A terhesség félidejéig kialakul a magzat emésztőrendszere, azonban még mindig nem elég érett a születés utáni első hónapokban sem. Így gyakran előfordulnak hasfájással, puffadással járó állapotok, ami minden friss anyuka rémálma.

Ez a csecsemőkori kólika, ami általában az első három hónapban van jelen a kisbabák életében.

A kólika tünetei nagyon ijesztőek lehetnek egy újdonsült szülő számára, azonban jó hír, hogy van rá megoldás, lehet kezelni ezt az állapotot.

A tünetei a következőek lehetnek:

  • vigasztalhatatlan sírás
  • erőlködés, ökölbe szoruló kezek, felhúzott lábak, összehúzott szemöldök, esetleg rövid ideig tartó lélegzetvisszatartás
  • sírógörcsök hetente legalább háromszor jelentkeznek, és a délutáni órákban intenzívebben tapasztalhatók, akár három órán keresztül is sír ilyenkor a csecsemő
  • a kicsi hasa puffadt, feszes
  • két sírás közt tünetmentes, egészségesnek látszó állapot, megfelelő súlygyarapodás

Ez a betegség nagyon próbára teszi még a tapasztalt szülőket is, hiszen lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő, bűntudatot, tehetetlenséget szül.

Ami fontos, hogy kimerültség esetén is legyen türelmes a kisbabával, hiszen neki elsősorban most megnyugtatásra, a tünetek kezelésére van szüksége. Soha ne rázzuk meg a babát, mert agyvérzést, traumát okozhatnak.

A kólika kezelésére többféle módszer létezik. A baba etetése a legfontosabb dolog, amit ilyenkor az alábbiak szerint tegyünk:

  • lehetőleg etessük ülő helyzetben, a kicsi testét egyenesen tartva, figyelve arra, hogy lassan egyen, így elkerülhető a felesleges levegő nyelése
  • etetés után rövid ideig függőleges pozícióban kell tartani, hátat masszírozva
  • rendszeresen meg kell büfiztetni a kicsit, akár etetés közben is
  • helyes szoptatás: a baba teljesen vegye a szájába a mellbimbót és a bimbóudvart
  • tápszeres baba esetén a gyermekorvos által felírt, a baba számára legmegfelelőbb tápszert kell használni, helyesen kell tartani a cumisüveget.

Amennyiben az édesanya szoptat, oda kell figyelni az étrendre, a fűszeres ételek,, káposztafélék, hüvelyesek, szénsavas üdítők fogyasztása például okozhatnak puffadást, az allergizáló ételeket is kerülni kell ilyenkor.

A szoptató kismama mindenképp szokjon le a dohányzásról, amennyiben ez a terhesség alatt nem sikerült neki.

Amennyiben a fájdalmak, a puffadás megjelenik, ki lehet próbálni többféle házi praktikát, amivel enyhíthetjük a kicsi tüneteit.

Ilyen például a meleg borogatás (egy textilpelenkát vasalóval felmelegítünk, és ráterítjük a babapocakra); a meleg hatására ellazulnak a hasfali izmok, ezért a poci megnyugszik. A has óramutató járásával megegyező irányú gyengéd masszírozása is izomlazító hatású.

Amennyiben ezek nem válnának be, a gyógyszertárakban lehet többféle készítményt vásárolni a tünetek enyhítésére, meg kell találni a baba számára a legjobbat.

Forrás: webbeteg.hu

Előző cikkA csecsemők szemváladéka! Fontos, hogy így csináld!
Következő cikkNepáli csecsemők csodás szertartása