A bárányhimlő fertőző betegség. Még az anyatej sem védi meg a csecsemőt a fertőzéstől, csak abban az esetben, ha az édesanya már átesett a fertőzésen azelőtt, így a terhesség alatt is ellenanyagot juttatott a baba szervezetébe.

Ha kisbabánk van ne vigyük fertőzött közegbe. Persze ezt sokszor nem tudjuk elkerülni, ha a nagyobb testvér már óvodás. A vírus cseppfertőzéssel terjed és a használati tárgyak is közvetítik a betegséget.

Tünetek

Kezdetben tünetmentes lehet. Lappangási ideje igen hosszú, a kiütések megjelenése előtt a beteg már 14-20 nappal is hordozza a vírust magában. 1-2 nappal a kiütések megjelenése előtt enyhe hőemelkedés, láz léphet fel, amit kedvetlenség, álmosság, hasfájás kísérhet. A kiütések megjelenése előtti 1-2 napban már megfertőzhet másokat is a kis beteg. A kiütések ez után jelennek meg, hólyaggal a közepükön. A viszkető kiütések miatt a gyermek nyűgös, nyugtalanul alszik.

A kiütések jellegzetesek. Először csak egy apró piros folt jelenik meg a testen, ami lassan tapintható göbbé nő, majd egy piciny hólyag jelenik meg a göb tetején, mintha egy harmatcsepp lenne. Ez a harmatcsepp 2-3 nap alatt zavarossá válik, majd beszárad, és apró pörk képződik a helyén – ha sikerül el nem vakarni.

A bárányhimlőt jellegzetes hólyagos kiütéseiről és a velük járó 37-38,5 fokos lázról lehet megismerni. 1 éves kor alatt még nem vakarja a baba a kiütéseket, de azért kellemetlen neki, ezért sírós lehet a fertőzés napjaiban. A kiütéseket gyógyszertári ecsetelővel kell kezelni.

Amíg egy felnőtt egy-két kiütéssel megúszhatja az egészet, addig egy kisgyermeken 20-30 hólyagocska is megjelenhet, de egy csecsemőre nagyon kell vigyázni, mert akár 4-5000 kiütéssel kórházba is kerülhet.

Szövődmények

Gyermekkorban leggyakoribb szövődmény a hólyagok másodlagos fertőződése miatt kialakuló bőr- és lágyrész fertőzés (cellulitis és impetigo, azaz ótvar). Ritka szövődmény a tüdőgyulladás, a májgyulladás.

Szintén (nagyon) ritka az egyébként általában jól gyógyuló, a kisagyat érintő (cerebellitis), vagy a jóval ritkább, ám igen súlyos lefolyású, nagyagyra terjedő agyvelőgyulladás és a Reye-szindróma, melyben agyvelőgyulladás és a máj heveny elzsírosodása alakul ki.

Oltás

Jelenlegi ajánlás szerint 12-13 éves kor alatt elegendő egy oltás, efeletti életkorban 2 oltás szükséges 6 hetes különbséggel.

Előző cikk9 dolog, ami miatt sírhat a csecsemő!
Következő cikkFurcsa csecsemőhangok

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .