Ezt fokozza az is, ha mindez együtt valósul meg és esetleg a baba még lázas is.

A babák hőháztartása más mint a miénk. Soha ne az alapján öltöztessük őket, hogy mi milyennek érezzük a környezetet – hisz ez az érzet akár felnőtt emberek között is más és más.

A szoba ideális hőmérséklete

Nappalra és éjszakára is a 21 ºC az ideális szobahőmérséklet. Inkább több, de vékonyabb takarót használjunk- pokrócokat. Természetesen ezek mindig legyenek tiszták, frissek. A napi használat közben akár át is szellőztethetjük a takarókat.

[highlight]Soha ne dohányozzunk a baba közelében. [/highlight]

helyes_alvasi_pozAltatási póz

Külföldi országokban már sokan vizsgálták azt a tényt, hogy azokban az országokban, ahol a csecsemőket hanyatt fektetve, vagy oldalukra fordítva altatták, kevesebb a hirtelen halál.

Kis korban fektessük alvás közben a babát hanyatt vagy fordítsuk oldalra. Ezzel még a túlmelegedés kockázata is csökkenthető.

A hason fektetés koraszülötteknél ajánlatos, mert így elkerülhető, hogy a bukott ételt visszalélegezzék. Mivel a koraszülötteknél ez hatásos volt, ezért ajánlották minden csecsemőnél.

Természetes kis súlyú újszülöttnél ugyanúgy igaz a koraszülöttekre jellemző hason fektetés.

Ha már minden óvintézkedést be is tartunk, azért az első hónapokban aludjunk egy szobába az újszülöttel, és használjunk légzésfigyelő berendezéseket.

Segédlet: www.bolcsohalal.hu

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. nekem a kis lányom 2 hónapos és csak hason szeret aludni. ne félj tőle . nekem az első kis lányom is ugy aludt sokat.

  2. Most egy kicsit megijedtem. 6 hónapos a kislányom, és éjszaka már magától átfordul hasra, pedig háton altatom, pont emiatt… 🙁

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .