Áprilisban a 33-as törvényjavaslat borzolta a kedélyeket, amikor is az állam megfosztotta a transznemű és interszexuális állampolgárokat a személyiségi jogaiktól, most pedig az egyedülállók, a szivárványcsaládok és az árvák kerültek célkeresztbe a 9-es alaptörvénymódosítással. Árva gyerekek karácsonya

Hirdetés

Hogy mit jelent ez?
A nem házas személyek örökbefogadási lehetőségeit korlátozó törvény ellehetetlenítené az egyedülállókat és az élettársai kapcsolatban élőket, ezzel pedig minden magyar szivárványcsaládot is, az örökbefogadásra. Hiába, ha van megfelelő anyagi háttér egy gyermek örökbefogadására, ha az illető nem házas, nem válhat szülővé, továbbá a benyújtott javaslat szerint az alaptörvény kiegészülne az alábbi állítással is: Az anya nő, az apa férfi. Az orosz mintára létrehozott törvényt Varga Judit igazságügyminiszter nyújtotta be az Országgyűlésnek, ezzel teljesen ellehetetlenítve az egyéni örökbefogadást, de az élettársi kapcsolatban élők esélyeit is nullára redukálva ezzel. A módosítás egyenlő volt az LMBTQ emberek jogfosztásával, de az egyedülállókat is teljesen megakadályozza abban, hogy szülők lehessenek.

Magyarországon több ezer azonos nemű pár fogadott örökbe árva gyermeket. Ez az intézkedés szembe megy az európai emberi jogokkal, hisz nem ismeri el a nem házasságon alapuló családot, egyúttal kizárja az azonos nemű párokat, az egyedülállókat, az élettársakat, az özvegyeket és az árvákat a házasság és a család intézményéből is.
A hír november 10-e óta világméretű felháborodást keltett, még a BBC is emberi jogfosztásként emlegette. Magyarországon több, mint 21 ezer árva gyermek vár családra, akikről lemondtak a szüleik, vagy az állam elvette tőlük.

Most ezen gyerekek egy részétől is elvették a lehetőséget arra, a leendő szülőkről nem is beszélve, hogy szerető és törődő családban nőjenek fel.
Bár több ezren álltak be a #családazcsalád hesteg és a Háttér Társaság munkája mögé, a döntés Novák Katalin személyes engedélyén múlik.

Szerző : Péró Gabi

Hirdetés