Minden szülő rémálma a bölcsőhalál ,ezért legegyszerűbben lezárjuk a témát önmagunkban azzal,hogy az én gyermekemmel ez nem történhet meg.
Tájékozódni mindenkinek érdemes , sőt szülőként KÖTELEZŐ ,ugyanis te vagy az,aki a tragédiát megakadályozhatja. Senki sem tudja biztosan, hogy mi okozza a bölcsőhalált, de világszerte számtalan orvos és kutató dolgozik azon, hogy napról napra jobban megismerjék a tünetcsoportot.
Az orvostudomány pillanatnyi álláspontja az,hogy a bölcsőhalált valószínűleg nem egyetlen ok idézi elő, számos eseménynek kell egyszerre megtörténnie ahhoz, hogy bekövetkezzen.

Mit tehetünk a bölcsőhalál megelőzése érdekében?

A legbiztonságosabb megoldás napjainkban a légzésfigyelő. Egy tanulmány szerint azoknál a családoknál , ahol ilyen berendezést használtak 0% volt a bölcsőhalál aránya.
Ez elég megnyugtató. Mostmár a baba érkezésekor szinte ugyanolyan fontos eszköz lehet,mint akár egy kiságy. Az berendezés önmagától észleli,ha a kisbaba 20 másodpercig nem lélegzik.Rezgés és hang által ingerli a gyermeket,hogy újból vegyen levegőt.
Ez a 20 másodperc tényleg elég kevés idő arra ,hogy eszköz nélkül a szülő észlelje a légzéskimaradást , főleg az éjszaka közepén.Tehát ne sajnáld rá az összeget,mert megéri az árát.
Dohányzástól, dohányfüsttől teljesen zárjuk el az újszülötett (szerintem ehhez nem is kell magyarázat).
NE zárd ki a látószögedből az babádat.
Sokan egészen “feldíszítik”a kiságyat ,mielőtt a pici belekerül ,fogadj meg egy tanácsot NE tedd!
Legegszerűbb, ha a kiságyat nem teszed körbe főleg az első pár hónapban rácsvédővel, plüssökkel, baldachin sem kell rá.
Alig vártad, hogy megszülessen, akkor ne takard el saját magadtól a kicsidet ,így bármikor láthatod a kis mellkasának emelkedését, apró mozgását, tündéri szemeit.
A kisbabád is csak rád számíthat , a te hangodat figyeli, neki is nyugodtabb körülményeket teremtesz, ha szabad a tér és bármikor kontaktot teremthet veled.
A csecsemőket CSAKIS háton szabad altatani, ugyanis a hason és oldalán történő alvás növeli a bölcsőhalál kockázatát. Napközben lehet hason a baba, de kizárólag felügyelet mellett.
Szülői ágyban altatás 50%-al növeli a bölcsőhalál kockázatát, ez nem kicsi arány, így jobb megoldásnak tűnik ha kezdetektől a kiságyhoz szoktatod.

bolcsohalal

A szoba hőmérsékeletének a 20-22 fokot kell elérnie ,ugyanis a kisbaba még nem végez mozgásokat így a testének alacsonyabb hőmérséklet nem elegendő.
Itt azt is fontos megjegyezni, hogy a megfelelő hőmérséklet mellett a túlöltöztetés sem tesz jót a babának. Hálózsákban érdemes altatni,viszont ebben az esetben semmi szükség sapkára, zoknira elegendő egy bodyt ráadni.
Cumis altatást akkor érdemes elkezdeni,ha már sikeresen működik a szoptatás.

Amit még megtehetünk:
A csecsemőt rendszeresen hordjuk el vizsgálatokra. Ha valami furcsát észlelünk,azonnal hívjunk segítséget. Inkább nevessenek ki ezerszer, mint egyszer sírjanak.
Olvassunk el minnél több cikket a csecsemő újraélesztés szabályiról,hogyha baj lenne tudjunk segíteni azon,aki számunkra maga az élet.

Forrás: hvg.hu

 

Előző cikkFrappáns válaszok szülés után!
Következő cikk11 gyereke van a 23 éves anyukának, de még ennél is többet szeretne