1. A Háttér Társaság az legjelentősebb LMBTQ+ szervezet Magyarországon. Az előző évben elég sok olyan állami megmozdulás történt, ami hátrányos helyzetbe hozta nemcsak az LMBTQI közösséget, de az egyedülálló szülőket is. Hogy látod a közösség és a társaság jövőjét ebben a helyzetben?

2020 kevés jó hírt hozott a magyarországi LMBTQI embereknek. Ugyan voltak jelentős jogi sikereink, de az LMBTQI közösség elleni politikai gyűlöletkeltés (ami már egy ideje explicit módon jelen volt a Parlamentben) 2020-ban a törvényhozás színterére lépett. Márciusban beterjesztették a transz és interszex emberek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő 33-as paragrafust, és az egyöntetű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére májusban el is fogadták. Ősszel az egyéni örökbefogadást nehezítették meg amellett, hogy a transz identitásookat megbélyegző, és az iskolai LMBTQI érzékenyítést ellehetetlenítő passzusokkal módosították az Alaptörvényt. Tanulmányok bizonyítják, hogy a törvényhozás nagy szerepet játszik a közvélemény formázásában, így az ilyen módosítások tovább növelhetik a homofóbia vagy transzfóbia társadalmi elfogadottságát. A helyzet nem rózsás: az ilyen hangulatkeltés hatalmas nyomást és stresszt helyez az LMBTQI emberekre. Sok olyan megkeresés érkezik hozzánk, amely reménytelenség, kilátástalanság érzéséről számol be. Egyesületünk támogató szolgáltatásokkal segíti a közösséget, amelyek ingyenesen elérhetőek. Az örökbefogadás megnehezítése kapcsán továbbra is arra bátorítunk mindenkit, hogy adja be jelentkezését, mintha mi sem történt volna. Bármilyen jogsértés, hátrányos megkülönböztetés esetén készek vagyunk fellépni. 

2. Mit gondolsz, a hétköznapokban hogyan lehetne tenni a kirekesztő magatartás ellen, amit a kormány, zömében az LMBTQ emberek ellen is, egyre népszerűsít?

Hatalmas ereje van a mindennapi tetteknek. Ne hagyjuk szó nélkül a kisebbségi csoportok elleni megszólalásokat, vicceket. Tegyük egyértelművé, hogy az ilyen mindennapi, olykor szalonképesnek tartott előítéletesség igenis nem fér bele. Fontos, hogy beszélgessünk ezekről a témákról a hozzánk közel állókkal, és vállaljuk fel a támogatásunkat nyilvánosan is. Ezzel egyrészt az LMBTQI közösség felé jelezzük, hogy mellettük állunk, másrészt pedig a többségi társadalom felé azt, hogy nyíltan kiállni egy érték.

3. Szerintetek a kezdeményezésetek, „A család az család”, ami mögé egyre többen állnak be és támogatják, milyen eredményeket fog elérni? Eddig milyen visszajelzéseket kaptatok ezzel kapcsolatban?

Vegyes reakciókat kapott a kampány, de erre számítottunk is. Nagyon jó volt látni, hogy mennyien osztották meg közösségi médián a kampányba tartozó profilkép-keretet, a videókat vagy cikkeket. Természetesen kaptunk negatív visszajelzéseket is. Ezek, amennyiben kulturált módon voltak megfogalmazva, üdvözlendő megjegyzések, kommentek, amik gyakran érdemi vitát és beszélgetést kezdeményeztek. Sajnos sok személyeskedő, szitkozódó hozzászólás, üzenet is érkezett, amelyeket (ahogyan előre ezt jeleztük) moderáltunk. 

4. Hogy látod a magyar szivárványcsaládok helyzetét tíz év múlva?

Nagy kérdés, hogy a törvényhozás színterén milyen lépéseket tesz majd a kormány. A családkampányunk abban nagy szerepet játszott, hogy bemutatott magyarországi szivárványcsaládokat. Sokak valószínűleg eddig nem gondoltak bele, hogy ilyen családok is léteznek. Az információ átadása, megszerzése már sokat jelent az elfogadás útján: az, hogy tudják, milyen szerető, biztos környezetet biztosítanak a szivárványcsaládok is gyermekeiknek. Azt reméljük, hogy tíz év múlva még több boldog szivárványcsalád él majd Magyarországon. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az Alkotmánybíróságtól azt várjuk, hogy a decemberben elfogadott módosításokat vizsgálja felül, ahogy az alapvető jogok biztosához is fordultunk. Tíz év alatt sok minden történhet: a jelenlegi gyűlöletkeltésen alapuló politikai nyerészkedés reméljük, hogy már nem lesz sokáig fenntartható, ahogyan nyugati példák is mutatják. 

5. Pillanatnyilag mi a legnagyobb segítség, amit egy átlagember is megadhat? 

Ahogy korábban is említettem, a közvetlen és közvetett környezet elfogadásának növelése hatalmas segítség tud lenni. A hozzánk közel állóknak fontos véleményformáló szerepe lehet, a lehető leghétköznapibb kontextusban is tudunk érzékenyíteni. Ezen beszélgetések, szituációk bevállalása, a támogatásunk kifejezése kis lépések egyéni szinten, de nagyon gyorsan összeadódnak. Az is fontos, hogy ne hagyjuk tétlenül, hogy a diszkrimináció vagy az előítéletesség megtörténjen. Álljunk ki az ilyen helyzetekben egyértelműen az áldozat vagy elszenvedő mellett. 

6. Mit üzennél az olvasóinknak, akik maguk is szívükön viselik a gyerekek és a közösség ügyét?

Hogy a támogatásuk a jelenlegi helyzetben borzasztóan fontos. Minden alkalommal, amikor kiállnak az LMBTQI közösség mellett, egy jobb jövőért tesznek.

Előző cikkA Te gyerekedet is el tudják rabolni
Következő cikkA 18 éves lány azt hitte, hogy terhes. Az orvosok szörnyű diagnózist közöltek vele.